Έντυπη Έκδοση

Η ψυχή στα χέρια... της τέχνης

«Εχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στον θάνατο, να κάνουμε Τέχνη πριν από αυτόν».

Ετσι λέει ο ποιητής και έτσι έρχεται να μας πει μέσα από το νέο της μυθιστόρημα, το δέκατο στη σειρά, με τίτλο «Το χάρισμα της Βέρθας», εκδόσεις Καστανιώτη, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο.

Η ηρωίδα της μεγαλώνει σε μια πόλη που είναι εγκλωβισμένη στον φόβο και ονειρεύεται «μια άλλη ζωή για τα παιδιά και τους προγόνους της!». Ο αιφνίδιος θάνατος του μικρού της αδελφού αλλάζει όλα τα δεδομένα. Απόγνωση. Απελπισία. Ο θάνατος αυτός λειτουργεί ως καταλύτης. Δημιουργώντας τη δυνατότητα μιας υπέρβασης. Αυτό είναι το χάρισμα της Βέρθας, εμβληματικής φιγούρας των ταραγμένων ημερών μας. Με αφετηρία την απώλεια, η νεαρή ηρωίδα μεταμορφώνεται. Γίνεται θεραπεύτρια του πόνου της μητέρας της, γίνεται φιλόσοφος και στοχαστής. Εξοικειώνεται με την τερατώδη πλευρά του ανθρώπινου. Ξεσκεπάζει τους μύθους που φτιάχνουν οι άνθρωποι όταν πενθούν. Ξανοίγεται στον παράξενο έρωτα με τη δασκάλα της ζωγραφικής της, την κυρία Μιράζ.

Η έκπληξη του βιβλίου: μέσα από τα μαθήματα ζωγραφικής της Βέρθας ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την ιστορία και την παράξενη μαγεία που ασκούν οκτώ πίνακες ζωγραφικής, από τους πιο συνταρακτικούς στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Μπαλτίς, Κάσπαρ Φρίντριχ, Μαγκρίτ (φωτογρ.), Καραβάτζιο, Αλοΐζ, Ντάργκερ κ.ά. έρχονται να μεταμορφώσουν τη ζωή και την πόλη της. Η συγγραφέας μάς φανερώνει τον ρόλο που έπαιξε η οδύνη στη δημιουργία τους.

Η νεαρή Βέρθα μέσα από τις αναπάντεχες περιπέτειές της, που πραγματικά μας καθηλώνουν, ζωντανεύει τον μύθο της καταγωγής μας, για τους Ελληνες εν τέλει μιλάει, για εκείνους που «έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου»...

Γλάρος... στο Ναύπλιο

Την Παρασκευή, ώρα 9.00 μ.μ., στο θέατρο «Τριανόν» (πλατεία Συντάγματος, στο Ναύπλιο), οι φοιτητές του τρίτου έτους, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση: «Σαν το γλάρο», (βασισμένη στο έργο « Ο γλάρος» του Τσέχοφ).

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Σκηνοθεσία ΙΙ» και με την επίβλεψη του καθηγητή τους, Νίκου Διαμαντή, οι φοιτητές θα παρουσιάσουν στη σκηνή του θεάτρου «Τριανόν» την ιστορία της Νίνας και του Τρέπλιεβ. Τα κείμενα είναι βασισμένα στο αυθεντικό έργο «Ο γλάρος» του Τσέχοφ, ενώ για τη σκηνοθεσία της παράστασης συνεργάζονται δεκαέξι φοιτητές. Μια μεγάλη πρόκληση για τους δημιουργούς αλλά και για τους θεατές, επειδή δεκαέξι διαδοχικές και διαφορετικές σκηνοθετικές απόψεις συνθέτουν μία ιστορία.

*

Αύριο, ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, παρουσιάζεται το βιβλίο του Παναγιώτη Κρητικού «Πού τελειώνει το ταξίδι σου;», εκδόσεις «Προσκήνιο», γραμμένο για τον αείμνηστο δημοσιογράφο, κοινωνικό αγωνιστή και εξαίρετο άνθρωπο Γιάννη Ελ. Διακογάννη.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Δημαράς, βουλευτής Αθηνών, Φώτης Κουβέλης, βουλευτής Αθηνών, Ελσα Παπαδημητρίου, βουλευτής Αργολίδας, Αντώνης Σκυλάκος, βουλευτής Λάρισας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη. Συντονίζει ο Αγγελος Σιδεράτος.

Μια αγκαλιά για τον Μαρίνο

Ο Μαρίνος είναι ένα καστανόξανθο, συμπαθητικό, υγιέστατο αγοράκι, ηλικίας 4 ετών.

Παρακολουθεί το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» όπου ζωγραφίζει μόνος του, κατασκευάζει απλά παζλ, τακτοποιεί τα πράγματά του και ανταποκρίνεται στις οδηγίες της δασκάλας του. Παρουσιάζει βραδύ ρυθμό εξέλιξης και κυρίως στον λόγο. Ο Μαρίνος, σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με ενθάρρυνση, μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του. Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» αναζητεί γονείς που μέσω της μακρόχρονης αναδοχής ή υιοθεσίας, θα προσφέρουν στον Μαρίνο την ευκαιρία να μεγαλώσει στην οικογένειά τους με αγάπη και ασφάλεια και να αναπτύξει το δυναμικό του. Πληροφορίες Δ. Μαρίνου, στα τηλ. 210 2640614 και 210 2627155.

Αντιθέσεις

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς πανεπιστημιακός
«Η κρίση αυτή συνιστά μετάβαση στον άγριο, αρχετυπικό, δίχως όρια καπιταλισμό»
«Αυγή»
Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθέτης
«Εχουμε ιδιωτικό πλούτο και δημόσια φτώχεια»
«Βήμα»

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
Για την απόρριψη λυμάτων στο Αυλάκι Στυλίδας
Λύματα και εγκλήματα
Το νερό της Ψυττάλειας θα πρασινίσει την Αττική
Διόδια
Πιο ακριβή η γέφυρα
Απεξάρτηση
«Απεξάρτηση, όχι φυλακή»
«Απελευθερώστε τη Μαριάνθη»
ΑμεΑ
Η οργή ενός παραολυμπιονίκη
Ανθρώπινα δικαιώματα
«Παραβιάζει τη νομιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. με τις μαζικές προσαγωγές»
"Μαργαριτάρια" που μας φτιάχνουν τη μέρα
Δεν θα πεθάνουμε ποτέ... κουφάλα ΔΝΤ
Υπουργείο Παιδείας
Συναίνεση μετ' επιφυλάξεων
Δικαιολογητικά για εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού σε ΑΕι - ΤΕΙ
Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
Αποδοκιμασίες για Διαμαντοπούλου - Βενιζέλο
Καταρράκτης λοιμώξεων
Τυφλώθηκε μία ασθενής, φόβοι και για τους άλλους 12
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Βενιζέλος για το Μουσείο: Φαινόμενα κοινωνικής ευτέλειας
Άλλες ειδήσεις
Κλινική εκπαίδευση στο 424
Συνταξιοδότηση φαρμακοποιών
Σταμάτησε μετά 60 μέρες ο δήμαρχος Κορτζίδης