Έντυπη Έκδοση

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ 25 ΑΠΟ 38 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ * 14 ΓΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, 7 ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Πρώτη η Ελλάδα στις προγνώσεις του BBC για τις πτωχεύσεις

Πτώχευση της Ελλάδας βλέπει η πλειονότητα Ευρωπαίων οικονομολόγων σε έρευνα του BBC (World Business Report). Το BBC προσέγγισε 52 επαγγελματίες «μελλοντολόγους», οικονομολόγους που καταρτίζουν προβλέψεις, ειδικούς σε θέματα ευρωζώνης, τους οποίους, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, συμβουλεύεται ανά τρίμηνο η ίδια η ΕΚΤ(!).

Οι 25 από τους 38 που απάντησαν στην έρευνα προβλέπουν ότι μία χώρα της ευρωζώνης θα πτωχεύσει, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ακόμη και στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή. Και οι 25 από τους 38 εκτιμούν, σύμφωνα πάντα με το BBC, ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Ωστόσο, 14 από αυτούς εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία δεν θα τα καταφέρει, επτά ούτε και η Πορτογαλία.

«Αγοραίοι»

Ορισμένοι θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν πτωχεύσεις ακόμη και μεγαλύτερων οικονομιών, δύο κάνουν λόγο για την Ιταλία και ένας για την Ισπανία. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται λεπτομερώς ποιοι οικονομολόγοι πήραν μέρος, ωστόσο από τα σχόλια ορισμένων προκύπτει ότι αρκετοί από αυτούς είναι οικονομολόγοι της αγοράς: εργάζονται δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων.

Τίποτα το επιλήψιμο, γνωστή άλλωστε η πρακτική διεθνών μέσων ενημέρωσης, αυτών που απευθύνονται κυρίως σε επενδυτές, (funds, τράπεζες κ.λπ.) να κάνουν δημοσκοπήσεις για οικονομικά ζητήματα σε ανθρώπους της αγοράς (διαχειριστές κεφαλαίων, αναλυτές κ.λπ.).

Τους ρωτάει και η ΕΚΤ

Ξενίζει ωστόσο η αποκάλυψη του BBC, προκειμένου να δώσει εγκυρότητα στην έρευνά του, ότι οι εν λόγω οικονομολόγοι παίρνουν μέρος σε ανά τρίμηνο τακτική έρευνα της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα στηρίζει δηλαδή ώς ένα βαθμό τις στρατηγικές της αποφάσεις στις έρευνες που κάνει, όχι σε ανεξάρτητους οικονομολόγους που εργάζονται σε κρατικά ή πανεπιστημιακά ινστιτούτα, αλλά σε εταιρείες συμβούλων που έχουν πελάτες ιδιώτες που θέλουν βέβαια να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμβουλή για τα χρήματά τους και οι οποίοι με τις αναλύσεις τους επηρεάζουν άμεσα τις κινήσεις των αγορών.

Για παράδειγμα, στην έρευνα πήραν μέρος οικονομολόγος από εταιρεία συμβούλων του Λονδίνου, τη Lombard Street Research, ή την ολλανδική ιδιωτική τράπεζα ΑΒΝ Amro, όπως και οικονομολόγοι από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας -το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιστημονική ανάπτυξη- ή το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Δεν βρίσκουν φορέα πρόσληψης - αμανάτι 50.000 άνεργοι
Φορολογία
Πληρωμή 3.001 ευρώ; Δυστυχώς δεν γίνεται με μετρητά...
Ε3: 11 ανατροπές για επιτηδευματίες
Ευρωζώνη
Πρώτη η Ελλάδα στις προγνώσεις του BBC για τις πτωχεύσεις
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΕΚΤ: νέο φιλί της ζωής στις ιρλανδικές τράπεζες
Περιμένοντας τα stress test
ΕΒΕΑ
ΕΒΕΑ: Για την κάμψη του τζίρου φταίει η μείωση των εισοδημάτων
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Εισαγωγές: -14,2% Εξαγωγές: +24,6%
Αγροτες
Στήριξη μελισσοκόμων με 16,6 εκατ.
ΟΛΠ
Ο ΟΛΠ θα λύνει και θα δένει μόνος του
Ενέργεια
Οι Ρώσοι πατούν πόδι στον αγωγό Κιρκούκ - Μπάνιας
Συνέντευξη: Πάτρικ Γουέιν
Η κρίση έχει ονοματεπώνυμο: Νεοφιλελευθερισμός
Καύσιμα
Σφήνα Εσκιμώων στην εκμετάλλευση πετρελαίου της Αρκτικής
Τουρισμός
ΦΠΑ 6,5% ζητούν τα τουριστικά γραφεία
ΓΑΙΑΟΣΕ
5η παράταση στο διαγωνισμό για τον εμπορευματικό σταθμό του Θριάσιου
ΔΕΗ
ΔΕΗ: στα 558 εκατ. τα κέρδη, 180 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Χρηματιστήριο Αθηνών
Εκτός ταμπλό η Ατλάντικ
Άλλες ειδήσεις
Συνέδριο για την Ελιά
Εως 16 Μαΐου το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
Υπέρ των περικοπών μισθών ο πρόεδρος της ΜΟΔ