Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ

Ανευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ

Στο περιθώριο της Συνόδου στην Κέρκυρα, η κυβέρνηση σφράγισε οριστικώς και αμετακλήτως την απόλυτη ελληνική συνεργασία με τις ΗΠΑ στο θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα στην άνευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών, όχι μόνο για τελεσθείσες τρομοκρατικές πράξεις, αλλά ακόμα και για «υπόπτους» που θεωρεί η αμερικανική πλευρά ότι έχουν «εκπαιδευτεί στην τρομοκρατία», ανεξαρτήτως χρονικού προσδιορισμού, προκειμένου να «πανηγυρίσει» η κυβέρνηση για την κατάκτηση της κατάργησης της αμερικανικής βίζας (visa waver).

Μπακογιάννη και Στάινμπεργκ υπογράφουν στην Κέρκυρα τις δύο (στην πραγματικότητα, τρεις) συμφωνίες Μπακογιάννη και Στάινμπεργκ υπογράφουν στην Κέρκυρα τις δύο (στην πραγματικότητα, τρεις) συμφωνίες Επιπροσθέτως, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε, δημοσίως τουλάχιστον, στις δηλώσεις του αμερικανού Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τζ. Στάινμπεργκ, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκια να ξεκινήσουν «άμεσο διάλογο» για να λύσουν τα προβλήματά τους.

2+1 συμφωνίες

Αναλυτικότερα:

Κατά τη χθεσινή πρωινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και του Αμερικανού υπουργού Τζ. Στάινμπεργκ, υπογράφτηκαν δύο συμφωνίες, με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας.

Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές συμφωνίες, (σ.σ. που είναι τρεις) αφορούν την άνευ όρων ελληνοαμερικανική συνεργασία στα θέματα της τρομοκρατίας και μάλιστα κατά τρόπο απολύτως ξεκάθαρο, αφού η απαίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να υπάρχει στο θέμα αυτό πλήρης δέσμευση αλλά και πλήρης διαφάνεια, χωρίς περιθώρια δεύτερων ερμηνειών ή παρεξηγήσεων...

Ετσι, η κ. Μπακογιάννη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. επιμένοντας ιδιαίτερα στο σημείο αυτό) και ο κ. Στάιμπεργκ υπέγραψαν χθες το πρωί:

**Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα visa waver και συναφή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

**Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος.

**Επικύρωσαν τη συμφωνία, (που υπεγράφη σε υπηρεσιακό επίπεδο) για τον Διακανονισμό μεταξύ της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων βίας της ΕΛΑΣ και του Κέντρου Ελέγχου Τρομοκρατίας της αμερικανικής κυβέρνησης, για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις.

Η υπηρεσιακή αυτή συμφωνία υπεγράφη στις 23 Ιουνίου ανάμεσα στον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Σπέκχαρτ και τον επικεφαλής της διεύθυνσης Ειδικών Εγκλημάτων της ΕΛΑΣ.

Στην πραγματικότητα, και τα τρία αυτά κείμενα (σ.σ. που οδεύουν ταχύτατα προς τη Βουλή για την κύρωσή τους) μνημονεύουν σχεδόν σε κάθε παράγραφο και σε κάθε ενέργεια την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το «ελεύθερο» που αποκτούν οι ΗΠΑ για άμεση και απόλυτη πρόσβαση στα ελληνικά αρχεία για τρομοκρατικές πράξεις, αποδεδειγμένους τρομοκράτες, υπόπτους τρομοκρατίας «όλων των εποχών» και ακόμα «εκπαιδευθέντες στην τρομοκρατία», σύμφωνα με την αμερικανική αντίληψη.

Μάχη για... σιωπή

Παρά την πλήρη αποδοχή των σκληρών αμερικανικών όρων που συνοδεύουν τη συμφωνία για το visa waver, η ελληνική κυβέρνηση χθες στην Κέρκυρα, «έδωσε μάχη» ώστε να μην προβληθούν προς «τα έξω» οι απόλυτες ελληνικές δεσμεύσεις για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην τρομοκρατία. Αντιθέτως, η αμερικανική πλευρά δεν έκρυβε με κανέναν τρόπο την απόφασή της τα στοιχεία αυτά να γίνουν αμέσως γνωστά, με απόλυτη λεπτομέρεια και σαφήνεια.

Οι διμερείς αυτές συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ για την τρομοκρατία, (με τη μορφή του visa waver) θα προωθηθούν ταχύτατα στην ελληνική Βουλή για κύρωση. Στη συνέχεια, αναμένεται αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών υποθέσεων, το οποίο θα ελέγξει τη σωστή και πλήρη εφαρμογή των μέτρων από την Ελλάδα και στη συνέχεια, αφού συντάξει τη σχετική έκθεση, εναπόκειται στην αμερικανική κυβέρνηση μονομερώς να αποφασίσει πότε θα απελευθερώσει τη βίζα για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του από την εξέλιξη αυτή και διαβεβαίωσε ότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο η διμερής συνεργασία.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη επέμεινε ότι τώρα «πνέει νέος αέρας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» και κατ' ιδίαν επέμενε ότι υπέγραψε αυτή τις συμφωνίες για την τρομοκρατία, επειδή ήταν παρούσα στην Κέρκυρα.

Και για Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του προς τη ΝΕΤ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο τουρκικών αεροσκαφών και επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι δύο χώρες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Προς τούτο, ο κ. Στάινμπεργκ κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα «σε άμεσο διάλογο», για τη λύση των προβλημάτων.

Η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε, τουλάχιστον δημοσίως, στην αμερικανική αυτή προτροπή, η οποία στη διατύπωσή της δείχνει να υιοθετεί πλήρως την πάγια τουρκική θέση για άμεσο πολιτικό διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση όλων των προβλημάτων και ειδικότερα των προβλημάτων του Αιγαίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Για το ίδιο θέμα
Σιωπή στο briefing room για τις συμφωνίες με ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Δύο καυτά CD με ονόματα
Συμβαίνουν και στο... Μπανγκλαντές
Νέο ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου, για το C4Ι
Μεσογειακοί Αγώνες
Βουλή: Με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς
Αλαβάνος - Τσίπρας
Επιβεβαίωσαν το βαρύ κλίμα
Τσίπρας: Ν' ακούσουμε τη βάση για σύνθεση και ενότητα
Αλαβάνος: Ενότητα και να τελειώνουν οι μετασεισμοί
Διακομματικό φλερτ
Οικολόγοι Πράσινοι: τους βρίσκουν όλοι ελκυστικούς
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΚΚΕ: Δεν ψηφίζουμε κανένα
Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ, βλέπει κάλπες και πριν τον Μάρτιο
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ανευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Επαναλειτουργία της Χάλκης, αναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού
Νέα Δημοκρατία
Ενόχληση για τον πρώην «τσάρο»
ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ο Γιώργος
Σύνοδος ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις