Έντυπη Έκδοση

Οικολόγοι Πράσινοι: τους βρίσκουν όλοι ελκυστικούς

Το πολιτικό φλερτ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προς τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκαν στο 6ο τακτικό πανελλήνιο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μιχ. Τρεμόπουλος: Ο διάλογος για προγραμματικές συγκλίσεις είναι ανοιχτός με όλα τα δημοκρατικά κόμματα Μιχ. Τρεμόπουλος: Ο διάλογος για προγραμματικές συγκλίσεις είναι ανοιχτός με όλα τα δημοκρατικά κόμματα Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος τόνισε πως τα προοδευτικά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά, πράσινα και οικολογικά κόμματα χτίζουν ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, που στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Εξέφρασε την πίστη ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να συνεισφέρουν στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία, για την οποία το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται ανεξάρτητα από το ζήτημα της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Ο χαιρετισμός Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε χαιρετισμό και υπογράμμισε πως η σχέση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους δεν είναι ανταγωνιστική. «Οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας οφείλουν να αναζητήσουν και να βρουν κοινό βηματισμό, όχι μόνο στο επίπεδο των κοινωνικών αντιστάσεων, αλλά και στο επίπεδο μιας νέας προγραμματικής διεξόδου», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι οι φυσικές πολιτικές συμμαχίες του οικολογικού χώρου, που φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται στην Αριστερά και όχι στα κόμματα του δικομματισμού».

Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, που κάλεσε τους Οικολόγους Πράσινους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα και να επεκταθεί η μεταξύ τους συνεργασία και σε θέματα εκτός του περιβάλλοντος, όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΝ.

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, και το ΚΚΕ ο Νίκος Ζώγας.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, που έδειχνε να απολαμβάνει το ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων και τις προσκλήσεις για συνεργασία, κράτησε κλειστά τα χαρτιά και απάντησε γενικόλογα. «Ο διάλογος για προγραμματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις είναι ανοιχτός με όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταλήγει σε προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία, αλλά ξεκαθαρίζει τις θέσεις και τους ρόλους, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν με ξεκάθαρες ατζέντες», δήλωσε.

«Σχέση ενδιαφέροντος»

Οσον αφορά τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ποτέ δεν κρύψαμε ότι έχουμε μια σχέση ενδιαφέροντος και με τα δημοκρατικά κόμματα, αλλά και με αυτούς που εκφράζουν το κίνημα της ανθρώπινης χειραφέτησης και μάλιστα με έναν αυτοκριτικό λόγο».

Στις αποφάσεις του συνεδρίου αναφέρεται ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κατέβουν αυτόνομα στις εθνικές εκλογές και είναι ανοιχτοί για διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, ανάλογα με το αποτέλεσμα και με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Ιδιαίτερα απευθύνονται στην κριτική και αυτοκριτική Αριστερά, στους αυτόνομους και τους ανένταχτους.

Ο Μ. Τρεμόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εκπορθήσουν και την εθνική Βουλή.

Στο συνέδριο δεν προσκλήθηκε ο ΛΑΟΣ, διότι όπως είπε ο Μ. Τρεμόπουλος, «μιλάμε για δημοκρατικά κόμματα και όχι αυτά που επιβάλλουν την ακροδεξιά και εθνικιστική τους ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τη «Δράση» εκπροσώπησε ο Αντύπας Καρίπογλου.

Εκλογή Γραμματείας

Οι σύνεδροι εξέλεξαν 34μελές συμβούλιο και εξαμελή πανελλαδική Γραμματεία, η οποία είναι και το κεντρικό όργανο των Οικολόγων Πράσινων. Σε αυτή συμμετέχουν οι: Κάτια Λεμπέση, Ιωάννα Κοντούλη, Μιχάλης Πετράκος, Ελεονώρα Ζώτου, Νίκος Χρυσόγελος και Γιάννης Παρασκευάς. Ο ευρωβουλευτής, Μ. Τρεμόπουλος, ζήτησε μόνος του να μην είναι μέλος της Γραμματείας, διότι έχει θεσμική θέση, ούτως ή άλλως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Δύο καυτά CD με ονόματα
Συμβαίνουν και στο... Μπανγκλαντές
Νέο ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου, για το C4Ι
Μεσογειακοί Αγώνες
Βουλή: Με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς
Αλαβάνος - Τσίπρας
Επιβεβαίωσαν το βαρύ κλίμα
Τσίπρας: Ν' ακούσουμε τη βάση για σύνθεση και ενότητα
Αλαβάνος: Ενότητα και να τελειώνουν οι μετασεισμοί
Διακομματικό φλερτ
Οικολόγοι Πράσινοι: τους βρίσκουν όλοι ελκυστικούς
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΚΚΕ: Δεν ψηφίζουμε κανένα
Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ, βλέπει κάλπες και πριν τον Μάρτιο
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ανευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Επαναλειτουργία της Χάλκης, αναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού
Νέα Δημοκρατία
Ενόχληση για τον πρώην «τσάρο»
ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ο Γιώργος
Σύνοδος ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις