Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΣΥΖΥΓΟΥΣ - ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες

Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν το τελευταίο 12μηνο οι δολοφονίες γυναικών από συζύγους και συντρόφους. Φορείς, ειδικοί επιστήμονες και ομάδες γυναικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκφράζουν έντονο προβληματισμό, ζητούν αφύπνιση της κοινωνίας και επικρίνουν τα ΜΜΕ, που παρουσιάζουν τα εγκλήματα κατά των γυναικών ως «οικογενειακές τραγωδίες» ή «εγκλήματα πάθους».

Η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών επισημαίνει: «Μία ακόμη δολοφονία γυναίκας γίνεται γνωστή όπως μια κλοπή, ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο θάνατός της δεν σοκάρει, δεν προβληματίζει, δεν ενοχοποιεί. Η βία έχει φύλο, όπως έχει και η εξουσία. Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να λένε όχι στον εργοδότη και πολύ περισσότερο στον σύζυγο. Οι ρίζες της βίας είναι βαθιά χωμένες στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό. Το κράτος ανέχεται τα όπλα στα χέρια των ανδρών και οι νόμοι, ακόμη και όταν εφαρμόζονται κατά γράμμα δεν μπορούν να ανατρέψουν τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα αλλά και τον "ιερό θεσμό" της, που πρέπει να προστατευθεί πάσει θυσία. Η βία ενάντια στη γυναίκα δεν μετριέται αλλά πρέπει και μπορεί να σταματήσει. Πώς; Μία είναι η απάντηση: Ανατροπή».

Ο δρ. Θάνος Ασκητής εκτιμά ότι «ζούμε στον αστερισμό της εγωπάθειας, του ναρκισσισμού και της μόνωσης, καταστάσεις που επιτείνουν τη σύγκρουση των δύο φύλων και ενισχύονται από τις εποχικές και καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, το φως καλλιεργούν την αμφισβήτηση και την αβεβαιότητα ανάμεσα στα φύλα. Εντείνουν την κτητικότητα, την παραβατικότητα και διεγείρουν τις φαντασιώσεις. Οξύνουν το συναίσθημα της ζήλιας, την ανωριμότητα, και σε συνδυασμό με την απομόνωση, την εγωπάθεια και τον ναρκισσισμό, οδηγούν τους δράστες σε ακραίες πράξεις μέχρι την αφαίρεση της ζωής της γυναίκας. Η δολοφονία της συζύγου ή της συντρόφου -όσο τραγικό και αν είναι- στους δράστες προκαλεί αίσθημα δικαίωσης! Ανέκαθεν στην Ελλάδα επικρατούσε η υπερβολή και καταγράφονται στη βιβλιογραφία τα εγκλήματα πάθους, τα οποία δεν ήταν τόσο πολύ διαδεδομένα γιατί δεν τα αναδείκνυαν με τον κακότροπο τρόπο που τα αναδεικνύουν σήμερα τα ΜΜΕ!».

Η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης βλέπει την πραγματικότητα. Οτι «σε λίγο δεν θα μιλά κανείς πια για τις συγκεκριμένες γυναίκες. Θα πέσει η αυλαία γι'αυτές, για να έρθουν οι επόμενες στη σκηνή..., όπου πρωταγωνιστεί η έμφυλη βία και η άρνηση του ενός φύλου να καταλάβει, να ακούσει, να σεβαστεί το ιερό δικαίωμα του άλλου φύλου στη γνώμη και στην αυτονομία».

Το ημερολόγιο του εγκληματικού αυτού αμόκ καταγράφει για το 2008:

*Τον Ιούνιο, τον φόνο από 58χρονο της 52χρονης συζύγου του στη Σαρωνίδα.

*Τον Αύγουστο, τις δολοφονίες, με μαχαίρι, στη Νέα Δημητριάδα Μαγνησίας 50χρονης από 68χρονο γιατί αρνήθηκε να σχετιστεί μαζί του, και στην Αρνισσα Πέλλας 23χρονης από τον 40χρονο σύζυγό της, ο οποίος τραυμάτισε και τον πατέρα του, που προσπάθησε να τη σώσει.

*Τον ίδιο μήνα, στη Σαντορίνη, τον αποκεφαλισμό 25χρονης από τον 31χρονο σύζυγό της, ο οποίος περιέφερε στη συνέχεια το κεφάλι της στους δρόμους!

*Τον Σεπτέμβριο, τον φόνο στη Φιλοθέη, από καθηγητή Μουσικής, της συζύγου του (την έθαψε σε γειτονικό πάρκο) και τη σφαγή σε πιτσαρία του Μενιδίου, από 35χρονο, της πρώην φίλης του γιατί δεν μπόρεσε να δεχτεί τον χωρισμό τους.

*Τον Οκτώβριο, τις δολοφονίες στην Ολυνθο Χαλκιδικής, από νεαρό άντρα, της πρώην φίλης του και στα Τρίκαλα, με μαχαίρι, 37χρονης, σε δρόμο της πόλης και μπροστά στα μάτια της κόρης της και της μητέρας της, από τον 33χρονο πρώην φίλο της -στη συνέχεια αυτοκτόνησε- γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί τον χωρισμό τους.

Φέτος:

*Τον Ιανουάριο, την εκτέλεση με καραμπίνα, στο Αιγάλεω, από 63χρονο, της 58χρονης εν διαστάσει συζύγου του.

*Τον Μάρτιο, τον φόνο, από 43χρονο, της συζύγου του. Στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά τους για να καλύψει τα ίχνη του.

*Τον Απρίλιο, στο Ηράκλειο Κρήτης, διπλό έγκλημα για λόγους αντεκδίκησης από 36χρονο, ο οποίος σκότωσε την 26χρονη πρώην φίλη του και τον φίλο της.

*Τον ίδιο μήνα, στον Χορτιάτη, τον στραγγαλισμό 35χρονης από τον 38χρονο σύζυγό της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, και στην Καλαμάτα τον ακρωτηριασμό όλων των άκρων 29χρονης, με αλυσοπρίονο, από τον πρώην σύζυγό της.

*Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο, στην Ομόνοια, τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου γυναίκας από τον σύζυγό της, και στο Μενίδι την επίθεση με πυροβόλο όπλο αδελφού σε αδελφή (την άφησε ανάπηρη) γιατί αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειό της που εκείνος είχε εγγυηθεί.

*Τον Μάιο, τον φόνο στον Νέο Κόσμο, με καραμπίνα, από 78χρονο, της καρκινοπαθούς εν διαστάσει συζύγου του, που στη συνέχεια αυτοκτονεί, όπως και 55χρονος που σκοτώνει με αιχμηρό αντικείμενο τη 47χρονη σύζυγό του στον Κάλαμο.

Ο ίδιος μήνας ήταν δύστυχος: για 56χρονη που τραυματίζεται βαριά από τον 76χρονο σύζυγό της στη Γλυφάδα. Και αυτός αυτοκτονεί νομίζοντας ότι την είχε σκοτώσει.

Για τη σύζυγο 43χρονου, που της προκαλεί πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι, ύστερα από καβγά, τραυματίζοντας και τον 5χρονο γιο του στο Π. Φάληρο.

Ηταν όμως μοιραίος μήνας και: για αναλφάβητη καθαρίστρια, στην Ιο, η οποία πέφτει θύμα σφαγής από υδραυλικό-διαχειριστή των μισθών και των επιδομάτων της, όταν διαπίστωσε ότι ανακάλυψε τις καταχρήσεις του.

Για γυναίκα στον Κάλαμο, που σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν, με μπαλτά, από τον σύζυγό της, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού τους.

Για 26χρονη και ένα από τα παιδιά της στην Καλλιθέα. Εκείνη μαχαιρώνεται από τον 40χρονο σύζυγό της, ο οποίος πέφτει στη συνέχεια στο κενό έχοντας στην αγκαλιά τα δύο παιδιά τους.

Επίσης, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης 39χρονος Αλβανός προκαλεί πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στη σύζυγό του, ύστερα από καβγά μέσα στο σπίτι τους.

*Τον μήνα που διατρέχουμε, στον Αγ. Δημήτριο 53χρονος πυροβολεί και σκοτώνει τη 43χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί με το ίδιο όπλο. Αιτία η παθολογική του ζήλια και το αλκοόλ. Τους βρίσκει ο 17χρονος γιος τους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...