Ελευθεροτυπία - 29/06/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
* 24ΩΡΗ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Το δόγμα «και απεργίες και μεσολάβηση» προσπαθεί να εφαρμόσει η ΟΤΟΕ απέναντι στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν σε διάλογο για τους κλαδικούς μισθούς.
Πορεία τραπεζοϋπαλλήλων προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από την άρνηση τραπεζιτών να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας (φωτ. αρχείου)
Σήμερα οι τράπεζες υπολειτουργούν σε όλη τη χώρα, αφού η ομοσπονδία εργαζομένων κήρυξε 24ωρη κινητοποίηση με αίτημα την έναρξη διαλόγου για τη σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να σημειωθεί ότι εδώ και 2 χρόνια η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ισχυρίζεται ότι δεν είναι εργοδοτική οργάνωση και οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν τη σχετική εξουσιοδότηση (προς τη διαπραγματευτική ομάδα της Ενωσης) προκειμένου να εκκινήσει ο διάλογος. «Αρνούνται να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, αρνούνται τον διάλογο και τη συνεννόηση γιατί θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο της ζούγκλας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, επιρρίπτοντας παράλληλα «ευθύνες στην κυβέρνηση που υποθάλπει την εργοδοτική αυθαιρεσία».
Πέρυσι, τη διαφορά έλυσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αποφασίζοντας αυξήσεις 8% από 3/6/2008 (πέριξ του 4% σε μέσα επίπεδα έτους) συν 0,05 της μονάδας επί των μισθολογικών κλιμακίων. Τώρα που ο δρόμος της άρνησης (του διαλόγου) των τραπεζών πηγαίνει τη συλλογική διαφορά και πάλι στον ΟΜΕΔ για την έκδοση -υποχρεωτικής για τα δύο μέρη- απόφασης, η Ενωση επιχειρεί αντιπερισπασμό. Ζητεί να εκδικαστεί πρώτα η δικαστική προσφυγή της με την οποία ισχυρίζεται ότι δεν είναι εργοδοτική οργάνωση (έχει οριστεί για τον προσεχή Φεβρουάριο).
Ετσι, αν οι τράπεζες πείσουν τα δικαστήρια, πιστεύουν ότι θα «ξεμπλέξουν» με την ΟΤΟΕ αφού θα αφαιρεθεί και από τον ΟΜΕΔ το δικαίωμα να εκδίδει αποφάσεις Διαιτησίας. Και θα καταργηθεί έτσι οριστικά ο κλαδικός διάλογος στον χώρο των τραπεζών. Είναι ο βασικός στόχος της Ενωσης. Αντίθετα η ΟΤΟΕ, ως κοινωνική οργάνωση, διεκδικεί να διατηρήσει το δικαίωμα του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης με μια ένωση που, πέραν των άλλων υποχρεώσεων, έχει λάβει ζεστό χρήμα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ (εποπτικά κεφάλαια) από τους φορολογούμενους (από το πακέτο των 28 δισ. των εγγυήσεων).