Έντυπη Έκδοση

ΓΚΡΙΝΙΕΣ, ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ενταση για τις αποκρατικοποιήσεις

Τώρα που αρχίζουν τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση, οι τριβές και οι γκρίνιες μεταξύ υπουργών πυκνώνουν, αποδεικνύοντας τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται και τις διαφορετικές προτεραιότητες που θέτει ο καθένας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλάει με δημοσιογράφους Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλάει με δημοσιογράφους 1 Στο μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που μπαίνει στην τελική ευθεία, εκδηλώθηκαν χθες οι πρώτες διαφωνίες. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη εξέφρασε τη διαφωνία της με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ τούτη την περίοδο γιατί, όπως είπε στα «ΝΕΑ», η αξία της μετοχής της είναι χρηματιστηριακά υποτιμημένη. «Θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληματισμού για τη διάθεση πακέτου μετοχών». Επιπροσθέτως η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει τον έλεγχο στα δίκτυα του ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), των υδάτων (ΕΥΔΑΠ) και του φυσικού αερίου, ούτως ώστε «μόλις βγούμε από την κρίση να υπάρχει μια στρατηγική υποδομή για την προοπτική ανάπτυξης». Η παρέμβασή της αυτή, σε μια περίοδο προώθησης αποκρατικοποιήσεων, προκάλεσε αντιδράσεις σε κυβερνητικούς κύκλους καθώς, όπως έλεγαν, διαφοροποιείται από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να την καλύψει, λέγοντας ότι η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε γιατί μίλησε για τον δημόσιο έλεγχο, που μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και όχι για τη διαχείριση μιας επιχείρησης, που, όπως είπε, είναι ξεχωριστό θέμα. Εστειλε όμως κι ένα μήνυμα λέγοντας ότι όταν ανοίξει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων κάθε υπουργός θα πει τις απόψεις του και θα ληφθεί συλλογική και συνολική απόφαση.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες από τη Θεσσαλονίκη και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη είχε δηλώσει ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι η ΔΕΗ, θα πρέπει να μείνουν υπό τον δημόσιο έλεγχο.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων συζητήθηκε μεταξύ άλλων και σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που είπε ότι τα χειρότερα πέρασαν και τώρα στόχος είναι η ανάπτυξη. Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υποδομών.

Φαίνεται ότι η παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη έπιασε κατ' αρχήν τόπο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ δεν θα είναι στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων όπως και ο ΟΠΑΠ. Αποφασίστηκε μέχρι τις 15 Απριλίου να δημοσιοποιηθεί το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

2 Στο άλλο μεγάλο θέμα της περαιτέρω μείωσης των δαπανών στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2013-2015 και χθες αποδείχθηκε μέσα από δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών ότι δεν μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον «Φλας» χθες το πρωί και σε μια προσπάθεια να πείσει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπής των δαπανών στον δημόσιο τομέα, είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στον χώρο της Υγείας, όπου σπατάλησαν τεράστια ποσά;».

Αμεση ήταν η αντίδραση-απάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Υποστήριξε μέσω του ρ/σ «Βήμα» ότι στον χώρο της Υγείας μέσα στο 2011 θα είναι κατά 20% μειωμένες οι δαπάνες σε σχέση με το 2010, ποσοστό εντός των στόχων, και υπάρχει περιθώριο να γίνουν κι άλλες. Τόνισε όμως ότι αφού βρεθούν λεφτά από τη σπατάλη και ανακουφιστεί το κράτος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δώσει για την υγεία «κάτι παραπάνω» για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται.

Τις διαφοροποιήσεις των υπουργών σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας. «Η κουβέντα πρέπει να είναι ενιαία, δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει "στον τομέα ευθύνης μου δεν θέλω αποκρατικοποιήσεις", δεν είναι σκοπός του καθενός να φυλάει το μετερίζι του» είπε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τον γενικό δείχνει η επιθεωρήτρια
Υπόθεση υποβρυχίων
Ψάχνουν στη Γερμανία κι άλλους υποβρύχιους λογαριασμούς
Δημοσιονομική πολιτική
Επιασε το ψαλίδι και βγαίνει παγανιά
Κυβέρνηση
Ενταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Δήμος Αθηναίων
Προϋπολογισμός από το... «Λος Αντζελες»
Στο δημαρχείο υπέρ των συμβασιούχων η Αλέκα
Υπουργείο Εξωτερικών
Δρούτσας: Λύση για την υφαλοκρηπίδα ή Χάγη
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Βενιζέλος: Διευκολυντικός ο ρόλος της Ελλάδας
Βουλή
Στη Βουλή ο φάκελος για Μαρκογιαννάκη
Νέα Δημοκρατία
Γκρινιάζουν για τους συμβούλους Σαμαρά οι τομεάρχες της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
«Δρομολογημένη η χρεοκοπία, αναπόφευκτες οι κάλπες»
«Δώστε ονόματα πολιτικών με αδικαιολόγητες καταθέσεις»
Δήμος Ιωαννίνων
Τα ΜΑΤ «άνοιξαν» το δημαρχείο
Κώστας Καραγιώργης
Αυτός ήταν ο Καραγιώργης
ΣΕΒ
Δασκαλόπουλος: Κυβέρνηση «πεπεισμένων»