Έντυπη Έκδοση

Επιασε το ψαλίδι και βγαίνει παγανιά

Εγκρίνεται την ερχόμενη εβδομάδα από την τρόικα το πακέτο μέτρων 22 δισ. ευρώ της τριετίας 2012-2014, ενώ μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία.

Το πρώτο σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής εξετάστηκε κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία της οικονομίας από τον υπουργό Οικονομικών και τέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και δη την κάλυψη των αποκλίσεων 1,8 δισ. ευρώ του τρέχοντος έτους ή στα 2,2 δισ. ευρώ, αν εγκαταλειφθεί τελικώς η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (όπως αποκάλυψε η «Ε» το περασμένο Σάββατο), την οποία επιβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου κλείνουν αυτή την εβδομάδα σε κυβερνητικό επίπεδο και εγκρίνονται από τους επικεφαλής της τρόικας τις ερχόμενες Δευτέρα-Τετάρτη, που φθάνουν εσπευσμένα στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων θα καλυφθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ενίσχυσης του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς συναντάται και με τους διευθυντές των τελωνείων, μετά τον πρώτο κύκλο επαφών με τους εφόρους. Οσο για τις «ενδείξεις πλημμελούς λειτουργίας» ορισμένων εφοριακών, όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός μιλώντας στο «Φλας», έχουν ήδη ληφθεί μέτρα.

Η χθεσινή διυπουργική εξέτασε το πρώτο σχέδιο για τα συμπληρωματικά μέτρα του τρέχοντος έτους, καθώς και το πρώτο σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Απριλίου και να εγκριθεί από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξετάζονται για το Μεσοπρόθεσμο, 22 δισ. ευρώ, και τα συμπληρωματικά 2,2 δισ. του 2010 είναι τα εξής:

1 Στις κληρονομιές και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν έχουν δικαιούχους στρέφει το ενδιαφέρον του το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντλήσει έσοδα που υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην WSJ ότι «Η αναζήτηση κεφαλαίων από μη διεκδικούμενες κληρονομιές και από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που έχουν πεθάνει πριν από πολλά χρόνια, είναι ορισμένα από αυτά που σκεφτόμαστε».

2 Η κατάργηση ή περικοπή των περίπου 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, φροντιστήρια, εισφορές, ασφάλιστρα κ.λπ.), με στόχο την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ -ποσό που μπορεί να φθάσει ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ αν πάνε σε ολική κατάργηση. Η χορήγηση όσων απομείνουν θα γίνεται βάσει εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

3 Η τρίτη κατά σειρά επιλεκτική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που σε συνδυασμό με τη μείωση των επενδύσεων και των λειτουργικών δαπανών θα ανεβάσει το «όφελος» πάνω από 1 δισ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ του αρχικού στόχου.

4 Η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και η χορήγηση βάσει εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

5 Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, που θα οδηγήσει στον ανώτατο συντελεστή 23% σχεδόν όλων -αν όχι το σύνολο- των προϊόντων και υπηρεσιών.

6 Η κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν έσοδο για κάποιους φορείς ή ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει αύριο ή μεθαύριο επιστολή προς τις τράπεζες, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ρευστότητα στην αγορά, αναλύοντας τι έκαναν τα 68 δισ. ευρώ που έχουν πάρει μέχρι σήμερα και τι θα κάνουν τα 30 δισ. ευρώ που έρχονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κομισιόν
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τον γενικό δείχνει η επιθεωρήτρια
Υπόθεση υποβρυχίων
Ψάχνουν στη Γερμανία κι άλλους υποβρύχιους λογαριασμούς
Δημοσιονομική πολιτική
Επιασε το ψαλίδι και βγαίνει παγανιά
Κυβέρνηση
Ενταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Δήμος Αθηναίων
Προϋπολογισμός από το... «Λος Αντζελες»
Στο δημαρχείο υπέρ των συμβασιούχων η Αλέκα
Υπουργείο Εξωτερικών
Δρούτσας: Λύση για την υφαλοκρηπίδα ή Χάγη
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Βενιζέλος: Διευκολυντικός ο ρόλος της Ελλάδας
Βουλή
Στη Βουλή ο φάκελος για Μαρκογιαννάκη
Νέα Δημοκρατία
Γκρινιάζουν για τους συμβούλους Σαμαρά οι τομεάρχες της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
«Δρομολογημένη η χρεοκοπία, αναπόφευκτες οι κάλπες»
«Δώστε ονόματα πολιτικών με αδικαιολόγητες καταθέσεις»
Δήμος Ιωαννίνων
Τα ΜΑΤ «άνοιξαν» το δημαρχείο
Κώστας Καραγιώργης
Αυτός ήταν ο Καραγιώργης
ΣΕΒ
Δασκαλόπουλος: Κυβέρνηση «πεπεισμένων»