Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εποχή για... εγκληματολόγους

Την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος εγκληματολογικών επιστημών και αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πρότεινε ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στην 61η Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, που φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα.

Ο υπ. Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος (δεξιά) Ο υπ. Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος (δεξιά) Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι μια σχολή εγκληματολογικών επιστημών είναι απαραίτητη, λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. «Είναι κατανοητή η ανάγκη», είπε, «να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και μακροπρόθεσμα, όχι μόνο μέσω της καταστολής αλλά και μέσω της πρόληψης, τα κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα και οι αιτίες που συμβάλλουν στην ανάδειξη της εγκληματικότητας και της παρανομίας σε κρίσιμο ζήτημα των κοινωνικών σχέσεων και της κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα».

Ο υπουργός πρότεινε ακόμα την εκπόνηση μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής ενός συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και να απλοποιηθεί η διαδικασία της παράδοσης των συγγραμμάτων στους δικαιούχους φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα να απλοποιηθεί και η διαδικασία αποζημίωσης των συγγραφέων και των εκδοτών.

Για το αν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ επισήμανε ότι όλα αυτά τα ζητήματα διερευνώνται στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, που κάνει εξαιρετική δουλειά και, όπως σημείωσε, το φθινόπωρο θα είναι έτοιμες να κατατεθούν οι προτάσεις.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό να έχουν τα ιδρύματα αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης και στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. Ζήτησαν ακόμα βελτίωση του νόμου πλαίσιου, ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες στην καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Οσο για τα υπόλοιπα προβλήματα που οφείλονται στην εφαρμογή του ίδιου νόμου (βλ. εκλεκτορικά, εσωτερικός κανονισμός κ.ά.), ο υπουργός ζήτησε ξανά τις σχετικές προτάσεις της Συνόδου. «Δεν τις πήρα ποτέ», ήταν η απάντησή του στην παρατήρηση των πρυτάνεων για το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που διατύπωσαν τις θέσεις τους επί των διατάξεων του νέου νόμου για τα ΑΕΙ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...