Έντυπη Έκδοση

Η «Φαίδρα» πήγε σινεμά

Το βρετανικό Εθνικό Θέατρο, υπό τον Νίκολας Χαίτνερ, φαίνεται πως ξανάγραψε Ιστορία την Πέμπτη το βράδυ.

Η παράσταση της «Φαίδρας» του Ρακίνα με την Ελέν Μίρεν (στην Επίδαυρο 11 και 12 Ιουλίου) προβλήθηκε ζωντανά σε 73 σινεμά της χώρας και 200 του υπόλοιπου κόσμου. Είναι μια επανάσταση στα θεατρικά ειωθότα, γιατί, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπίλινγκτον του «Guardian», «η παράσταση λειτούργησε ακόμη καλύτερα στα σινεμά απ' ό,τι στη σκηνή του Lyttelton». Φαίνεται ότι οι πέντε multi-video κάμερες απέδωσαν με τέτοια λεπτομέρεια ερμηνευτικές και σκηνογραφικές λεπτομέρειες, ώστε το κοινό χειροκρότησε στις κινηματογραφικές αίθουσες σαν να βρισκόταν στη θεατρική σκηνή. Το επιμύθιο; Μια παραγωγή για το θέατρο μπορεί να γίνει, χωρίς να κάνει σκόντο, διαθέσιμη με δημοκρατικούς όρους για το μαζικό κοινό, όπως καταλήγει και ο Μπίλινγκτον.

Τα Μάρμαρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με τις υπογραφές δέκα βουλευτών, από πέντε διαφορετικά κράτη και ύστερα από πρωτοβουλία των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελσας Παπαδημητρίου και Χρήστου Πουργουρίδη, κατατέθηκε στη Γραμματεία της συνέλευσης πρόταση ψηφίσματος με τίτλο «Επιστροφή των «Ελγινείων» Μαρμάρων στην Ελλάδα».

Θα υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και κατόπιν θα έλθει, για ψήφιση και έγκριση, στην ολομέλεια της συνέλευσης. Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρεται: «Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλωσορίζει την περάτωση του υπερσύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Δεν μπορεί πλέον να σταθεί το επιχείρημα ότι τα "Ελγίνεια" πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο, αφού δεν μπορούν να προστατευθούν, όπως πρέπει, στην Αθήνα. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί τις βρετανικές αρχές να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Αθώος ο Γκιουρσέλ

Απαλλάχτηκε, τελικά, ο Νεντίμ Γκιουρσέλ από την κατηγορία της υποκίνησης σε θρησκευτικό μίσος με το βιβλίο του «Οι κόρες του Αλλάχ».

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε τη μήνυση ιδιώτη θεωρώντας ότι βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία και έδωσε τέλος σε μια υπόθεση μηνών, που μπορούσε να στείλει τον Γκιουρσέλ στη φυλακή για τρία χρόνια. Ο συγγραφέας, που ζει στη Γαλλία, δήλωσε «ευτυχής και ανακουφισμένος», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η κατηγορία της βλασφημίας δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει σε μια κοσμική χώρα, όπως θέλει η Τουρκία να θεωρείται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι εκείνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μάικλ Τζάκσον
Αποκαλύψεις μετά θάνατον για φάρμακα-βόμβα
Εικαστικά
Για ένα φιλί στον Μπάτη
Μουσείο Γουλανδρή
Αρχαία σπαράγματα και μοντέρνος κόσμος
Πάει ο Πέι, η συλλογή Γουλανδρή σε παγκρατιώτικο νεοκλασικό
Συνέντευξη Κώστας Τσιάνος
Ο τραγικός ήρωας δεν μπορεί να πηγαίνει προς νερού του
Σπύρος Καλογήρου
Ο πιο γλυκός «κακός» της μεγάλης οθόνης
Rockwave Festival
Μετά το πανηγύρι, η καταιγίδα
Τηλεόραση
Πληρώστε κορόιδα!..
Αφιερώματα, ανά τον κόσμο, στον Μάικλ Τζάκσον