Έντυπη Έκδοση

Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ

Η όλη κατάσταση που 'χει εφέτος διαμορφωθεί, αναφορικά με τη λειτουργία των ανά την Ελλάδα κατασκηνώσεων ΑμεΑ, μόνο ως τριτοκοσμικού τύπου -κυριολεκτικά- μπορεί να χαρακτηριστεί.

Λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη (1η Ιουλίου) των κατασκηνωτικών περιόδων, σειρά ολιγωριών και παραλείψεων των αρμοδίων υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών έχει... κατορθώσει να τινάξει στον αέρα τον οποιονδήποτε προγραμματισμό! Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις από τις αρχές Μαρτίου της, υπεύθυνης για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, ομοσπονδίας γονέων - κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), όλες οι σχετικές απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις (ανάθεσης υλοποίησης - εκτέλεσης στην ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ανάθεσης στις Ν.Α., προκήρυξης για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού) καθυστέρησαν προκλητικά να εκδοθούν. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, την 17η Ιουνίου (θου Κύριε), εδέησε ο των Εσωτερικών υφυπουργός Νάκος να υπογράψει την «κρίσιμη» απόφαση κατανομής στις κατασκηνώσεις ΑμεΑ, του εποχικού προσωπικού. Κατόπιν αυτού: «Τρέξτε προλάβετε, τα πόδια στον ώμο», ώστε εντός δεκαπενθημέρου να ολοκληρωθούν όλες οι προεργασίες - υποδομές για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες απαιτούν τριπλάσιο -τουλάχιστον- χρόνο! Πρακτικώς, ζητήθηκε και ζητείται από τους φορείς της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ ένα... θαύμα! Στο όνομα του δικαιώματος 3.000 και πλέον παιδιών με αναπηρία, στην στοιχειώδη θερινή απόδραση. Για πολλά εκ των παιδιών αυτών που διαβιούν έγκλειστα σε ιδρύματα, το θερινό κατασκηνωτικό εικοσαήμερο ήταν και είναι (;) επί χρόνια η βασική ανάσα διαρκείας τους, η κύρια συνθήκη ελευθερίας τους, ο μοναδικός έμπρακτος κωδικός επαφής τους με την όποια ξεγνοιασιά διαρκείας του «εκτός τειχών» κόσμου.

Θαύματα, δυστυχώς, μόνο στα παραμύθια γίνονται! Οσο και εάν έβαλαν τα πόδια στον ώμο οι της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ φορείς για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, όσο και εάν υπερέβαλαν εαυτούς, οι επιπτώσεις, από την προκλητική (και συνειδητή;) ολιγωρία διαρκείας των αρμοδίων, δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθούν, ήδη ξεδιπλώνονται. Αδυνατώντας, λοιπόν, να εξασφαλίσει σε χρόνο (πρακτικά) μηδέν τον απαιτούμενο αριθμό συνοδών και συνακόλουθα την ασφάλεια των παιδιών, το σωματείο ΕΓΝΥΑ (Ενωση Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων) ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου τη μη συμμετοχή του στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενον, 55 παιδιά με νοητική υστέρηση στερούνται ήδη τη φετινή κατασκηνωτική τους ανάσα. Δεν θα 'ναι τα μοναδικά. Ο συνολικός αριθμός απωλειών που θα γίνει γνωστός διαρκούσης της εβδομάδας που διανύουμε, όταν και θα φανεί εμπράκτως ποιοι και πόσοι συλογικοί φορείς θα κατορθώσουν θαυματουργά να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, αναμένεται πολλαπλάσιος...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑμεΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...