Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΝΤΟΡΑΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΙΓΑΙΟ, ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις

Η ωριαία τετ-α-τετ συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου στον ΟΑΣΕ χθες το απόγευμα κατέληξε στο απολύτως εμφανές αποτέλεσμα της πρόσκλησης της κ. Μπακογιάννη στην Αγκυρα, η οποία έγινε αποδεκτή και θα υλοποιηθεί διά της διπλωματικής οδού.

Τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και των παραβιάσεων στο Αιγαίο συζήτησαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Α. Νταβούτογλου στην Κέρκυρα, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια σύγκλιση Τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και των παραβιάσεων στο Αιγαίο συζήτησαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Α. Νταβούτογλου στην Κέρκυρα, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια σύγκλιση Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Μπακογιάννη και Νταβούτογλου, μετά την πρώτη συνάντησή τους συμφώνησαν να αποφύγουν την κοινή εμφάνιση και τις κοινές δηλώσεις, ενδεχομένως για να μη φορτίσουν το κλίμα λόγω των ορατών διαφορών (λαθρομετανάστες, υπερπτήσεις στο Αιγαίο, μειονοτικά θέματα) και επιβαρύνουν ευθύς εξ αρχής τα περιθώρια ελιγμών τους.

Ετσι διάλεξαν την ασφαλή οδό της ενημέρωσης διά της διπλωματικής οδού. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη έφερε το θέμα των λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Ελλάδα, που εκκρεμεί από το 2001, και επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα των λαθρομεταναστών είναι μείζον και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Τουρκία προτίμησε να εστιάσει το θέμα σε μια άλλη παράμετρο, παρατηρώντας ότι είναι δύσκολο να υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τις χώρες «παραγωγής» του προβλήματος, όπως είναι το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν.

Για υπερπτήσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των συνεχών και προκλητικών υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, για να διαπιστώσει βεβαίως ότι «δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην τουρκική θέση». Η κ. Μπακογιάννη έθεσε βεβαίως και το θέμα της Χάλκης, στο οποίο η Τουρκία προβάλλει παγίως το θέμα της αμοιβαιότητας με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το οποίο η Αθήνα δεν συμμερίζεται.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Νταβούτογλου παρατήρησε ότι δεν υπήρξαν κατά τη συνάντηση αιτήματα της μιας πλευράς που απαντά η άλλη και επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα δύο χωρών που βλέπουν με κοινό τρόπο τα προβλήματα.

Παρά ταύτα, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο» και διαπίστωσε ότι «υπάρχουν προβλήματα στις μειονότητες»(;).

Στο θέμα των λαθρομεταναστών ο κ. Νταβούτογλου παρατήρησε ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αφού «είναι χώρες τράνζιτ λαθρομεταναστών».

Ο κ. Νταβούτογλου, ύστερα από προσωπική άδεια της κ. Μπακογιάννη, επέτρεψε στην τουρκική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τους τάφους έξι νεότουρκων στην Κέρκυρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε τους τάφους αυτούς για να κάνει τις δηλώσεις του στην Κέρκυρα και να ενημερώσει τους Τούρκους δημοσιογράφους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σχετικά θέματα: Σύνοδος ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Δύο καυτά CD με ονόματα
Συμβαίνουν και στο... Μπανγκλαντές
Νέο ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου, για το C4Ι
Μεσογειακοί Αγώνες
Βουλή: Με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς
Αλαβάνος - Τσίπρας
Επιβεβαίωσαν το βαρύ κλίμα
Τσίπρας: Ν' ακούσουμε τη βάση για σύνθεση και ενότητα
Αλαβάνος: Ενότητα και να τελειώνουν οι μετασεισμοί
Διακομματικό φλερτ
Οικολόγοι Πράσινοι: τους βρίσκουν όλοι ελκυστικούς
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΚΚΕ: Δεν ψηφίζουμε κανένα
Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ, βλέπει κάλπες και πριν τον Μάρτιο
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ανευ όρων ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Επαναλειτουργία της Χάλκης, αναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού
Νέα Δημοκρατία
Ενόχληση για τον πρώην «τσάρο»
ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. ο Γιώργος
Σύνοδος ΟΑΣΕ
ΟΑΣΕ: Ραντεβού στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
Απέφυγαν κοινές εμφανίσεις