Έντυπη Έκδοση

Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ

Αλλη μία απόφαση του ΟΗΕ, για τη μεταρρύθμιση αυτή τη φορά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινδυνεύει να έχει την τύχη των περισσότερων αποφάσεών του, να μείνει δηλαδή χωρίς αντίκρισμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Τσέλσο Αμορίμ Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Τσέλσο Αμορίμ Στη σύνοδο για τη διεθνή οικονομική κρίση, περισσότερα από 140 κράτη-μέλη που μετείχαν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ενέκριναν την Παρασκευή ομόφωνα μια διακήρυξη 15 σελίδων, που αναφέρεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερ σε σχετική του ανταπόκριση, να αναφέρεται, πέραν κάποιων γενικόλογων διακηρύξεων, σε συγκεκριμένα μέτρα ή πρωτοβουλίες.

Αλλωστε οι ΗΠΑ, που για τόσα και τόσα θέματα έχουν προβάλει βέτο στα Ηνωμένα Εθνη όταν οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού αντίκεινται στα συμφέροντά τους, έσπευσαν να δηλώσουν με νόημα ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλλει αλλαγές.

«Σήμερα, εξασφαλίσαμε τη διεθνή μας συναίνεση για τις απαντήσεις στην κρίση, τις απαιτούμενες προτεραιότητες δράσεων και τον ορισμό ξεκάθαρου ρόλου για τα Ηνωμένα Εθνη», αναφέρει η διακήρυξη. «Το πράττουμε προς το συμφέρον όλων των εθνών ώστε να πετύχουμε μια πιο περιεκτική, δίκαιη, ισόρροπη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη για να βοηθήσουμε στο να ξεπεραστούν η φτώχεια και η ανισότητα».

ΗΠΑ: Ο ΟΗΕ δεν έχει εντολή

Η διακήρυξη αναφέρεται και στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και μεγαλύτερης εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών, σημείο που ενόχλησε τις ΗΠΑ οι οποίες πήραν αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, με τον αντιπρόσωπό τους Τζον Σάμις να δηλώνει: «Εμμένουμε στην άποψη ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν την πείρα ή την εντολή να λειτουργούν ως φόρουμ για ουσιαστικό διάλογο ή να δίνουν κατευθύνσεις για θέματα όπως τα συστήματα αποθεματικών (νομισμάτων) και τους διεθνείς οργανισμούς».

«Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν δικές τους δομές διακυβέρνησης... που είναι ανεξάρτητες από τα Ηνωμένα Εθνη», τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, λέγοντας πως οι δομές τους μπορούν να αλλάξουν μόνον από τα διοικητικά τους συμβούλια και τους μετόχους.

Αλλωστε εκτός από τις ΗΠΑ, διάσταση απόψεων εμφάνισαν και διάφορες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο εκπρόσωπος, για παράδειγμα, της Βενεζουέλας είπε ότι η απόφαση έχει «σοβαρές ελλείψεις», κυρίως επειδή δεν κατάφερε να περιλάβει εντολή για αποφασιστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Τσέλσο Αμορίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διακήρυξη απέδειξε «το ότι είναι δυνατό για τα Ηνωμένα Εθνη και τις 192 χώρες-μέλη να έχουν σοβαρή και λογική συζήτηση για τη διεθνή κρίση».

* Απογοήτευση για τη διακήρυξη εξέφρασαν και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η Διεθνής Ομάδα για την Κοινωνική Οικονομία (Global Social Economy Group), μια οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί περισσότερες από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ανακοίνωσή της επισήμανε «τη βαθιά απογοήτευση από το επίσημο ανακοινωθέν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Διεθνείς Οργανισμοί
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ
Απεργία ΟΤΟΕ
Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Αγορά πετρελαιοειδών
Μετά την ΒΡ, η Shell
Αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ
Βιοτεχνία
Στην απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι
Παγκρήτια έρευνα
Κυβερνητικές οι ευθύνες της κρίσης: 60%
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)
Άλλες ειδήσεις
Μέχρι αύριο ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ