Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ-2 ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο φόβος ρέει μαζί με το νερό

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Φουκουσίμα, με σοβαρά πρακτικά εμπόδια, πιθανόν λανθασμένους χειρισμούς ή σύγχυση και ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, που μεταφράζονται σε συνεχιζόμενες διαρροές, ανίχνευση ραδιενέργειας όλο και μακρύτερα από τη ζώνη αποκλεισμού, αλλεπάλληλους συναγερμούς, λάθη και κυρίως ανεπάρκεια ελέγχου της κατάστασης, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν όλο και περισσότερες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον κόσμο ολόκληρο.

Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρου βόρεια του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα (φωτ. ΑΠΕ) Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρου βόρεια του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα (φωτ. ΑΠΕ) Νερό με ραδιενέργεια σε επίπεδα 100 χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα διέρρευσε χθες από τη μονάδα-2, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, Tepco. Κι ενώ οι υπεύθυνοι αγωνίζονται να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για την πηγή προέλευσης του ραδιενεργού ύδατος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο δήλωσε ότι πιθανότατα το νερό αυτό προέρχεται από μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα-2.

Εκπρόσωπος της Tepco τόνισε ότι η παρουσία ραδιενεργών στοιχείων, όπως το ιώδιο και το καίσιο, παραπέμπουν στις ράβδους του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου. Ωστόσο η πίεση στο εσωτερικό των κτιρίων που στεγάζουν τους αντιδραστήρες ήταν σταθερή, ένδειξη για το ότι η τήξη είναι μόνο μερική, τόνισε ο εκπρόσωπος Καόρου Γιοσίντα.

Και πλουτώνιο

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο ανιχνεύτηκε στο έδαφος σε διάφορα σημεία μέσα στον πυρηνικό σταθμό, αλλά σε επίπεδα που δεν συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν έξω από τη ζώνη αποκλεισμού, αλλά Ιάπωνες αξιωματούχοι απορρίπτουν την προοπτική επέκτασης της ζώνης και υποβιβάζουν τον κίνδυνο.

Αντανακλώντας τις αυξανόμενες αμφιβολίες για τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης, η Tepco απευθύνθηκε σε γαλλικές εταιρείες και τους ζήτησε βοήθεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα δεινά μέσα στο γενικότερο σκηνικό σύγχυσης, μετασεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έφερε το πρωί της Δευτέρας νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μισού μέτρου, αλλά αργότερα ήρθη και αυτός ο συναγερμός.

Οσον αφορά τη μόλυνση στο νερό, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό θα αρχίσουν να μειώνονται σε εύλογο διάστημα.

Ραδιενεργό ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε στη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 σε επίπεδο 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Νωρίτερα, η ίδια υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ραδιενεργό νερό που έχει διαρρεύσει εντός των μονάδων και στη ραδιενέργεια στη θάλασσα.

Σύγκληση διάσκεψης από ΟΗΕ

Κι ενώ κορυφώνεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της ιαπωνικής κυβέρνησης, αλλά και για το αλαλούμ λόγω κενών στην ενημέρωση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Γιουκίγια Αμάνο, ανακοίνωσε τη σύγκληση διάσκεψης για να εξεταστούν οι συνθήκες ασφαλείας σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Πυρηνικά
Ιαπωνία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Tepco: η εταιρεία με τα ύποπτα λάθη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Ο φόβος ρέει μαζί με το νερό
Tepco: η εταιρεία με τα ύποπτα λάθη
Γερμανία
Γερμανία: αγωγή κατά της κυβέρνησης από 4 ομίλους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας
«Θα πάρει καιρό να το ξεπεράσω»
Χαιρετίζουν οι Ελληνες Οικολόγοι
ΗΠΑ
Bravo στα κτήνη σας κ. Ομπάμα
Εδωσαν τους «αιθέρες» της Λιβύης στη Μάργκαρετ
Λιβύη
«Κοσμοσυρροή» στο Λονδίνο για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» της επέμβασης στη Λιβύη
«Δύσκολα θα πέσει η γενέτειρα»
Ερντογάν: Αναλαμβάνουμε τα πάντα...
Ομηρος του Καντάφι η Λίβυα που υπέστη ομαδικό βιασμό
Γαλλία
«Καμπανάκι» για Σαρκοζί
ΠΓΔΜ
ΠΓΔΜ: το αστέρι της Βεργίνας ως «σφραγίδα» σε πτυχία πανεπιστημίου
Συρία
Στρατός στη Λατάκια
Αίγυπτος
Ο Μουμπάρακ παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό
Υεμένη
Υεμένη: έκρηξη σε εργοστάσιο όπλων με πάνω από 110 νεκρούς
Ρωσία
Λιγόστεψαν οι Ρώσοι
Από ταβάριτς, αντίζηλοι...
Βρετανία
Επίθεση στη δωροδοκία
Ρουμανία
WikiLeaks: «Ανέτοιμη» η Ρουμανία να αντιμετωπίσει πυρηνικό ατύχημα
Άλλες ειδήσεις
Υποψίες για εμφυτεύματα
Καρδιά... Εσκιμώου
Η ευτυχία «παίρνει την ανιούσα» στα 45 και κορυφώνεται στα 80!
Μας βλέπουν