Έντυπη Έκδοση

ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο

Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ ανανεώνεται για τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, με την προσδοκία να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον του ΟΑΣΕ αλλά και τα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Οι κρίσεις συχνά είναι εφαλτήρια για βελτίωση», τόνισε ο Κ. Καραμανλής στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ «Οι κρίσεις συχνά είναι εφαλτήρια για βελτίωση», τόνισε ο Κ. Καραμανλής στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ Η άτυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε χθες, επισημοποιώντας τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», δηλαδή τον ανοιχτό διάλογο και τη συζήτηση εφ' όλης της ύλης με κατάθεση όλων των αντιτιθέμενων απόψεων και στόχο, ει δυνατόν, τη σύνθεσή τους.

Για Γεωργία

Οι υπουργοί Εξωτερικών χθες έθιξαν απαλά τα βαριά θέματα του Οργανισμού, δηλαδή το θέμα της Γεωργίας, το περιεχόμενο και την έκταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν κάθετος στο θέμα της Γεωργίας και της αναγνώρισης της Ν. Οσετίας, μη αφήνοντας περιθώρια για ελιγμούς και συμβιβασμούς στο θέμα. Ο κ. Λαβρόφ στην ομιλία του παρατήρησε ότι οι συνομιλητές του δεν μπορούν να αναφέρονται στη Ρωσία μόνο για το θέμα της Γεωργίας τη στιγμή που η Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης έχει κάνει τεράστια βήματα στη φιλελευθεροποίηση, το άνοιγμα των συνόρων κ.λπ.

Ετσι, στη σύνοδο των υπουργών, σύμφωνα και με την παρατήρηση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Κουσνέρ, δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για σοβαρά θέματα, όπως η Μολδαβία, η Τσετσενία, η Ιγκουσετία, αλλά ούτε και για τη Γεωργία.

Στα συμπεράσματά τους όμως οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να επανεξετάσουν την παρούσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και να διαμορφώσουν τους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν παραδοσιακές και νέες προκλήσεις.

Η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που απέσπασε τα εύσημα όλων των παρισταμένων για την πρωτοβουλία της συνόδου της Κέρκυρας, ανακοίνωσε ότι η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη θα διερευνήσει μαζί με όλα τα συμμετέχοντα κράτη τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου και να διερευνήσει τις θεματικές περιοχές προτεραιότητας στις οποίες πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τους τρόπους διεξαγωγής του.

Ο καθρέφτης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην εισαγωγική ομιλία του στη σύνοδο παρατήρησε ότι ο ΟΑΣΕ το τελευταίο διάστημα είχε μετατραπεί σ' έναν καθρέφτη που απλώς αντικατόπτριζε τα περίπλοκα προβλήματα, τις διαιρέσεις και διαφορετικές αντιλήψεις των 56 συμμετεχόντων κρατών. Οι κρίσεις του 2008 κατέρριψαν τις αντιλήψεις που επικρατούσαν για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Οι κρίσεις, όμως, είναι συχνά εφαλτήρια για βελτίωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Σχετικά θέματα: Σύνοδος ΟΑΣΕ
Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Δύο καυτά CD με ονόματα
Συμβαίνουν και στο... Μπανγκλαντές
Νέο ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου, για το C4Ι
Μεσογειακοί Αγώνες
Βουλή: Με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς
Αλαβάνος - Τσίπρας
Επιβεβαίωσαν το βαρύ κλίμα
Τσίπρας: Ν' ακούσουμε τη βάση για σύνθεση και ενότητα
Αλαβάνος: Ενότητα και να τελειώνουν οι μετασεισμοί
Διακομματικό φλερτ
Οικολόγοι Πράσινοι: τους βρίσκουν όλοι ελκυστικούς
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΚΚΕ: Δεν ψηφίζουμε κανένα
Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ, βλέπει κάλπες και πριν τον Μάρτιο
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ανευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Επαναλειτουργία της Χάλκης, αναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού
Νέα Δημοκρατία
Ενόχληση για τον πρώην «τσάρο»
ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ο Γιώργος
Σύνοδος ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις