Έντυπη Έκδοση

Η αναστήλωση τελειώνει, καιρός να ξαναρχίσει

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι μεγάλες επεμβάσεις στην Ακρόπολη, που ξεκίνησαν το 2001. Η διευθύντρια της ΥΣΜΑ ονειρεύεται ήδη επέκτασή της στη δυτική όψη του Παρθενώνα

Εκτός από το αναστηλωτικό της έργο, η ΥΣΜΑ προσφέρει στο Μουσείο Ακρόπολης και τρεις τρισδιάστατες ταινίες για τον Ιερό Βράχο στην εποχή της αρχαιότητας Εκτός από το αναστηλωτικό της έργο, η ΥΣΜΑ προσφέρει στο Μουσείο Ακρόπολης και τρεις τρισδιάστατες ταινίες για τον Ιερό Βράχο στην εποχή της αρχαιότητας «Η Ακρόπολη στην αρχαιότητα» με τρισδιάστατα γυαλιά. Ναι, θα το δούμε κι αυτό. Θα προβάλλεται μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Και δεν είναι μια ατραξιόν για τα εγκαίνια αλλά η πρώτη από τρεις ταινίες εικονικής πραγματικότητας που θα προβάλλεται μόνιμα σε ένα μικρό αμφιθέατρο (virtual theater) στο ισόγειο του μουσείου.

Η δημιουργία αυτών των ταινιών είναι η συμβολή της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Μαίρη Ιωαννίδου, μιλώντας χθες στην Ενωση Φίλων Ακροπόλεως, παρουσίασε σε πρώτη προβολή και χωρίς στεροσκοπικά γυαλιά την πρώτη ταινία.

Οι άλλες δύο, όπως εξήγησε, θα παρουσιάζουν την ανέγερση των αρχαίων ναών («Χτίζοντας έναν αρχαίο ναό») και την «Αναστήλωση του Ερεχθείου» με τρισδιάστατα γραφικά και εντυπωσιακές εικόνες από τον Ιερό Βράχο και τις αναστηλώσεις.

Σε λίγους μήνες, όμως, ολοκληρώνονται και οι μεγάλες αναστηλωτικές επεμβάσεις της Ακρόπολης, που ξεκίνησαν το 2001 από την ΥΣΜΑ με την επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του έργου που παρήχθη σ' αυτά τα χρόνια από ελληνικά χέρια με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ. Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου:

* 1.000 αρχιτεκτονικά μέλη βάρους 2.350 τόνων συντηρήθηκαν και αναστηλώνονται.

* 600 μάρμαρα συγκολλήθηκαν από τεράστιο αριθμό θραυσμάτων.

* 810 συμπληρώματα και 120 μέλη κατασκευάσθηκαν από νέο μάρμαρο.

* 500 κυβικά μέτρα μαρμάρου Πεντέλης και Διονύσου χρειάσθηκαν.

Ωστόσο, η μεγάλη αναστήλωση, που ξεκίνησε το 1975, δεν έχει ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά ολοκληρωθεί. Χρειάζονται να γίνουν κι άλλες επεμβάσεις στον Παρθενώνα. «Σημαντικότερη είναι η μελέτη της δυτικής όψης (σ.σ. η πρώτη που συναντάμε ανεβαίνοντας από τα Προπύλαια) καθώς η γενική κατάσταση διατήρησης της περιοχής αυτής παρουσιάζεται, σε μακροσκοπική εξέταση, πολύ κρίσιμη, τόσο στα τμήματα που διατηρούνται κατά χώραν, όσο και στα τμήματα όπου έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις από τον Ν. Μπαλάνο. Η αποσυναρμολόγηση των γωνιών θα επιτρέψει τη μεταφορά των 6 μετοπών των γωνιών του μνημείου στο μουσείο και την αντικατάστασή τους με αντίγραφα (4 μετόπες της δυτικής πλευράς, η δυτικότερη της βόρειας και η δυτικότερη της νότιας). Η επέμβαση στην περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό που έχει υποβάλει η ΥΣΜΑ για το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει με την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης».

Η φιλόδοξη αναστήλωση των μακρών τοίχων του σηκού έχει ενταχθεί στα μελλοντικά προγράμματα. Οταν γίνει αυτό, θα βλέπουμε 700 λιθόπλινθους να υψώνονται στο εσωτερικό του Παρθενώνα και τότε η εικόνα που έχουμε για το «ξεδοντιασμένο» μνημείο θα αλλάξει ριζικά.

Για τα υπόλοιπα μνημεία, η κ. Ιωαννίδου είπε ότι σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση της οροφής της ανατολικής στοάς των Προπυλαίων, ενώ η αναστήλωση του ναού της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ακρόπολη
Η αναστήλωση τελειώνει, καιρός να ξαναρχίσει
Αρχαιότητες
Ο Απόλλων θα σωθεί από τα νερά
Εικαστικά
Σουρεαλισμός, χωρίς μανιφέστο και κίνημα
Θέατρο
Νέοι και μέτοικοι δίνουν χρώμα στους Δελφούς
Κινηματογράφος
Ο Γκοντάρ έπιασε κρυφά στον Πειραιά
Ντοκουμέντα από το Αρχείο του Βασίλη Βασιλικού
Η Παρθένος Μαρία, ο εισαγγελέας και η μπομπίνα
Η μαρτυρία του Χατζιδάκι: σε επιστολή και χαρτοπετσέτα
Συνέντευξη: Εντί Καντούρ
Οι αντιπαραθέσεις ιδεών βουλιάζουν το μυθιστόρημα
Συνέντευξη: Ντι Ντι Μπριτζγουότερ
Στην κρίση οι ακροδεξιοί χαίρονται
Συναυλία AC/DC
Μεσήλικοι ρόκερ με εφηβική λύσσα
Τηλεόραση
Θυσία αγνών ψυχών στον βωμό της τηλεθέασης
Ηρεμα, ήρεμα, δεν είμαι τρομοκράτης...
Το Φεστιβάλ χθες, σήμερα, αύριο
Τα τσοπανόσκυλα