Έντυπη Έκδοση

ΟΦΕΙΛΟΥΝ 150 ΔΙΣ. ΕΝΑΝΤΙ 97 ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

ΕΚΤ: νέο φιλί της ζωής στις ιρλανδικές τράπεζες

Η ΕΚΤ, διαπιστώνοντας ότι οι ιρλανδικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας από την αγορά, προετοιμάζεται, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, να καλύψει η ίδια μέσω ενός νέου μηχανισμού τα κεφάλαια που τους έχει προσφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε κάνει χρήση ενός άγνωστου μέχρι τότε μηχανισμού, του ELA, προκειμένου να ενισχύσει τις παραπαίουσες τράπεζες με περίπου 55 δισ. ευρώ. Η τεχνική αυτή αποτελεί στην ουσία «τύπωμα νέου χρήματος», χωρίς προφανώς να χρειαστεί η Κεντρική Τράπεζα να προσφύγει στο νομισματοκοπείο.

Με τροπολογία που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, το δικαίωμα αυτό το έχει πλέον και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορεί εφ' όσον παραστεί ανάγκη να χορηγήσει η ίδια ρευστότητα στις τράπεζες.

Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο μήνα, μελετά ακόμη πιο δραστικά μέτρα για τις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε δημοσιονομική κατάρρευση.

Παρ' όλο που η κυβέρνηση δεν πειθάρχησε στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για ν' αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, απαιτεί καλύτερους όρους στα δάνεια που θα λάβει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, απειλώντας μάλιστα με κούρεμα των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι ιρλανδικές τράπεζες. Μια τέτοια λύση θα επιμέριζε το κόστος σωτηρίας των ιρλανδικών τραπεζών μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τραπεζικά ομόλογα.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση

Ομως τελικά η σθεναρή αυτή στάση αποδεικνύεται πιο αποδοτική, καθώς ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας θα τύχει τελικώς ευνοϊκότερης μεταχείρισης έναντι αυτής που επιφυλάσσει η τρόικα στις ελληνικές τράπεζες.

Κατ' αρχήν οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί από την ΕΚΤ και από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας με περίπου 150 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ (αξιοποιώντας τις εγγυήσεις του Δημοσίου, αλλά και ομόλογα που οι ίδιες διέθεταν στο χαρτοφυλάκιό τους) περίπου 97 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο τις έχει ενισχύσει κεφαλαιακά με μόνο περίπου 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα εκτιμάται ότι τα τεστ αντοχής στα οποία υποβάλλονται οι ιρλανδικές τράπεζες θα αναδείξουν μια νέα μαύρη τρύπα ύψους 35 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά τους.

Παρά ταύτα οι πιέσεις από την ΕΚΤ και από την Ε.Ε. είναι πολύ πιο έντονες στις ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες απαιτούν να εμφανίσουν «εδώ και τώρα» ένα αναλυτικό πρόγραμμα «απεξάρτησής τους από τη ρευστότητα που τους έχει προσφέρει η ΕΚΤ». Παρ' όλο που κανένα σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό και εφικτό αν δεν «ανοίξουν οι αγορές» για το ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, τα νέα σχέδια της ΕΚΤ για τη δημιουργία νέου μηχανισμού ενίσχυσης των ιρλανδικών τραπεζών προκάλεσαν χαμόγελα αισιοδοξίας και στην Αθήνα, καθώς είναι πιθανόν αυτός να εφαρμοστεί και για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιρλανδία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Περιμένοντας τα stress test
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Δεν βρίσκουν φορέα πρόσληψης - αμανάτι 50.000 άνεργοι
Φορολογία
Πληρωμή 3.001 ευρώ; Δυστυχώς δεν γίνεται με μετρητά...
Ε3: 11 ανατροπές για επιτηδευματίες
Ευρωζώνη
Πρώτη η Ελλάδα στις προγνώσεις του BBC για τις πτωχεύσεις
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΕΚΤ: νέο φιλί της ζωής στις ιρλανδικές τράπεζες
Περιμένοντας τα stress test
ΕΒΕΑ
ΕΒΕΑ: Για την κάμψη του τζίρου φταίει η μείωση των εισοδημάτων
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Εισαγωγές: -14,2% Εξαγωγές: +24,6%
Αγροτες
Στήριξη μελισσοκόμων με 16,6 εκατ.
ΟΛΠ
Ο ΟΛΠ θα λύνει και θα δένει μόνος του
Ενέργεια
Οι Ρώσοι πατούν πόδι στον αγωγό Κιρκούκ - Μπάνιας
Συνέντευξη: Πάτρικ Γουέιν
Η κρίση έχει ονοματεπώνυμο: Νεοφιλελευθερισμός
Καύσιμα
Σφήνα Εσκιμώων στην εκμετάλλευση πετρελαίου της Αρκτικής
Τουρισμός
ΦΠΑ 6,5% ζητούν τα τουριστικά γραφεία
ΓΑΙΑΟΣΕ
5η παράταση στο διαγωνισμό για τον εμπορευματικό σταθμό του Θριάσιου
ΔΕΗ
ΔΕΗ: στα 558 εκατ. τα κέρδη, 180 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Χρηματιστήριο Αθηνών
Εκτός ταμπλό η Ατλάντικ
Άλλες ειδήσεις
Συνέδριο για την Ελιά
Εως 16 Μαΐου το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
Υπέρ των περικοπών μισθών ο πρόεδρος της ΜΟΔ