Έντυπη Έκδοση

359 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΕΛ.ΠΕ. ΓΙΑ 1.200 ΠΡΑΤΗΡΙΑ * ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ MOTOR OIL, LUKOIL ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μετά την ΒΡ, η Shell

Σε πλήρη ελληνοποίηση οδηγείται η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Μετά την ΒΡ, που μεταβίβασε τα 1.200 πρατήριά της στα ΕΛ.ΠΕ. έναντι 359 εκατομμυρίων, ακολουθεί και η Shell, που την περασμένη Παρασκευή περίμενε στο Λονδίνο προσφορές για το δικό της δίκτυο στην Ελλάδα.

Η Shell αναμένει προσφορά για τα 700 πρατήρια που διαθέτει στην Ελλάδα Η Shell αναμένει προσφορά για τα 700 πρατήρια που διαθέτει στην Ελλάδα Ωστόσο μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία πληροφορία, επίσημη ή ανεπίσημη, για το αν υπήρξαν προσφορές. Είναι γνωστό, πάντως, ότι για τα πρατήρια της Shell ενδιαφέρονται ελληνικοί όμιλοι όπως της Motor Oil, αλλά και από τη Ρωσία (Lukoil) και το Ισραήλ.

Η συμφωνία ΒΡ-ΕΛ.ΠΕ. έκλεισε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο Λονδίνο. Ωστόσο, ανακοινώθηκε μετά τις 7.00 το απόγευμα (5.00 ώρα Βρετανίας), καθώς τότε έληγε η προθεσμία που είχε θέσει η Shell για την κατάθεση προσφορών για τα δικά της πρατήρια. Ετσι, για λόγους επιχειρηματικού τακτ, ΒΡ-ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν μετά την ώρα αυτή και το ποσό της συμφωνίας ώστε να μη δημιουργήσει κλίμα για τις προσφορές προς τη Shell. Σημειώνεταικ ότι η αγγλοολλανδική εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 700 πρατήρια.

Οσο για τη συμφωνία, αυτή προβλέπει τη μεταβίβαση στα ΕΛ.ΠΕ. του δικτύου των 1.200 πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα και των άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκτός από τα λιπαντικά και τα αεροπορικά καύσιμα, κλάδους στους οποίους η ΒΡ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Επίσης, τη μεταβίβαση αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο, 170.000 κυβικών μέτρων. Από το προσωπικό της ΒΡ, 240 άτομα θα μεταφερθούν στα ΕΛ.ΠΕ. και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην ξένη εταιρεία.

Με τη συγκέντρωση αυτή, η εμπορική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ., η ΕΚΟ, θα ελέγχει 2.500 πρατήρια στην Ελλάδα. Το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά υπολογίζεται σε περίπου 28% για το σύνολο των καυσίμων και λίγο πάνω από 39% για τις βενζίνες, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2009.

Απορρίπτουν τη «δεσπόζουσα»

Σε ερώτηση για το κατά πόσον τίθεται θέμα δεσπόζουσας θέσης στην εγχώρια αγορά, στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. έλεγαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που στην Ελλάδα λειτουργούν 18 εταιρείες με περισσότερα από 8.000 πρατήρια. Ακόμη, ότι το μερίδιο που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%, ποσοστό που δεν θεωρείται ότι προσφέρει δεσπόζουσα θέση, καθώς το ίδιο ισχύει σε χώρες όπως οι Ιταλία (ΕΝΙ), Γαλλία (Total), Ισπανία (Repsol), Αυστρία (OMV).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντικατάσταση των σημάτων της ΒΡ με αυτά της ΕΚΟ θα γίνει σταδιακά, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Ακόμη, στα ερωτήματα που γεννώνται για την τύχη των πρατηρίων που γειτνιάζουν, διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θεωρείται δεδομένη η ισχυρή πελατειακή πίστη των καταναλωτών προς τους συγκεκριμένους πρατηριούχους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόστιμο των 30.000.000 ευρώ που επέβαλε στην ΒΡ η Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατά πολλούς αποτέλεσε και την αφορμή αποχώρησης της ΒΡ από την Ελλάδα, από τα ΕΛ.ΠΕ. διευκρίνιζαν ότι προβλέπεται να το αναλάβει ο πωλητής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
ΕΛΠΕ
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ
Απεργία ΟΤΟΕ
Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Αγορά πετρελαιοειδών
Μετά την ΒΡ, η Shell
Αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ
Βιοτεχνία
Στην απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι
Παγκρήτια έρευνα
Κυβερνητικές οι ευθύνες της κρίσης: 60%
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)
Άλλες ειδήσεις
Μέχρι αύριο ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ