Έντυπη Έκδοση

ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ: «ΚΑΙΕΙ» ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, «ΑΘΩΩΝΕΙ» ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Εφραίμ: «Μας έσυραν» Τσιτουρίδης - Μπασιάκος!

Τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή, Σάββα Τσιτουρίδη και Ε. Μπασιάκο, «καίει» μετά την εξάωρη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο ηγούμενος Εφραίμ.

Εφραίμ, με Αρσένιο να ακολουθεί, ενώ προσέρχονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής Εφραίμ, με Αρσένιο να ακολουθεί, ενώ προσέρχονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής Στη διάρκεια των έξι ωρών που κατέθετε χθες, ο ηγούμενος υποστήριξε ότι ήταν οι δύο υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης που «έσυραν τη μονή στις ανταλλαγές» των ακινήτων με τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ το μοναστήρι «τις δέχτηκε με το ζόρι», καθώς το μόνο που ζητούσε ήταν η κυριότητα της λίμνης.

Υπέπεσε όμως σε αντίφαση, αφού από την αρχή της κατάθεσής του είχε πει ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, που έχουν εκχωρηθεί σε ακτήμονες, ήταν το μοναστήρι που ζήτησε από το 1993 ακόμη τις ανταλλαγές.

«Αθώωσε» πάντως τους στενούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι ουδέποτε συζήτησε μαζί τους το θέμα, αποδεχόμενος πάντως ότι επισκέπτονταν τη μονή επί τριετίαν «κάθε Σάββατο του Λαζάρου».

Αποδέχτηκε επίσης ότι επισκέφθηκε τον Θ. Ρουσόπουλο τόσο στο σπίτι του, όσο και στο μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη περίπτωση για κοινωνικούς λόγους και στη δεύτερη προκειμένου να του παραδώσει ιδιοχείρως προσκλήσεις της μονής.

Το «καλό παιδί»

Ο ηγούμενος του Βατοπεδίου απέδωσε όλη την ευθύνη για τη συμμετοχή της μονής σε off shore εταιρείες (MADEUS, Rassadel), αλλά και για το ποσοστό της στον όμιλο Πάπιστα στο «καλό παιδί Αθω Κοιρανίδη, ο οποίος είχε αναλάβει τις επενδύσεις. Κατά τα λοιπά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η μονή δεν έχει εταιρείες στην κατοχή της.

Στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ δε κ. Γκράτσιο απέδωσε την πρωτοβουλία για την εκχώρηση στη μονή του ολυμπιακού ακινήτου, το οποίο αποδέχτηκαν, κατά τα λεγόμενά του, προκειμένου να φτιάξουν ίδρυμα. Οταν όμως οι μηχανικοί της μονής τους είπαν ότι έπρεπε να γκρεμιστεί να κτιστεί εκ θεμελίων, τους συμβούλεψαν να το πουλήσουν, όπερ και εγένετο.

Ο Εφραίμ, κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού, παρουσίασε εαυτόν ως ακτήμονα με ένα ευρώ στην τσέπη, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να παρουσιάσει το φιλανθρωπικό έργο της μονής, μέσω των χρημάτων που απέκτησε.

Και, τελικώς, δήλωσε ξεκάθαρα στην εξεταστική ότι ναι μεν οι ανταλλαγές έχουν παγώσει, αλλά «η μονή θα διεκδικήσει και πάλι την κυριότητα της λίμνης μέσω της Δικαιοσύνης».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οδυνηρή σωτηρία
«Θα βοηθήσουμε αλλά πάρτε επώδυνα μέτρα»
Στις 10 Μαΐου η έκτακτη σύνοδος για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Συναίνεση στη Γαλλία για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα
Ανησύχησε κι ο Ομπάμα
«Το Βερολίνο όξυνε την κρίση»
«Ποια είναι η Standard & Poor's» ρωτάει ο Ρεν, με υποβάθμιση της Ισπανίας του απαντάει ο οίκος...
Γιώργος καλεί Ευρώπη σε ρόλο πυροσβέστη
«Πιο σκληρά μέτρα, πιο πολλά λεφτά»!
Σαμαράς κατά Ε.Ε. και οίκων...
Θράσος ΣΕΒ, κυβέρνησης
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Ζήτησε κοινή πολιτική και ευρωπαϊκά ομόλογα
«Στήριξη» στις τράπεζες «κατηγορώ» στην Αριστερά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Εφραίμ: «Μας έσυραν» Τσιτουρίδης - Μπασιάκος!
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Τελεσίγραφο νέων διαγραφών
Άλλες ειδήσεις
Οικοδομείται το τέμενος
Και επίσημα υποψήφιος
Να ανοίξουν οι λογαριασμοί
Απολογισμός Βεργόπουλου, «Οι αμετανόητοι»