Έντυπη Έκδοση

ΑΝΕΚΑΜΨΕ ΣΧΕΔΟΝ 50% ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ Χ.Α.

Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)

Με την υψηλότερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας και μία από τις ισχυρότερες στην Ιστορία ολοκληρώνεται το πρώτο 6μηνο του 2009 για το Χ.Α., που μπαίνει στο δεύτερο μισό της χρονιάς με κέρδη άνω του 20% σε όρους γενικού δείκτη και έχοντας ανακάμψει σχεδόν 50% από τον πυθμένα του περασμένου Μαρτίου (1.457 μονάδες).

Επειτα από μια καταστροφική περίοδο 17 μηνών κατά την οποία οι επενδυτές μετρούσαν μόνο ζημιές, οι μετοχές άρχισαν να ξαναδίνουν κέρδη και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο θεαματικά που κατέστησαν τη χρηματιστηριακή επένδυση ως την πιο προσοδοφόρα επενδυτική επιλογή.

Ο τραπεζικός κλάδος, που είχε κονιορτοποιηθεί από την κατάρρευση της προηγούμενης χρονιάς, ανέκαμψε στο τελευταίο τρίμηνο ώς και 145%, ενώ από την αρχή του 2009 ενισχύεται κατά 24%, ο κατασκευαστικός κλάδος κόβει το νήμα του πρώτου εξαμήνου με θετική απόδοση 36,7%, ο κλάδος Πρώτων Υλών με κέρδη 45%, ενώ ακόμη ισχυρότερες αποδόσεις καταγράφονται σε κλάδους όπως η Υγεία (67%), η Τεχνολογία (67%) και τα Οικιακά Προϊόντα (64%).

Συνολικά από την αρχή του έτους 202 μετοχές καταγράφουν θετική απόδοση με περίπου 60 τίτλους να έχουν κέρδη άνω του 50% και μέχρι 190%, ενώ μόλις 83 μετοχές σημειώνουν απώλειες, οι περισσότερες μικρότερες του 20%.

Η θεαματική φετινή άνοδος της ελληνικής αγοράς μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη «φούσκα» του 1999, όταν στο πρώτο εξάμηνο εκείνου του έτους ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει κέρδη 47,3%, για να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά στη συνέχεια ολοκληρώνοντας τη χρονιά με συνολική απόδοση 102%.

Από το 1999 στο 2008

Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε από το 1999 έως και το 2008, η απόδοση του γενικού δείκτη στο πρώτο εξάμηνο κάθε χρονιάς ποτέ δεν είχε ξεπεράσει το 10% στην καλύτερη περίπτωση (2007), ενώ στον αντίποδα στη χειρότερη περίπτωση οι απώλειες είχαν φτάσει μέχρι το 26,7% (2000).

Αν επιβεβαιωθεί ο κανόνας που θέλει τις αποδόσεις του δεύτερου εξαμήνου κάθε χρονιάς να είναι ακόμα καλύτερες σε σύγκριση με αυτές του πρώτου, τότε εύλογα θα περίμενε κανείς το υπόλοιπο μισό της χρονιάς να εξελιχθεί ακόμη πιο αποδοτικά για τους επενδυτές. Αυτή όμως είναι μια αρκετά ριψοκίνδυνη πρόβλεψη για να αποτελέσει «οδηγό» ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

Η εκτόνωση

Από την άλλη πλευρά μια μεγάλη διαφορά του 1999 με το 2009 είναι πως η υπερβολή εκείνης της χρονιάς ήταν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς ανοδικής πορείας του ελληνικού Χρηματιστηρίου που ξεκίνησε από τις 560 μονάδες το 1992 και ολοκληρώθηκε στις 6.355 μονάδες εκείνης της χρονιάς, ενώ το φετινό ράλι από τις 1.457 μέχρι τα φετινά υψηλά των 2.431 μονάδων (2.162 μονάδες σήμερα) θεωρείται από τους ειδήμονες ως μια δυναμική μεν ανοδική αντίδραση της αγοράς, η οποία όμως εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας καθοδικής πορείας με άγνωστα προς το παρόν τόσο την ημερομηνία όσο και τα επίπεδα τερματισμού της.

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό η καθοδική δυναμική να μην έχει εκτονωθεί ακόμη πλήρως και η αγορά να υποχωρήσει χαμηλότερα στο μέλλον σύμφωνα με τους αναλυτές, ανεξάρτητα αν μεσοπρόθεσμα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα (2.500-2.600 μονάδες).

Απώλειες 65,5%

Σε κάθε περίπτωση μία από τις βασικές αιτίες για τη θεαματική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν η τεραστίων διαστάσεων απαξίωση των τιμών που προκάλεσε το κραχ του 2008, όταν μόνο σε επίπεδο γενικού δείκτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 65,5% μέσα σε δώδεκα μήνες και έφτασαν μέχρι 73% από τον κορυφή (5.346 μονάδες τον Νοέμβριο του 2007) ώς τον πάτο (1.457 μονάδες τον Μάρτιο του 2009) εξαϋλώνοντας περισσότερα από 150 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας.

Ενδεικτικό τού πόσο μεγάλη ζημιά έγινε πέρσι στο Χρηματιστήριο και πόσο λίγο συγκριτικά έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα είναι πως, παρά τη θεαματική ανοδική αντίδραση του τελευταίου 6μήνου, ο γενικός δείκτης έχει ανακτήσει λιγότερο από το 30% των απωλειών που κατέγραψε υποχωρώντας από τις 5.344 μονάδες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Φτου κι απ' την αρχή Ε9
8 βήματα στον καλοκαιρινό Γολγοθά του ΕΤΑΚ
Απεργία ΟΤΟΕ
Υπέρ του Μεσολαβητή οι τραπεζίτες
ΟΤΟΕ: Και απεργία και μεσολάβηση
Αγορά πετρελαιοειδών
Μετά την ΒΡ, η Shell
Αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το κίνημα μεταρρύθμισης προσκρούει στις ΗΠΑ
Βιοτεχνία
Στην απαισιοδοξία οι μικρομεσαίοι
Παγκρήτια έρευνα
Κυβερνητικές οι ευθύνες της κρίσης: 60%
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κέρδη - έκπληξη στο εξάμηνο από το Χ.Α. (+20%)
Άλλες ειδήσεις
Μέχρι αύριο ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ