Έντυπη Έκδοση

Ελληνοϊταλικό στοπ σε δημοπρασία

Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι «φοβάμαι ότι δεν πουλήθηκε», απάντησε ο Τζούλιαν Ρουπ από τους Μπόναμς, χθες το απόγευμα, όταν τον ρωτήσαμε τηλεφωνικά κατά την εξέλιξη της δημοπρασίας του οίκου, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο λόρδο Ρένφριου, οι ρωμαϊκές προτομές προέρχονται από τη Συρία ή τη Β. Ελλάδα Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο λόρδο Ρένφριου, οι ρωμαϊκές προτομές προέρχονται από τη Συρία ή τη Β. Ελλάδα Το στεφάνι, αγνώστου προελεύσεως, προβαλλόταν ως μακεδονικό και είχε εκτιμηθεί από 100.000-120.000 στερλίνες.

Αν το στεφάνι δεν βρήκε αγοραστή, η περίφημη αττική στάμνος, που είχε καθαρή προέλευση -ανήκε στη συλλογή Νιάρχου- μοσχοπουλήθηκε. Επιασε 210.000 στερλίνες. Και τα υπόλοιπα ελληνικά ξεπέρασαν τις προσδοκίες των δημοπρατών. Μια αττική ερυθρόμορφη λήκυθος έφθασε τις 43.200 στερλίνες (από 25.000-35.000 της εκτίμησης), μια αττική ερυθρόμορφη υδρία τις 50.400 και μια κύλικα σκαρφάλωσε στις 86.400 (από 30.000-40.000 της εκτίμησης).

Ωστόσο, πριν καν αρχίσει η δημοπρασία χθες το μεσημέρι, είχαν αποσυρθεί τέσσερα αντικείμενα ιταλοελληνικής προέλευσης και ένα αγγλοσαξονικής «από τον φόβο πως είναι κλεμμένα», όπως έγραφε και η «Guardian». Είχαν φθάσει στον οίκο ισχυρισμοί ότι είχαν κλαπεί από αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τα τρία μαρμάρινα ρωμαϊκά αγάλματα με τα χώματα της ανασκαφής. Ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Γκιλ αποκάλυψε πως οι φωτογραφίες προέρχονταν από το αρχείο του Ρόμπιν Σάιμς, που κατασχέθηκε στη Σχοινούσσα. Γι' αυτό οι ιταλικές και ελληνικές αρχές, που ενίοτε συνεργάζονται, κατάφεραν να σταματήσουν τη δημοπράτηση. «Κάθε φορά που τίθεται σοβαρό ζήτημα προέλευσης ενός αντικειμένου θα το αποσύρουμε από τη δημοπρασία έως ότου το εξετάσουμε. Είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτά τα θέματα», δήλωσε εκπρόσωπος των Μπόναμς.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ λόρδος Ρένφριου προειδοποίησε ότι «οι πωλήσεις αυτές συντηρούν την κακή φήμη του Λονδίνου ως πλυντηρίου κλεμμένων αρχαιοτήτων». Ο Ελληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής στο Κέμπριτζ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι είναι ολοφάνερο ότι τα γλυπτά είχαν παράνομα ανασκαφεί. Γι' αυτό είχαν εκτιμηθεί και σε τόσο χαμηλές τιμές (40.000). Επισήμανε επίσης ότι «ακόμη και αν το αντικείμενο είναι αριστούργημα, το καθήκον μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ιστορία του, που χάνεται από τη λαθρανασκαφή».

Στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ποινικό αδίκημα από το 2003 η πώληση κλεμμένων αρχαιοτήτων και τιμωρείται με επτά χρόνια φυλακή. Ο κ. Ρένφριου κάλεσε τους οίκους δημοπρασιών να εντοπίσουν τους προμηθευτές αρχαιοτήτων.

«Θα ήταν ένα βήμα προς την αποσαφήνιση του προβλήματος», είπε. Οσο για τις ρωμαϊκές προτομές, εκτίμησε πως προέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο, ίσως από τη Συρία ή τη Βόρεια Ελλάδα. Το μαρμάρινο άγαλμα προέρχεται πιθανότατα από την Ιταλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Ερωτική νύχτα με τον Σέξπιρ και τη Λούλου
Συνέντευξη: Χρήστος Οικονόμου
Οι δυτικές συνοικίες χωρίς κλισέ του Καζαντζίδη
Νέες ταινίες
Αγγελικές νύχτες με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι
Κινηματογράφος
Προβολές στα πανεπιστήμια και πνευματικά δικαιώματα
Υπουργείο Πολιτισμού
Χρωστάμε μέχρι και στο Focus
Αρχαιολογία
Ελληνοϊταλικό στοπ σε δημοπρασία
Βιβλίο
Εκανε μόδα τη μαθηματική λογοτεχνία
Athens Video Art Festival
Σκηνές από τη ζωή του Αντι Γουόρχολ
Θέατρο
Δύο χιλιάδες SMS γράφουν θεατρικό
Τηλεόραση
Διαχωρισμό προέδρου και τέλος στους εντεταλμένους της ΕΡΤ
Απεργοσπάστης και πάλι ο Σκάι
Βιολογικά προϊόντα στο επίκεντρο