Έντυπη Έκδοση

Νέοι και μέτοικοι δίνουν χρώμα στους Δελφούς

Η XIV Συνάντηση Αρχαίου Δράματος έχει επίκαιρο - πολιτικό θέμα, αλλά όχι μεγάλα διεθνή γεγονότα

«Ξένος-μέτοικος». Το επίκαιρο θέμα της φετινής XIV Συνάντησης Αρχαίου Δράματος του Ευρωπαiκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (3-11 Ιουλίου). Για πρώτη ίσως φορά ο θεσμός αποκτά θεματική με αιχμή που συνομιλεί με την καυτή επικαιρότητα που μας περιβάλλει ως Ελληνες, ως Ευρωπαίους αλλά και ως πολίτες του κόσμου.

Σκηνή από την ισπανική «Αριάδνη» που σκηνοθέτησε ο Ρικάρντο Ινιέστα Σκηνή από την ισπανική «Αριάδνη» που σκηνοθέτησε ο Ρικάρντο Ινιέστα Χωρίς δυνατά ονόματα από το εξωτερικό ή μεγάλες διεθνείς θεατρικές παραστάσεις και με ισχνή εκπρόσωπηση των εικαστικών τεχνών (μόλις δύο εκθέσεις-παρεμβάσεις), αιχμή του δόρατος της διοργάνωσης είναι η Τρίτη Συνάντηση Νέων Δημιουργών, με 8 performances για τον ξένο ή τον μετανάστη. Τις υπογράφουν οι: Μαγδαλένα Ζήρα, Αντώνης Βολανάκης, Εύρη Σωφρονιάδου, Ελλη Παπακωνσταντίνου, Δαβίδ Μαλτέζε, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μιχάλης Δέλτα και Αλέξανδρος Μιστριώτης.

Παραστασιακά highlights η βραβευμένη «Αριάδνη» του θιάσου Atalaya και του Centro Andaluz de Teatro. Πρόκειται για σύνθεση έργων των Οβίδιου, Κάτουλου, Νίτσε, Χόφμανσταλ και Μοντεβέρντι σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Ινιέστα (5 Ιουλίου).

Για πρώτη φορά με μια παραγωγή ειδικά για τους Δελφούς συμμετέχει στη Συνάντηση και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Θα παρουσιάσει το συμφωνικό ποίημα «Προμηθέας» του Στραβίνσκι και την όπερα-ορατόριο του Στραβίνσκι «Oedipus Rex», σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη (3 Ιουλίου, πρώτη παρουσίαση).

Στην έκθεση γλυπτικής της Μπέλλας Ραφτοπούλου (συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδας) θα παρουσιαστούν 11 μεγάλα γλυπτά έργα, 97 σχέδια εμπνευσμένα από τις Δελφικές Εορτές του 1930 και 20 μικρά γλυπτά από μέταλλο και σχιστόλιθο. «Οι δρόμοι μετά» είναι το δρώμενο με εικαστική παρέμβαση, σε σχεδιασμό και επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Γλυπτά: Ανδρέας Σάββας - Γιούλα Χατζηγεωργίου.

Οι υπόλοιπες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο θέατρο «Φρύνιχος» των Δελφών: «Αλκηστις» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Το παραδοσιακό Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ξένος - Μέτοικος: Αρχαιότητα και Αρχαίο Δράμα» θα πραγματοποιηθεί από 4 ώς 5 Ιουλίου και η ημερίδα «Μεταναστευτικές πολιτικές: Προβλήματα και προοπτικές» στις 6 Ιουλίου. Στο εργαστήριο για 50 νέους καλλιτέχνες, σπουδαστές Δραματικών Σχολών και φοιτητές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών ΑΕΙ θα διδάξουν ο Πολωνός Τόμας Ροϊντόβιτς, ο Αυστριακός Γιόζεφ Στσάιλερ και η Λυδία Κονιόρδου. Η Συνάντηση οργανώνει αφιερώματα στον Χάινερ Μίλερ και στον Γκροτόφσκι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ακρόπολη
Η αναστήλωση τελειώνει, καιρός να ξαναρχίσει
Αρχαιότητες
Ο Απόλλων θα σωθεί από τα νερά
Εικαστικά
Σουρεαλισμός, χωρίς μανιφέστο και κίνημα
Θέατρο
Νέοι και μέτοικοι δίνουν χρώμα στους Δελφούς
Κινηματογράφος
Ο Γκοντάρ έπιασε κρυφά στον Πειραιά
Ντοκουμέντα από το Αρχείο του Βασίλη Βασιλικού
Η Παρθένος Μαρία, ο εισαγγελέας και η μπομπίνα
Η μαρτυρία του Χατζιδάκι: σε επιστολή και χαρτοπετσέτα
Συνέντευξη: Εντί Καντούρ
Οι αντιπαραθέσεις ιδεών βουλιάζουν το μυθιστόρημα
Συνέντευξη: Ντι Ντι Μπριτζγουότερ
Στην κρίση οι ακροδεξιοί χαίρονται
Συναυλία AC/DC
Μεσήλικοι ρόκερ με εφηβική λύσσα
Τηλεόραση
Θυσία αγνών ψυχών στον βωμό της τηλεθέασης
Ηρεμα, ήρεμα, δεν είμαι τρομοκράτης...
Το Φεστιβάλ χθες, σήμερα, αύριο
Τα τσοπανόσκυλα