Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Ετσι παγιδεύουν τα ΑΤΜ

Ο κοστουμαρισμένος κύριος, που στεκόταν μπροστά από το ΑΤΜ της τράπεζας, πριν βάλει την κάρτα του στη σχισμή έκανε μια κίνηση με το δεξί του χέρι, που έμοιαζε μεταξύ νευρολογικού προβλήματος και σκηνής από τη «λίμνη των κύκνων».

Οι πελάτες φεύγουν άπραγοι, οι απατεώνες καραδοκούν και, αφού αφαιρέσουν την «τάπα», πραγματοποιούν την ανάληψη Οι πελάτες φεύγουν άπραγοι, οι απατεώνες καραδοκούν και, αφού αφαιρέσουν την «τάπα», πραγματοποιούν την ανάληψη Με την ανάστροφη της παλάμης του χάιδεψε αργά όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του μηχανήματος, κοιτάζοντας αφηρημένα τη μαύρη οθόνη. Μόλις τελείωσε τη χορευτική αυτή κίνηση, έβαλε την κάρτα και συνέχισε τη συναλλαγή. «Μου επιτρέπετε να ρωτήσω, προς τι η κίνηση που κάνατε;», ρωτήσαμε. Γύρισε, κοίταξε ελαφρώς ερευνητικά κι απάντησε: «Για ν' ανιχνεύσω πιθανή παγίδευση», είπε. Και μόλις έβγαλε τα χρήματά του, άνοιξε την πόρτα της τράπεζας, μπήκε και κάθισε σ' ένα γραφείο που είχε πάνω ταμπελάκι προφανώς με το όνομά του. «Ετσι εξηγείται», σκεφτήκαμε.

Εσωτερικό έγγραφο

Και λίγες ώρες αργότερα, μάλλον συμπτωματικώς, έφτασε στα χέρια μας ένα έγγραφο από τη «Διεύθυνση Φυσικής Ασφάλειας» μιας μεγάλης τράπεζας με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και δίπλα από τη λέξη «κίνδυνος» η καινούργια μόδα στις απάτες των ΑΤΜ: «Cash trapping».

Το εσωτερικό έγγραφο του τραπεζικού οργανισμού, που απευθυνόταν σε όλα τα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την καινούργια αυτή μέθοδο: ταπώνει τραπεζικούς λογαριασμούς από ανθρώπους που κάθε άλλο παρά πονηρεμένοι είναι. Προσπαθούν να κάνουν ανάληψη, όλα φαίνονται ότι δουλεύουν ρολόι, η κάρτα ξαναβγαίνει, η απόδειξη τυπώνεται αλλά λεφτά πουθενά. Το πολύ πολύ να νευριάσουν και να φύγουν σιχτιρίζοντας «τα μηχανήματα του διαβόλου». Μόνο που κάπου εκεί καραδοκεί κρυμμένος ένας τύπος σαν Βιετκόνγκ σε συστάδα θάμνων. Μόλις απομακρυνθεί ο νευριασμένος πελάτης, πηγαίνει και με ένα αιχμηρό αντικείμενο ξηλώνει τη μεταλλική ή πλαστική, ανάλογα με τον κατασκευαστή, παγίδα με τα λεφτά του πελάτη. Πώς λειτουργεί;

Είναι μια μικρή ορθογώνια πλάκα με οβάλ γωνίες. Υπάρχει η μικρή τάπα και η μεγάλη τάπα, όπως μας πληροφορεί το έγγραφο της τράπεζας. Τοποθετείται στην έξοδο των χρημάτων, κάτι σαν φίμωτρο. Μόνο που από την εσωτερική πλευρά είναι καλυμμένο με ισχυρή κολλητική ταινία και μόλις τα χρήματα βρίσκονται στη διαδικασία να βγουν, κολλούν πάνω της, όπως οι μύγες στις καφετιές λωρίδες που κρέμονται σε παραλιακές ταβέρνες. Ετσι, με την αποκόλληση της τάπας ο κλέφτης βρίσκεται με όσα χρήματα είχε επιθυμήσει να βγάλει από το ΑΤΜ ο πελάτης. Τόσο απλά.

Δύο συλλήψεις

Μέχρι στιγμής, γι' αυτήν την απάτη έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές δύο άντρες, ρουμανικής καταγωγής, ο οποίοι, όταν πιάστηκαν, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, παραδέχθηκαν ότι «έβγαζαν ένα καλό μεροκάματο».

«Οι απάτες αυτού του είδους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους τρεις μήνες. Εχουν καταγραφεί περίπου 60 - 70 σε όλη την Αττική και αφορούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τραπεζικούς οργανισμούς που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Χρησιμοποιούν ΑΤΜ μιας συγκεκριμένης εταιρείας, του οποίου η έξοδος των χρημάτων φράζεται από ένα μεταλλικό «πορτάκι» που ανασηκώνεται την ώρα που βγαίνουν τα χρήματα. Η παγίδα φτιάχνεται ακριβώς σ' αυτές τις διαστάσεις ή λίγο μικρότερες και, φυσικά, στο ίδιο χρώμα», θα πει στην «Ε», στέλεχος υπηρεσίας τραπεζικής ασφάλειας.

Η απάτη αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των απατών με ΑΤΜ υπό την ονομασία «skimming» . Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΤΜΙΑ (ΑΤΜ Industry's Assets) σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργούν περίπου 1,8 εκατομμύρια ATMs, εκ των οποίων το 30% έχει γίνει στόχος απατεώνων από το 2005 και μετά. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της τραπεζικής ασφάλειας, η συγκεκριμένη απάτη, η «cash trapping», παρουσιάζει μια μεγάλη καινοτομία σε σχέση με όσες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. «Καταργεί κάθε έννοια τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται ούτε τεχνολογία υποκλοπής κωδικών καρτών ανάληψης ούτε προσπαθεί να παραβιάσει την ισχύουσα τεχνολογία των ATMs».

Οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες, στην Ελλάδα, απάτες χρησιμοποιούν τεχνολογίες αντιγραφής των ΡΙΝ είτε με την τοποθέτηση ειδικών φιλμ που αποτυπώνουν τους κωδικούς κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης είτε ακόμα και την τοποθέτηση ασύρματων καμερών στα ΑΤΜ που καταγράφουν και μεταδίδουν τις κινήσεις των δακτύλων των πελατών. Ο δέκτης βρίσκεται σε απόσταση 30-40 μέτρων από το ΑΤΜ , φυσικά μαζί με το χειριστή του. Σε περίπτωση που δεν γίνεται ασύρματη μετάδοση, τότε οι εικόνες καταχωρίζονται σε υψηλής χωρητικότητας κάρτες μνήμης.

Οι περιορισμοί

Οσον αφορά στο cash trapping, οι περιορισμοί στους οποίους υπόκειται είναι οι ακόλουθοι:

- Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτή σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από έναν πελάτες στην ουρά.

- Η φυσική παρουσία του δράστη είναι υποχρεωτική και μάλιστα δύο φορές. Μία για να τοποθετήσει το μηχανισμό και μία για να τον ξηλώσει με ένα αιχμηρό αντικείμενο, άρα πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την προσέλευση του πελάτη και αμέσως μετά την απομάκρυνσή του.

Για λόγους προστασίας του επιχειρηματικού τους προφίλ, οι τράπεζες αποφεύγουν να επιβεβαιώνουν επισήμως την ύπαρξη της συγκεκριμένης απάτης. Το μόνο που συνιστούν είναι ότι αν ένας πελάτης ολοκληρώσει τη συναλλαγή του, δηλαδή η κάρτα του να έχει βγει, να έχει εκδοθεί απόδειξη αλλά να μην έχει ανοίξει η θυρίδα για τα χρήματα, τότε να ειδοποιήσει αμέσως την υπηρεσία της τράπεζας, ο τηλεφωνικός αριθμός της οποίας φαίνεται στην οθόνη του ΑΤΜ αν ξαναβάλει την κάρτα του, ή και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο όπου βρίσκεται το ΑΤΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με Καλάσνικοφ κατά χρηματαποστολής
Προφυλακίστηκε ο 25χρονος παιδοκτόνος
Νοσηλεύεται ο οδηγός του ΟΑΣΑ
Συνέλαβαν διευθυντή για φακελάκι
Κύκλωμα έβγαζε άδειες σε αλλοδαπούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ξανά δέσμες και βαθμοθηρία
Υγεία
Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης
ΕΣΥ καταρρέεις, εμείς απεργούμε
Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
Νοκ άουτ το ακτινολογικό στο Ρέθυμνο
Νέος ξεσηκωμός των Παριανών για το Κέντρο Υγείας
Φαρμακοποιοί: Μόλις πληρώσετε, σταματάμε
ΧΥΤΑ Κερατέας
«Μπάζωσαν» τη λεωφόρο Λαυρίου, σε ετοιμότητα οι κάτοικοι
Ανεργία
Απεργία πείνας από δύο μακροχρόνια ανέργους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια
Μετά 10 χρόνια ρύπανσης
Οινοποιϊα
Ποτίζουν τα αμπέλια με Μπετόβεν
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με Καλάσνικοφ κατά χρηματαποστολής
Προφυλακίστηκε ο 25χρονος παιδοκτόνος
Νοσηλεύεται ο οδηγός του ΟΑΣΑ
Συνέλαβαν διευθυντή για φακελάκι
Κύκλωμα έβγαζε άδειες σε αλλοδαπούς
Ετσι παγιδεύουν τα ΑΤΜ
"Ζω και χωρίς ευρώ"
Νόμισμα από τον τόπο σου...
Άλλες ειδήσεις
Κατέλαβαν συμβολικά το προξενείο Χιλής