Έντυπη Έκδοση

Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων

Σε δημοσίευμα της «Ε», μετά την πυρκαγιά στον Υμηττό (17/6/09 - «Αφήνουν επί δεκαετίες ανοιχτά παράθυρα για διεκδικήσεις»), αναφέρονται με επιστολή τους τρεις οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Γλυφάδας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Απ. Μαργαρίτη. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

- «Η ανωνυμία τις περισσότερες φορές υποκρύπτει μη έντιμες ενέργειες και σκόπιμες ανακρίβειες». Δημοσιεύθηκε «παραπλανητικός» χάρτης «όπου σημειώνετε με κόκκινο κύκλο τις δήθεν εκτάσεις που διεκδικούμε στη Γλυφάδα... Ο,τι έχουμε αγοράσει με νόμιμα συμβόλαια είναι ιδιοκτησία μας, δεν διεκδικούμε ούτε ένα πόντο γης, πέρα από όσα έχουμε αποκτήσει με νόμιμους τίτλους».

- «Οι εκτάσεις μας έχουν κριθεί δικαστικά ότι είναι ιδιωτικές μη δασικές», «σημειώνονται στους οδικούς χάρτες της περιοχής (Βιβλίο ΕΛΠΑ) και είναι ρυμοτομημένες», «όμοιες με τις εντός σχεδίου».

- «Η ισχνή ομάδα των αυτοαποκαλούμενων ως επιτροπή κατοίκων, όλοι ανώνυμοι και ανίδεοι, δεν έχουν καν υπόψη τους το νομικό καθεστώς των ιδιοκτησιών μας» και «με όσα πράττουν προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Υμηττό», «αφού στις νόμιμες ιδιοκτησίες των οποίων ζητούμε την τακτοποίηση υπάρχει συνεχής άφιξη προσκολλώμενων καταπατητών».

- Τα δημοτικά συμβούλια της Γλυφάδας με επικεφαλής τους δημάρχους επί 30 έτη ζητούν «να ενταχθούν στο σχέδιο τα οικοπεδοποιημένα τμήματα των εκτάσεών μας που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 450 στρέμματα και έτσι να οριοθετηθεί τελεσίδικα η πόλη της Γλυφάδας με τον Υμηττό».

- Παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για το πώς οι τρεις συνεταιρισμοί (Πρόοδος, Πολ.Υπαλλήλων υπ. Στρατιωτικών, Καφεπωλών) απέκτησαν εκτάσεις στον Υμηττό.

- Απαντούν σε δηλώσεις του δημάρχου Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά (και σε «κάθε αναρμόδιο και ανεύθυνο») «ο οποίος χωρίς να έχει την παραμικρή αρμοδιότητα στον δήμο της Γλυφάδας αναφέρεται σε χρυσόβουλα και έωλες δικαστικές αποφάσεις για δημιουργία εντυπώσεων».

- Τέλος, προειδοποιούν όσους αντιδρούν «στην επίλυση του δίκαιου και ώριμου πλέον ζητήματός μας», ότι εάν δεν τακτοποιηθεί το θέμα τους «σε λίγα χρόνια από τώρα θα υποχρεωθούν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να πληρώνουν τεράστια ποσά αποζημιώσεων».

Απάντηση συντάκτη:

- Οπως απαντήσαμε και σε επιστολή που λάβαμε προσφάτως από τον δήμαρχο Γλυφάδας, στο ρεπορτάζ υπήρχαν επώνυμες δηλώσεις από την Επιτροπή Κατοίκων (Ν. Πυρουνάκης), τη Διαδημοτική για τον Υμηττό (Τ. Ταστάνης), τον νυν δήμαρχο Γ. Θεοδωρόπουλο και τον πρώην Θ. Σπονδυλίδη. Ανωνυμία καμία.

- Ο χάρτης δεν διεκδικούσε ακρίβεια τοπογραφικού διαγράμματος και πουθενά δεν αναφερόταν ότι οι συνεταιρισμοί διεκδικούν εκτάσεις. Απλώς θέλουν κάποιες εκτάσεις να τις μετατρέψουν σε οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, κανείς (πρωτίστως το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ) δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην επέκταση της πόλης προς τον Υμηττό και όλως τυχαίως η πλειονότης των εκτάσεων πέφτουν θύματα πυρκαγιών και αυθαίρετης δόμησης.

- Πρέπει τα μέλη των συνεταιρισμών να αντιληφθούν πως εκτός του Υμηττού, είναι και εκείνοι θύματα αυτής της άρνησης των αρμοδίων να βάλουν οριστικό τέλος στην επέκταση της πόλης προς το βουνό. Το πρόβλημα διαιωνίζεται και οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα μπορούν κάθε φορά να ζητούν ψήφους για να το λύσουν.

- Μπορεί εκείνοι να πιστεύουν ο,τι θέλουν για το νομικό καθεστώς των εκτάσεων. Ομως ο νυν δήμαρχος είναι εκείνος που δηλώνει ευθαρσώς στο δημοσίευμα πως, «ακόμη και αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεχθεί το αίτημα, θα κολλήσει μετά στο ΣτΕ». Υπάρχει άλλωστε και σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων από το 2000.

Για το περιεχόμενο της επιστολής ενημερώσαμε τον δήμαρχο Βύρωνα και πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) Ν. Χαρδαλιά που απάντησε: «Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς. Ομως αποτελεί πάγια και διατυπωμένη θέση του ΣΠΑΥ να μην επεκταθεί περαιτέρω το σχέδιο πόλης στον Υμηττό».

Εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων, ο Ν. Πυρουνάκης επανέλαβε επωνύμως ότι κυρίαρχη θέση της επιτροπής είναι να αλλάξουν οι πολιτικές που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για διεκδικήσεις στον Υμηττό. «Είμαστε επώνυμοι στη γειτονιά μας με τους καθημερινούς αγώνες για τη διάσωση του βουνού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...