Έντυπη Έκδοση

Ιδεών εξέγερση

Η λογοτεχνία της Μέσης Ανατολής, όπως πριν από λίγα χρόνια οι συγγραφείς της Βαλκανικής χερσονήσου, συγκέντρωσε ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Σύρα Σάλουα Αλ Ναΐμι Η Σύρα Σάλουα Αλ Ναΐμι Βέβαια, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία και ενιαία λογοτεχνία, αλλά για ένα μωσαϊκό αραβόφωνων, γαλλόφωνων, χριστιανών και μουσουλμάνων συγγραφέων.

Στην περίπτωση των Βαλκανίων, γινόταν η επανεκκίνηση του διαλόγου για μια μεγάλη λογοτεχνία, την οποία εκπροσωπούσαν ο Αντριτς, ο Πάβιτς, ο Κις, ο Ιστράτι, ο Ελιάντε, ο Νεσίν, ο Χικμέτ. Ανήκαν όλοι στον ίδιο γεωπολιτικό αστερισμό, καθώς έβγαιναν από τα τελευταία νερά και απόνερα της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εμιγκρέδες και μη

Τώρα, η νέα εποχή της Μέσης Ανατολής αναδύεται από τον ζόφο των απολυταρχικών καθεστώτων και εκφράζεται από εμιγκρέδες και μη συγγραφείς. Στον ίδιο φλεγόμενο κύκλο ανήκουν ένας γαλλόφωνος χριστιανός Λιβανέζος συγγραφέας και ένας αραβόφωνος μουσουλμάνος Αιγύπτιος. Σ' αυτό το σημερινό ιστορικό περιβάλλον ζουμάρει η φετινή, 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (5 Μαΐου) με τη διοργάνωση του φεστιβάλ «Μέση Ανατολή - όταν οι ιδέες εξεγείρονται...».

Εχει προσκληθεί η αφρόκρεμα ενός λογοτεχνικού κόσμου οικείου και, κατά παράδοξο τρόπο, ανοίκειου στη Δύση:

- Πακιστάν: Ο και πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου Ταρίκ Αλί. Είδε τον δυτικό κόσμο μέσα από τα μάτια των Αράβων και των μουσουλμάνων, χωρίς ποτέ να αρνηθεί το αριστερό παρελθόν του.

- Ισραήλ: Ο Νταβίντ Γκρόσμαν έζησε στο πετσί του την αντιπαλότητα με τους Παλαιστινίους, χάνοντας το ίδιο το παιδί του. Ακτιβιστής, έχει κάνει έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα του Μεσανατολικού.

- Αίγυπτος: Ο Γκαμάλ Ελ Γκιτάνι, μαθητής του Ναγκίμπ Μαχφούζ, οδήγησε τη λογοτεχνία του στις πηγές της αιγυπτιακής ιστορίας. Σκοπός του, να αυτοπροσδιοριστεί ως Αιγύπτιος, επηρεασμένος από τον ισλαμικό μυστικισμό των σούφι. Ο Μπάχα Ταχέρ, αυτοεξόριστος από το 1975, εξαιτίας της λογοκρισίας, έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος.

- Συρία: Η Σάλουα Αλ Ναΐμι γράφει ποιήματα και πεζά, συντονισμένη με τα αιτήματα της γυναικείας χειραφέτησης. Ο Σούμπχι Χαντίντι υπογράφει ως κριτικός λογοτεχνίας και πολιτικός αναλυτής για ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

- Λίβανος: Η Χόντα Μπαρακάτ ζει στο Παρίσι από το 1989 και έχει αποσπάσει το Βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ.

- Τυνησία: Η Σοφί Μπεσίς, ιστορικός και δημοσιογράφος, είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων της Γαλλίας και γενική γραμματέας στη Διεθνή Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

- Αλγερία: Ο Μαλέκ Σεμπέλ, ανθρωπολόγος και φιλόσοφος, μιλάει στα βιβλία του για το «Ισλάμ του Διαφωτισμού». Ο Μπουαλέμ Σανσάλ, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Βιομηχανίας, απομακρύνθηκε από τη θέση του, το 2003, λόγω πολιτικών φρονημάτων.

- Τουρκία: Ο Τουνά Κιρεμιτσί ανήκει στη νέα γενιά ευπώλητων συγγραφέων, που συνομιλούν με την ποπ κουλτούρα.

- Αιθιοπία: Ο Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις μεταφράζει βιβλία στις αιθιοπικές διαλέκτους και μετακινούμενος πάνω σ' ένα γαϊδούρι (!), έχει καταφέρει να δημιουργήσει σαράντα πέντε σχολικές, τρεις δημόσιες και επτά κινητές βιβλιοθήκες. Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης ζήτησε άσυλο, το 1982, στις ΗΠΑ.

Διάλογος

Οι εμφανίσεις των συγγραφέων θα υποστηριχθούν από συζητήσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες. Στο τραπέζι του διαλόγου θα «πέσουν» θέματα και ζητήματα λογοτεχνίας, πολιτικής, ελευθερίας, πολέμου και ειρήνης. Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Οι συγγραφείς της Ειρήνης», «Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο», «Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής και η ελευθερία». Ακόμη, έχει ετοιμαστεί αφιέρωμα στον Αιγύπτιο νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, με συντονίστρια τη μεταφράστριά του στα ελληνικά, Πέρσα Κουμούτση.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου. Το Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ, το οποίο για το 2011 είναι αφιερωμένο στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το όλον έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία - Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ιδεών εξέγερση
Μουσείο Μπενάκη
Αλλα λόγια Γερουλάνου
Μουσική
Μπάρμπαρα Χέντριξ και Κρίστιαν Λίντμπεργκ την Πέμπτη στον «Παρνασσό»
Θησαυροί από την Κάλυμνο
Ετσι θα άκουγε τις σονάτες του ο Μπετόβεν
Θέατρο
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του Σέξπιρ
Κινηματογράφος
Κινέζικο κουτί για ντοκιμαντέρ
Διαγωνισμός Ιδεών «Αθήνα Χ4»
Αθήνας και παραδείσου γωνία
Τηλεόραση
Μετωπική Ν.Δ.-ΕΡΤ
ΝΕΤάρουν στη μετανάστευση
Alter: τέλος οι απ' ευθείας μεταδόσεις