Έντυπη Έκδοση

Ψάχνουν στη Γερμανία κι άλλους υποβρύχιους λογαριασμούς

Το άνοιγμα συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται στη Γερμανία και οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με εμπλεκόμενα προσώπα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, οι Ελληνες εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να «δέσουν» κακουργήματα σε βάρος Ελλήνων υπηκόων, με νεότερο αίτημά τους προς τις γερμανικές αρχές ζητούν να ελεγχθούν συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί για το χρονικό διάστημα από 2000 έως 2007.

Πρόθεσή τους είναι «η παροχή πληροφοριών που κρίνονται αναγκαίες για την ανίχνευση και τον κολασμό κακουργημάτων, τα οποία διαπράχτηκαν από Ελληνες υπηκόους». Η διερεύνηση των πράξεων «είναι εφικτή μόνο αν παρασχεθούν πληροφορίες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, από τον έλεγχο των συγκεκριμένων λογαριασμών, όπως η ταυτότητα των δικαιούχων και των συνδικαιούχων των λογαριασμών, οι ημερομηνίες που ανοίχτηκαν καθώς και τα στοιχεία προσώπων που προέβησαν σε καταθέσεις και αναλήψεις».

Διαψεύδει ο Αβατάγγελος

«Ουδεμία σχέση ή συναλλαγή είχε η εταιρεία Dolmarton Associated Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο ή με φορείς αυτού, και το σύνολο των χρημάτων που έλαβε, στα πλαίσια της συμβάσεώς της με την εταιρεία ΜΑΝ Ferrostaal, αποτελούσε αμοιβή συμφωνηθείσα με βάση την επιτυχή ολοκλήρωσή της».

Αυτό υποστηρίζει σε χθεσινή έγγραφη δήλωσή του προς τον Τύπο ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ένα από τα 37 πρόσωπα που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Αφορμή της εμπλοκής του είναι καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, που εμφανίζουν την Dolmarton να έχει σχέση με τη διακίνηση των μιζών.

Ακόμη ο κ. Αβατάγγελος στη δήλωσή του υποστηρίζει: «Ουδεμία απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου υπάρχει, αλλά πρόκειται για κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της ΜΑΝ Ferrostaal, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία της Γερμανικής Ποινικής Δικονομίας, η οποία επιλεκτικά χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων καταθέσεων».

«Βλέπει» εξεταστική ο Καστανίδης

Την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τόλμησε να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποβρυχίων, ενώ η Δικαιοσύνη διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ή αγνοεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ή έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης», τονίζει ο κ. Καστανίδης, προσθέτοντας ότι «η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων δεν έχει μέχρι αυτή τη στιγμή καν περιέλθει στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, αφού ακόμη βρίσκεται στα χέρια αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο οποίος και τη μελετά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής. «Οταν αυτό συμβεί η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης».

Σημειώνεται ότι τη δικογραφία μελετά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τον γενικό δείχνει η επιθεωρήτρια
Υπόθεση υποβρυχίων
Ψάχνουν στη Γερμανία κι άλλους υποβρύχιους λογαριασμούς
Δημοσιονομική πολιτική
Επιασε το ψαλίδι και βγαίνει παγανιά
Κυβέρνηση
Ενταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Δήμος Αθηναίων
Προϋπολογισμός από το... «Λος Αντζελες»
Στο δημαρχείο υπέρ των συμβασιούχων η Αλέκα
Υπουργείο Εξωτερικών
Δρούτσας: Λύση για την υφαλοκρηπίδα ή Χάγη
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Βενιζέλος: Διευκολυντικός ο ρόλος της Ελλάδας
Βουλή
Στη Βουλή ο φάκελος για Μαρκογιαννάκη
Νέα Δημοκρατία
Γκρινιάζουν για τους συμβούλους Σαμαρά οι τομεάρχες της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
«Δρομολογημένη η χρεοκοπία, αναπόφευκτες οι κάλπες»
«Δώστε ονόματα πολιτικών με αδικαιολόγητες καταθέσεις»
Δήμος Ιωαννίνων
Τα ΜΑΤ «άνοιξαν» το δημαρχείο
Κώστας Καραγιώργης
Αυτός ήταν ο Καραγιώργης
ΣΕΒ
Δασκαλόπουλος: Κυβέρνηση «πεπεισμένων»