Έντυπη Έκδοση

Αργοσαρωνικός, Τροιζηνία, Κύθηρα

Η περίθαλψη στην... εντατική

Χωρίς τον απαιτούμενο -και προβλεπόμενο- αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική υποδομή (μηχανήματα) παραμένει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον νομάρχη Γιάννη Μίχα, η «περίθαλψη των κατοίκων αλλά και των τουριστών να βρίσκεται στην εντατική».

Στη Σαλαμίνα, που εξυπηρετεί 65.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πενταπλασιάζονται, η εικόνα της περίθαλψης είναι απαράδεκτη Στη Σαλαμίνα, που εξυπηρετεί 65.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πενταπλασιάζονται, η εικόνα της περίθαλψης είναι απαράδεκτη Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ. Αβραμόπουλο, ο νομάρχης Πειραιά και Νήσων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταγγέλλει ότι «κοινός παρονομαστής όλων τών οξύτατων προβλημάτων στην παροχή της περίθαλψης στα νησιά Σαλαμίνα, Αίγινα, Κύθηρα, Σπέτσες και Αγκίστριου είναι η συνολική εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ από το ίδιο το κράτος, με επιπτώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες, όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για την ίδια την ζωή των πολιτών».

Γι' αυτό καλεί τον υπουργό να στελεχώσει το συντομότερο δυνατόν με γιατρούς και νοσηλευτές όλα τα εν λόγω κέντρα υγείας.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία και τα Κύθηρα, είναι απαράδεκτη.

* Στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας που εξυπηρετεί 65.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πενταπλασιάζονται, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Στο παθολογικό τμήμα λόγω συνταξιοδότησης και μεταθέσεων από τους 9 γιατρούς που υπηρετούσαν το 2004 έμειναν 4, δεν υπάρχει διευθυντής, και το παιδιατρικό λειτουργεί με έναν παιδίατρο. Οι νοσηλεύτριες είναι και τραυματιοφορείς αλλά και καθαρίστριες, ενώ δεν υπάρχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα και το ακτινολογικό είναι 25ετίας, μεταχειρισμένο.

* Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας που εξυπηρετεί 20.000 μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχουν καρδιολόγος, ακτινολόγος και τραυματιοφορείς, ενώ οι 4 παθολόγοι δεν επαρκούν ούτε για τις εβδομαδιαίες εφημερίες.

* Στο Κέντρο Υγείας Γαλατά από τις 10 οργανικές θέσεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένες οι 5, δεν υπάρχει παιδίατρος και το ακτινολογικό και το φυσικοθεραπευτήριο δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης τεχνολόγου ακτινολόγου και φυσικοθεραπευτή.

* Στο Γενικό Νοσοκομείο-Κ.Υ. Κυθήρων δεν υπάρχει εδώ και μήνες παιδίατρος, με αποτέλεσμα οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην Σπάρτη.

* Στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών δεν υπάρχει οδηγός του ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα για τα επείγοντα περιστατικά να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών, αφού οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να αναζητούν εθελοντές οδηγούς.

* Το Περιφερειακό Ιατρείο Αγκιστρίου παρέμενε κλειστό για 4 μήνες και χρειάστηκε να αποσταλούν αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, για να στελεχωθεί εν όψει καλοκαιριού.

Ο νομάρχης Γιάννης Μίχας επισημαίνει πω, «είναι αδιανόητο οι πολίτες των απομακρυσμένων από το κέντρο δήμων, να αισθάνονται ότι η ζωή τους βρίσκεται στο έλεος του θεού και ότι η επιβίωσή τους είναι καθαρά θέμα τύχης».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...