Έντυπη Έκδοση

«Καμπανάκι» για Σαρκοζί

Προειδοποίηση για τον Νικολά Σαρκοζί και τη Δεξιά, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνιστά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που έγιναν την Κυριακή για την ανανέωση θητείας των τοπικών συμβούλων στα μισά διαμερίσματα της Γαλλίας.

Ο αντισαρκοζισμός και η δυσαρέσκεια των Γάλλων εκφράστηκε με αποχή-ρεκόρ άνω του 55%, με μεγάλη νίκη της Αριστεράς, συρρίκνωση της Κεντροδεξιάς και εντυπωσιακή πρόοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Την επομένη των περιφερειακών εκλογών δόθηκε η εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2012.Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα για τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά προσωπικότητες της Δεξιάς τονίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν από τη νίκη προέδρων που είχαν υποστεί αντίστοιχη πτώση δημοφιλίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ποσοστό 35,04%, αποκτά ακόμα δύο περιφέρειες, πέρα από τα 58 διαμερίσματα στα 100 που διοικούσε, και φαίνεται σε θέση να αποσπάσει άλλες τρεις, μετά την εκλογή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων την Πέμπτη. Με την εκλογή 49 συμβούλων οι Πράσινοι κέρδισαν το στοίχημα να διπλασιάσουν την εκπροσώπησή τους στα Καντόνια. Η δυναμική που έχει δημιουργήσει το Μέτωπο της Αριστεράς (Κόμμα της Αριστεράς - Κ.Κ.) επέτρεψε στους κομμουνιστές να διατηρήσουν περιφέρειες - προπύργια.

Η Ακροδεξιά πανηγύρισε τη θεαματική της άνοδο στον δεύτερο γύρο. Αλλά, παρ' όλο που συγκέντρωσε ποσοστό 11,05%, θα εκπροσωπηθεί μόνο σε δύο Καντόνια λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να δημιουργήσει ρεύμα και να κάνει το Εθνικό Μέτωπο τρίτη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση BVA-Absoluce, για πρώτη φορά το 52% των Γάλλων δηλώνουν τώρα ότι το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να θεωρείται ως «ένα κόμμα όπως τα άλλα», ενώ ποσοστό 47% έχουν αντίθετη άποψη.

Οι περιφερειακές εκλογές προκάλεσαν δυνατό ηλεκτροσόκ και κρίση στη Δεξιά, που συρρικνώθηκε σε ποσοστό 20%. Ορισμένοι ηγέτες της υποστηρίζουν ότι ο Σαρκοζί είναι «ο καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές». Σιρακικοί και κεντρώοι εκφράζουν αμφιβολίες. Εκτιμούν ότι ψαρεύοντας στα νερά της Ακροδεξιάς, ο Σαρκοζί την ενισχύει και τον καλούν να σταματήσει τις δηλώσεις για την ασφάλεια, τους μετανάστες και ατέρμονες συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα και τον ισλαμισμό.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από ό,τι δίνει την εντύπωση πως στιγματίζουμε και να επικεντρώσουμε την πολιτική μας σε κοινωνικά προβλήματα των Γάλλων». Σε σύσκεψη με τους ηγέτες της Δεξιάς ο Σαρκοζί κατέστησε γνωστό ότι δεν αλλάζει στρατηγική, κατήγγειλε «όσους θέτουν υπό κρίση την ενότητα της Δεξιάς» και ανακάλεσε στην τάξη αυτούς που ασκούν κριτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Ο φόβος ρέει μαζί με το νερό
Tepco: η εταιρεία με τα ύποπτα λάθη
Γερμανία
Γερμανία: αγωγή κατά της κυβέρνησης από 4 ομίλους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας
«Θα πάρει καιρό να το ξεπεράσω»
Χαιρετίζουν οι Ελληνες Οικολόγοι
ΗΠΑ
Bravo στα κτήνη σας κ. Ομπάμα
Εδωσαν τους «αιθέρες» της Λιβύης στη Μάργκαρετ
Λιβύη
«Κοσμοσυρροή» στο Λονδίνο για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» της επέμβασης στη Λιβύη
«Δύσκολα θα πέσει η γενέτειρα»
Ερντογάν: Αναλαμβάνουμε τα πάντα...
Ομηρος του Καντάφι η Λίβυα που υπέστη ομαδικό βιασμό
Γαλλία
«Καμπανάκι» για Σαρκοζί
ΠΓΔΜ
ΠΓΔΜ: το αστέρι της Βεργίνας ως «σφραγίδα» σε πτυχία πανεπιστημίου
Συρία
Στρατός στη Λατάκια
Αίγυπτος
Ο Μουμπάρακ παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό
Υεμένη
Υεμένη: έκρηξη σε εργοστάσιο όπλων με πάνω από 110 νεκρούς
Ρωσία
Λιγόστεψαν οι Ρώσοι
Από ταβάριτς, αντίζηλοι...
Βρετανία
Επίθεση στη δωροδοκία
Ρουμανία
WikiLeaks: «Ανέτοιμη» η Ρουμανία να αντιμετωπίσει πυρηνικό ατύχημα
Άλλες ειδήσεις
Υποψίες για εμφυτεύματα
Καρδιά... Εσκιμώου
Η ευτυχία «παίρνει την ανιούσα» στα 45 και κορυφώνεται στα 80!
Μας βλέπουν