Έντυπη Έκδοση

Δρούτσας: Λύση για την υφαλοκρηπίδα ή Χάγη

Ηρθε η ώρα να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και θέτει θέμα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι «από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» και επέκρινε την Τουρκία για το «casus belli».

«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ, που είναι το πιο ιερό κείμενο του Δικαίου της Θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;» Αυτό ανέφερε ο Δ. Δρούτσας και υπογράμμισε ότι «τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από τα νησιά όπου κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν συνεχώς πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν». Οσο για τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί Καστελόριζου, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «η δήλωσή του ότι το Καστελόριζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα όπως και κάθε Ελληνα».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητά της, ο Δ. Δρούτσας αναφέρει: «Κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτή είναι μια παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Υπουργείο Εξωτερικών
ΟΗΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τον γενικό δείχνει η επιθεωρήτρια
Υπόθεση υποβρυχίων
Ψάχνουν στη Γερμανία κι άλλους υποβρύχιους λογαριασμούς
Δημοσιονομική πολιτική
Επιασε το ψαλίδι και βγαίνει παγανιά
Κυβέρνηση
Ενταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Δήμος Αθηναίων
Προϋπολογισμός από το... «Λος Αντζελες»
Στο δημαρχείο υπέρ των συμβασιούχων η Αλέκα
Υπουργείο Εξωτερικών
Δρούτσας: Λύση για την υφαλοκρηπίδα ή Χάγη
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Βενιζέλος: Διευκολυντικός ο ρόλος της Ελλάδας
Βουλή
Στη Βουλή ο φάκελος για Μαρκογιαννάκη
Νέα Δημοκρατία
Γκρινιάζουν για τους συμβούλους Σαμαρά οι τομεάρχες της Ν.Δ.
ΣΥΡΙΖΑ
«Δρομολογημένη η χρεοκοπία, αναπόφευκτες οι κάλπες»
«Δώστε ονόματα πολιτικών με αδικαιολόγητες καταθέσεις»
Δήμος Ιωαννίνων
Τα ΜΑΤ «άνοιξαν» το δημαρχείο
Κώστας Καραγιώργης
Αυτός ήταν ο Καραγιώργης
ΣΕΒ
Δασκαλόπουλος: Κυβέρνηση «πεπεισμένων»