Έντυπη Έκδοση

Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ 13ου ΜΙΣΘΟΥ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

«Πιο σκληρά μέτρα, πιο πολλά λεφτά»!

Σε ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει η κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών, καθώς πιέζει ο χρόνος για να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Τα πάντα ήταν στο τραπέζι χθες το βράδυ με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να πείσει την άλλη για το «λογικό» και το «αποτελεσματικό» των μέτρων που προτείνονται εκατέρωθεν. Η γενική άποψη είναι πως όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα τόσο περισσότερα μπορεί να είναι τα χρήματα που θα δοθούν στην τριετία. Το ποσό των 120 δισ. ευρώ θεωρούνταν ρεαλιστικό από αρμόδιο διαπραγματευτικό παράγοντα. Ενώ πληροφορίες μιλούσαν και για κοινό σταθερό επιτόκιο δανεισμού 5% αν και αυτό αρχικώς είχε συμφωνηθεί μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πλέον του κυμαινόμενου 3,7%), ενώ για το ΔΝΤ οι αρχικές πληροφορίες ήταν για επιτόκιο κάτω του 3%.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο πλευρές επιδιώκουν το κλείσιμο μιας συμφωνίας σήμερα ή αύριο. Τα «4» καυτά ζητήματα που είναι στο τραπέζι αφορούν:

1 Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού εξελίσσεται σε μέτρο κλειδί για το κλείσιμο της συμφωνίας, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι μόνον η επέμβαση στους μισθούς εξασφαλίζει σίγουρα χρήματα και απορρίπτει οποιαδήποτε αντιπρόταση γίνεται από τους αρμόδιους παράγοντες. Στόχος τους είναι μια σταθερή πορεία μείωσης των δαπανών σε μόνιμη βάση και χωρίς κανένα απολύτως αιφνιδιασμό, σημείωνε στην «Ε» στέλεχος του υπουργείου.

«Ενσωμάτωση»

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ανθίσταται ακόμα στην κατάργησή τους και να διαπραγματεύεται έστω και την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς του έτους. Εξέλιξη που θα οδηγήσει κατ' ουσίαν σε οριστική απώλεια πέραν των δύο μισθών για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς μετρούν και τις περικοπές των επιδομάτων του περασμένου Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατάργηση και άλλων επιδομάτων τώρα ή το 2011. Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, τυχόν ενσωμάτωσή τους θα επιφέρει απώλειες μέρους του ενός μισθού.

2 «Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι», είναι η φράση που ακούγεται να λένε συνεχώς εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στους παράγοντες των διαφόρων υπουργείων που επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη δημοσιονομική πολιτική και στο πλαίσιο αυτό προτείνουν απολύσεις ή ακόμα και εθελούσια έξοδο για το Δημόσιο. Η συνταξιοδότηση περίπου 10.000 δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα εξοικονομούσε κοντά 500 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Εξέλιξη, που, όμως, κινδυνεύει να διογκώσει την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων μετατρέποντας το αρχικό όφελος σε απώλεια, κατά τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Το ζήτημα των απολύσεων αγγίζει καταρχήν τους περίπου 13.500 φορείς του Δημοσίου εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα περάσουν στην ανεργία χιλιάδες υπάλληλοι.

Οι επιχορηγήσεις

3 Η περικοπή και η «ελεγχόμενη» εκταμίευση των επιχορηγήσεων σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Νομικά Πρόσωπα και ΟΤΑ, που επηρεάζει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, φαίνεται να είναι το μέτρο που τα βρίσκουν και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι. Εκτιμάται ότι το κόψιμο αυτό σε συνδυασμό με τις απολύσεις μπορεί να τους εξοικονομήσει κοντά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ή σχεδόν 2% του ΑΕΠ. «Δεν μπορεί η οικονομική αυτοδυναμία των νομικών προσώπων να λειτουργεί σε βάρος του κράτους» σημείωνε αρμόδιος παράγοντας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την αρχή του έτους και όμως λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα για να τονίσει πως «προφανώς είχαν υπόλοιπα», αλλά ζητούν τις εκταμιεύσεις κονδυλίων για να είναι αυτόνομα. Και από την άλλη λένε πως δεν μπορεί να συνεχιστούν οι επιχορηγήσεις σε «εύπορα» ταμεία, όπως το Ταμείο Νομικών που λαμβάνει 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως ή το ΟΑΠ-ΔΕΗ που παίρνει 680 εκατ. ευρώ για να δίνει συντάξεις 5.500 ευρώ!

4 Στο τραπέζι έχει πέσει το κομμάτι των εσόδων με την αύξηση φόρων, που ακολουθούν τη γνωστή συνταγή της αύξησης του ΦΠΑ στο 25%, καθώς και τη μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή από το χαμηλό συντελεστή 11%. Δεν απουσιάζουν και προτάσεις για αύξηση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη διάρκεια της τριετίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Σχετικά θέματα: Οδυνηρή σωτηρία
«Θα βοηθήσουμε αλλά πάρτε επώδυνα μέτρα»
Στις 10 Μαΐου η έκτακτη σύνοδος για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Συναίνεση στη Γαλλία για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα
Ανησύχησε κι ο Ομπάμα
«Το Βερολίνο όξυνε την κρίση»
«Ποια είναι η Standard & Poor's» ρωτάει ο Ρεν, με υποβάθμιση της Ισπανίας του απαντάει ο οίκος...
Γιώργος καλεί Ευρώπη σε ρόλο πυροσβέστη
Σαμαράς κατά Ε.Ε. και οίκων...
Θράσος ΣΕΒ, κυβέρνησης
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Ζήτησε κοινή πολιτική και ευρωπαϊκά ομόλογα
«Στήριξη» στις τράπεζες «κατηγορώ» στην Αριστερά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οδυνηρή σωτηρία
«Θα βοηθήσουμε αλλά πάρτε επώδυνα μέτρα»
Στις 10 Μαΐου η έκτακτη σύνοδος για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Συναίνεση στη Γαλλία για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα
Ανησύχησε κι ο Ομπάμα
«Το Βερολίνο όξυνε την κρίση»
«Ποια είναι η Standard & Poor's» ρωτάει ο Ρεν, με υποβάθμιση της Ισπανίας του απαντάει ο οίκος...
Γιώργος καλεί Ευρώπη σε ρόλο πυροσβέστη
«Πιο σκληρά μέτρα, πιο πολλά λεφτά»!
Σαμαράς κατά Ε.Ε. και οίκων...
Θράσος ΣΕΒ, κυβέρνησης
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Ζήτησε κοινή πολιτική και ευρωπαϊκά ομόλογα
«Στήριξη» στις τράπεζες «κατηγορώ» στην Αριστερά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Εφραίμ: «Μας έσυραν» Τσιτουρίδης - Μπασιάκος!
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Τελεσίγραφο νέων διαγραφών
Άλλες ειδήσεις
Οικοδομείται το τέμενος
Και επίσημα υποψήφιος
Να ανοίξουν οι λογαριασμοί
Απολογισμός Βεργόπουλου, «Οι αμετανόητοι»