Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡ' ΟΤΙ Η ΕΕΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ, ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΣΕ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ

Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες

Η διαιτησία θα καθορίσει και φέτος, απ' ό,τι φαίνεται, τις μισθολογικές αυξήσεις που θα λάβουν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αποστέλλει σήμερα πρόσκληση στην ΟΤΟΕ, με την οποία της ζητεί να συναινέσει, προκειμένου να επισπευσθεί η δικαστική διαδικασία (σ.σ. η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2010), η οποία θα αποφανθεί για τη μεταξύ τους διαφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Εν τούτοις, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Χρ. Γκόρτσος, μιλώντας χθες στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στη Σαντορίνη, εμμένει κατηγορηματικά ότι η Ενωση Τραπεζών δεν αποτελεί εργοδοτικό σωματείο και επομένως δεν μπορεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για την κατάρτιση Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης, Γιάννης Μούργελας, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επισπευσθεί η ζήτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου το οποίο έχει κληθεί να προσδιορίσει εν τέλει τον «σκοπό λειτουργίας της Ενωσης Τραπεζών».

Η δικαστική κλιμάκωση της διαφοράς μεταξύ ΕΕΤ και ΟΤΟΕ προδικάζει την έκβαση που θα έχει και φέτος η προσπάθεια για να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Απ' ό,τι φαίνεται, οι τραπεζίτες ούτε και φέτος θα παράσχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο του 1990 εξουσιοδοτήσεις για τη σχετική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση θα πρέπει να παράσχουν εξουσιοδότηση προς την Ενωση Τραπεζών τράπεζες που απασχολούν το 70% των εργαζομένων στον κλάδο. Ομως, όπως διεφάνη χθες από τους εκπροσώπους της Ενωσης Τραπεζών κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Επομένως για δεύτερη συνεχή χρονιά οι αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν θα προκύψουν από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά από την απόφαση που θα λάβει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Φακέλωμα δανειοληπτών

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙΡΕΣΙΑ Γ. Μούργελας, από 1ης Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Βαθμολόγησης Συμπεριφοράς των δανειοληπτών. Πρόκειται για το περίφημο credit scoring το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια χορηγήσεων στους πελάτες που διαθέτουν υψηλή βαθμολογία.

Η βαθμολογία για όλους τους δανειολήπτες, είτε βρίσκονται στον λευκό ΤΕΙΡΕΣΙΑ είτε στη μαύρη λίστα του, θα προκύπτει με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα κυμαίνεται μεταξύ του 600 που θα είναι το άριστο και του 200. Μεγαλύτερους βαθμούς θα κερδίζουν όσοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κατά το παρελθόν, μάλιστα όσο απώτερο είναι αυτό τόσο θα προσαυξάνονται οι πόντοι. Αντιθέτως η συνολική βαθμολογία θα μειώνεται αν ο πελάτης είχε υποπέσει σε παραπτώματα, όπως έκδοση ακάλυπτων επιταγών ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής σε βάρος του.

Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα είναι ελεύθερη μόνο για τις τράπεζες, όμως και οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για τη βαθμολογία που τους έχει απονείμει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Σχετικά θέματα: Απεργία ΟΤΟΕ
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ
Απεργία ΟΤΟΕ
Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Αγορά πετρελαιοειδών
Μετά την ΒΡ, η Shell
Αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ
Βιοτεχνία
Στην απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι
Παγκρήτια έρευνα
Κυβερνητικές οι ευθύνες της κρίσης: 60%
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)
Άλλες ειδήσεις
Μέχρι αύριο ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ