Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ (ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ) ΚΑΙ 2 ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΗΛΕΙΑΣ

Μετά 10 χρόνια ρύπανσης

Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας, στις 7/4/2011, οι πρώην αντινομάρχες Ηλείας και νυν αντιδήμαρχοι του Πύργου, Αντώνης Καράμπελας και Λεωνίδας Δημουλιάς, μαζί με ακόμη τέσσερις υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας.

Σε δίκη που δεν έχει προσδιοριστεί, επειδή ο σχετικός φάκελος δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί από τη Βουλή στην Εισαγγελία Πύργου, με την ίδια κατηγορία και για την ίδια υπόθεση παραπέμπεται να δικαστεί και ο Ηλείος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας στις αρχές Μαρτίου.

Οι ανωτέρω, με βάση το κατηγορητήριο και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, φέρονται να παρέβησαν τα καθήκοντά τους και να μην έπραξαν τα νόμιμα, για τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και ρύπαιναν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον στην περιοχή Χάβαρι Αμαλιάδας.

Πρόκειται για δύο εργοστάσια παρασκευής τουρσιών κι ενός τυροκομείου, για τα οποία 28 κάτοικοι της περιοχής, με αναφορά τους προς τη νομαρχία και τον εισαγγελέα στις 26/4/2000 (!), κατήγγελλαν ότι ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα με τα απόβλητά τους την περιοχή, καθιστώντας εφιαλτική την ζωή των κατοίκων με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Εφτά χρόνια μετά την καταγγελία, στις 15/11/2007, ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδη έκθεσή του που στέλνει προς τη Νομαρχία Ηλείας επισημαίνει την αδράνεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως προς τη συμμόρφωση με τη νομιμότητα και την αποτροπή της ρύπανσης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ακόμα ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, ότι δεν είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (ανάκληση - αναστολή αδειών), ενώ αναφέρει αδράνεια και μη ανταπόκριση συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηλείας.

Στις 26/2/2008 ο Συνήγορος του Πολίτη διαβιβάζει την υπόθεση με νέα αναφορά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, υπογραμμίζοντας τις παρανομίες αλλά και την άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών της Ν.Α. Ηλείας με την Ανεξάρτητη Αρχή.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο πρώην αντινομάρχες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες «ουδέποτε απάντησαν στα ερωτήματα που ανάγονταν στην αρμοδιότητά τους σχετικά με τη νομιμότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων».

«Δεν διαπράξαμε κανένα αδίκημα, συνεργαστήκαμε πολλές φορές με το Συνήγορο του Πολίτη και ενεργήσαμε πάντα με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον της Ηλείας» δήλωσαν στην «Ε» οι δύο πρώην αντινομάρχες και νυν αντιδήμαρχοι του Πύργου.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην νομάρχης Τάκης Δημητρουλόπουλος, αφού διευκρινίζει ότι την άρση της ασυλίας του τη ζήτησε ο ίδιος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 15/2/2011, τονίζει: «Η υποτιθέμενη "παράβαση καθήκοντος" αφορά την υπογραφή συνέχισης λειτουργίας μιας εξαγωγικής μονάδας τυποποίησης αγροτικών προϊόντων της Ηλείας, που και την αγροτική παραγωγή στηρίζει και δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Μιας επιχείρησης η οποία όμως τηρούσε εξ αρχής τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για τη νόμιμη λειτουργία της. Ως νομάρχης, ως βουλευτής και ως ενεργός πολίτης στήριζα και θα στηρίζω κάθε νόμιμη δραστηριότητα, κάθε νόμιμη επιχείρηση και κάθε θέση εργασίας στον τόπο μου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνήγορος του Πολίτη
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ξανά δέσμες και βαθμοθηρία
Υγεία
Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης
ΕΣΥ καταρρέεις, εμείς απεργούμε
Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
Νοκ άουτ το ακτινολογικό στο Ρέθυμνο
Νέος ξεσηκωμός των Παριανών για το Κέντρο Υγείας
Φαρμακοποιοί: Μόλις πληρώσετε, σταματάμε
ΧΥΤΑ Κερατέας
«Μπάζωσαν» τη λεωφόρο Λαυρίου, σε ετοιμότητα οι κάτοικοι
Ανεργία
Απεργία πείνας από δύο μακροχρόνια ανέργους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια
Μετά 10 χρόνια ρύπανσης
Οινοποιϊα
Ποτίζουν τα αμπέλια με Μπετόβεν
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με Καλάσνικοφ κατά χρηματαποστολής
Προφυλακίστηκε ο 25χρονος παιδοκτόνος
Νοσηλεύεται ο οδηγός του ΟΑΣΑ
Συνέλαβαν διευθυντή για φακελάκι
Κύκλωμα έβγαζε άδειες σε αλλοδαπούς
Ετσι παγιδεύουν τα ΑΤΜ
"Ζω και χωρίς ευρώ"
Νόμισμα από τον τόπο σου...
Άλλες ειδήσεις
Κατέλαβαν συμβολικά το προξενείο Χιλής