Έντυπη Έκδοση

*** ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ

Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν ειδοποιητήριο διόρθωσης των στοιχείων του Ε9.

Γεγονός το οποίο φαίνεται να αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει αναρτήσει ειδικό «οδηγό χρήσης της εφαρμογής βελτίωσης του περιεχόμενου Ε9». Οι ατυχείς φορολογούμενοι δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τα «8» βήματα για τη διόρθωση των λαθών τους, όπως τα καταγράφει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνσή της www.gsis.gr και τα οποία η «Ε» παρουσιάζει συνοπτικά:

1 Μπαίνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-9.gr και συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον ειδικό κωδικό που αναγράφει η ειδοποίηση και τον αριθμό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2008 ή τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου αν δεν υπάρχει το πρώτο.

2 Σας εισάγει στο κεντρικό μενού, όπου υπάρχουν «6» επιλογές:

Α. Στοιχεία υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων με εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.

Β. Πίνακας 1, στοιχεία κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) και οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού).

Γ. Πίνακας 2, στοιχεία αγροτεμαχίων, δηλαδή γήπεδα - εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου ή οικισμού.

Δ. Περιγραφή λαθών προς διόρθωση, που είναι μια γενική επισκόπηση προβλημάτων που παρουσιάζει η δήλωσή σας.

Ε. Οριστική υποβολή χρησιμοποιείται για την υποβολή της δήλωσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης και εισαγωγής όλων των περιουσιακών στοιχείων.

ΣΤ. Εικόνα δήλωσης, εκτυπώνει την προσωρινή εικόνα της δήλωσης.

Τα λάθη με... κόκκινο

3 Μπαίνοντας στην οθόνη στοιχείων υπόχρεου, συζύγων και τέκνων μπορούν να γίνουν διορθώσεις μόνο στοιχείων που έχουν σημειωθεί από την εφαρμογή ως λανθασμένα και εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπετε το σύνολο των λαθών και πηγαίνοντας σε κάθε λάθος σάς περιγράφουν το σφάλμα και κατόπιν τη φόρμα διόρθωσης. Μπορείτε να φύγετε από το συγκεκριμένο πεδίο μόνο αν διορθώσετε όλα τα λάθη.

4 Η οθόνη στοιχείων κτισμάτων και οικοπέδων σάς επιτρέπει να διορθώσετε οποιοδήποτε στοιχείο των ακινήτων του Πίνακα 1 που καταγράφεται ως λανθασμένο. Στην αρχή της σειράς κάθε ακινήτου που είναι λανθασμένο εμφανίζεται ένα θαυμαστικό σε κόκκινο κύκλο. Το σύστημα σάς επιτρέπει να διορθώσετε ακόμα και στοιχεία που δεν καταγράφονται ως λανθασμένα, αλλά και να προσθέσετε ακίνητο που δεν είχατε εγγράψει ή να διαγράψετε κάποιο που δεν έχετε.

5 Η οθόνη διόρθωσης-εισαγωγής αφορά στη διόρθωση κάποιων στοιχείων, όπως της θέσης ενός ακινήτου (ακριβής προσδιορισμός και ταυτοποίηση), του νομού, του δρόμου (σ.σ. μπορεί να μην βρείτε τους δρόμους όπως εσείς τους γνωρίζετε σήμερα, καθώς το πρόγραμμα είναι παλαιότερο), των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου, του εντοπισμού του ακινήτου μέσω χάρτη. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν αποθηκεύει διορθώσεις που τις αναγνωρίζει ως λάθη, οπότε, αν δεν βρείτε κάποιον δρόμο όπως τον γνωρίζετε εσείς, επιλέξτε κάποιον από αυτούς που έχει η εφαρμογή.

Κατά κατηγορία

6 Οθόνη περιγραφής λαθών προς διόρθωση. Παρουσιάζει τη λίστα όλων των λαθών της δήλωσης που εμφανίζονται κατηγοριοποιημένα ανά ακίνητο. Με τη διόρθωση όλων των λαθών της λίστας έχετε τελειώσει και κάνετε αποθήκευση.

7 Οθόνη οριστικής υποβολής. Η επιλογή αυτή είναι εφικτή μόνο αν διορθωθούν όλα τα λάθη, οπότε σας παρουσιάζει μια σύνοψη της περιουσιακής σας κατάστασης και σας δίνει τη δυνατότητα της οριστικής υποβολής. Κίνηση μη αναστρέψιμη και αν πραγματοποιηθεί δεν αλλάζουν τα καταχωρισμένα στοιχεία.

8 Εξαρχής υποβολή δήλωσης. Συμπληρώνετε όλα τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία όλων των ακινήτων που έχετε στην κατοχή σας την 1.1.2008 -ακόμα κι αν δεν τα είχατε κατά το παρελθόν ή δεν τα έχετε σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
Για το ίδιο θέμα
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ
Απεργία ΟΤΟΕ
Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Αγορά πετρελαιοειδών
Μετά την ΒΡ, η Shell
Αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ
Βιοτεχνία
Στην απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι
Παγκρήτια έρευνα
Κυβερνητικές οι ευθύνες της κρίσης: 60%
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)
Άλλες ειδήσεις
Μέχρι αύριο ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ