Έντυπη Έκδοση

Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ

Μόλις δύο μήνες πριν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εμφανιζόταν σε δημόσιες δηλώσεις του υπερήφανος για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του, που περιόριζε την επιβολή προφυλάκισης σε όσους κατηγορούνται μόνο για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβανόταν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις κουκούλες, εξαγγέλθηκε πανηγυρικά ως μέτρο ανακούφισης του υπερπληθυσμού των φυλακών, αλλά ουδέποτε διατυπώθηκε αναλυτικά.

Ο υπουργός χαρακτήριζε τη ρύθμιση αυτή προοδευτικό μέτρο, που δεν έτυχε ανάλογης προσοχής από τα ΜΜΕ, λόγω υπερπροβολής της «κουκούλας». Οταν όμως λίγο αργότερα κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη για την προφυλάκιση δεν υπήρχε στο τελικό κείμενο. Οι δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης σ' ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη.

Η αλήθεια είναι ότι το κόψιμο της επίμαχης ρύθμισης οφειλόταν κυρίως στο ενδεχόμενο να ευνοηθούν απ' αυτή, βασικοί κατηγορούμενοι σοβαρών εκκρεμών υποθέσεων, όπως η Siemens και το Βατοπέδι. Ωστόσο, θα αρκούσε, λένε πολλοί, η απαρίθμηση συγκεκριμένων εγκλημάτων που εξαιρούνται από την ευνοϊκή διάταξη, ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι επώνυμοι κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν από τα σοβαρά λάθη κυβέρνησης και δικαιοσύνης και τώρα μας χαιρετούν επιδεικτικά από το εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει εν τω μεταξύ ο νόμος, ο οποίος όμως στη συνέχεια εφαρμόστηκε με υπερβάλλοντα ζήλο για τα μέλη των οικογενειών τους!

Το θέμα της προφυλάκισης αναδεικνύει ωστόσο με δραματικό τρόπο το μείζον πρόβλημα των υπερφορτωμένων ελληνικών φυλακών. Ενας από τους παράγοντες του ασφυκτικού συνωστισμού των κρατουμένων εξακολουθεί να παραμένει ο υψηλός αριθμός των υποδίκων. Σταθερά τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια οι προφυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές αποτελούν το 1/3 των κρατουμένων.

Στις αρχές Ιουνίου 2009, σε σύνολο 11.328 κρατουμένων, το 27% (δηλαδή 3.080 άτομα) είναι προφυλακισμένοι για κάποιο κακούργημα και περιμένουν να δικασθούν! Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλαδή, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε και άρχισε να παίρνει τραγικές διαστάσεις το πρόβλημα της υπερφυλάκισης στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία 1998-2008 ένας στους τέσσερις κατηγορούμενους για κακουργήματα προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή. Οπως έλεγαν μάλιστα στην «Ε» έγκριτοι ποινικολόγοι, η συντριπτική πλειονότητα των προσωρινά κρατούμενων είναι κατά βάση αλλοδαποί και χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι κρίνονται σε διαρκή βάση, και χωρίς την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία, ως ύποπτοι φυγής.

Η προσωρινή κράτηση λειτουργεί κατά βάση ως προκαταβολή ποινής. Εφαρμόζεται, κατά μεγάλο μέρος, σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά αδύνατων, όσο και εάν η κατ' εξαίρεση προφυλάκιση προβεβλημένων προσώπων δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση (π.χ. υπόθεση Siemens ή Ζαχόπουλου παλαιότερα). Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλωστε σημείο έντονης κριτικής των ποινικολόγων προς τους δικαστές, τους οποίους εγκαλούν ότι λειτουργούν υπό πίεση και προφυλακίζουν ευκολότερα όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις με μεγάλη δημοσιότητα.

Για απαράδεκτο φαινόμενο έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός, ενώ και η Ενωση Ποινικολόγων Ελλάδας θεωρεί απαράδεκτο τον έωλο και αναιτιολόγητο τρόπο επιβολής της προσωρινής κράτησης από τους Ελληνες δικαστές.

Οπως υποστηρίζουν μάλιστα αρκετοί, η πλειοψηφία αδίκως προφυλακίζεται καθώς τελικώς κρίνονται ένοχοι και καταδικάζονται λιγότεροι από τους μισούς προσωρινώς κρατούμενους! Ολα αυτά έχουν φέρει την Ελλάδα σε τρομερά δυσχερή θέση. Η Ε.Ε. ζητεί να περιορισθούν οι προφυλακίσεις (με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και μόνο σε πολύ σοβαρές υποθέσεις. Αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα σε παχυλές αποζημιώσεις για αναιτιολόγητες προφυλακίσεις ατόμων που αθωώθηκαν τελικά.

Τα ελληνικά δικαστήρια μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δικαιώνουν πολίτες που αδίκως προφυλακίστηκαν, υποχρεώνοντας το Δημόσιο να τους καταβάλει αποζημιώσεις. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, απόφαση πρωτοδικείου της Αθήνας που το 2007 επιδίκασε σε 25χρονο πρόσφυγα, αποζημίωση 20.000 ευρώ, επειδή έμεινε άδικα ένα χρόνο στη φυλακή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Προφυλάκιση των πιο αδύναμων
Εξόντωση δικαίων και αδίκων
6 αλλοδαποί, ένας Ελληνας
Από το 1994 ψάχνουν λύση χωρίς όμως αποτέλεσμα
Αύξηση-ρεκόρ φυλακισμένων, στα ίδια η εγκληματικότητα
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης - «Κατηγορώ» από ΔΣΑ
Δήμος Αθηναίων
Κουτοπονηριά Κακλαμάνη με το πάρκο Κύπρου
Κατασκευαστές
Στήνουν... ημιυπαίθριο παζάρι
Άρης Σπηλιωτόπουλος
Εποχή για... εγκληματολόγους
Ενδοοικογενειακή βία
Εγκλήματα διαρκείας με τις γυναίκες
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η περίθαλψη στην... εντατική
Οχι στα διόδια
Νέο «όχι» στα νέα διόδια
Επιστολή
Η πυρκαγιά στον Υμηττό, οι συνεταιρισμοί και οι θέσεις των δήμων
Μετανάστες - Άσυλο
ΣτΕ: Μόνο αιτιολογημένα «όχι» στη χορήγηση ασύλου
Νέα γρίπη
Και άλλα κρούσματα γρίπης από επαφή με τουρίστες
Περιβάλλον
Αδιαφορούν για το νεκροταφείο αμιάντου
Θέλουν μεταλλείο σε Βαρδούσια - Γκιώνα - Παρνασσό
Άλλες ειδήσεις
Στον αέρα ο προγραμματισμός για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ
Ελληνες - μετανάστες γιόρτασαν μαζί
Στο μικροσκόπιο τα 5,1 Ρίχτερ που «κούνησαν» τη Σαντορίνη
«Μη θυμάστε τα νησιά μόνο το καλοκαίρι»
Εφοδος με δίκυκλα και πυρπόληση λεωφορείων
Ισόβια για τα 4,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος που αγνοούνται
Κάθε νησάκι και καημός...