Έντυπη Έκδοση

ECOFIN: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 27 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ * ΜΙΚΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Πράσινο» για ανέργους και μικρομεσαίους

Με «πράσινο φως» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Σερβία και στην εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ για την ανεργία τα επόμενα δύο χρόνια, αντί των προβλεπομένων 7, ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

Ετοιμασίες για την αναμνηστική Ετοιμασίες για την αναμνηστική Κλειδί για να ανάψει το «πράσινο» φως αποδείχθηκε η συμφωνία των 27, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για το νέο προϋπολογισμό. Εκεί εκδηλώθηκαν απρόβλεπτες τριβές, κυρίως μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Οι αντιρρήσεις του Κάμερον ελήφθησαν υπόψη και τέλος καλό όλα καλά. Βέβαια μπορεί οι 27 να συμφώνησαν εκ νέου στον προϋπολογισμό, αλλάζοντας κάπως τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, αλλά τη συμφωνία τους θα πρέπει να εγκρίνει και η Ευρωβουλή, τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η συμφωνία των 27 επί του προϋπολογισμού δημιούργησε καλό κλίμα, με αποτέλεσμα να συμφωνηθούν ομαλά τα υπόλοιπα. Ετσι, οι 27 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση του δανεισμού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, κυρίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Για το Νότο

Οι 27 σημείωσαν ότι θεωρούν επιτακτικό να ανακάμψουν οι οικονομίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη των χωρών αυτών. Σημειώνουν πάντως το δισταγμό των τραπεζών στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και ελπίζουν ότι, βοηθώντας τις τράπεζες να χορηγούν φθηνότερες και περισσότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα αρχίσουν προσλήψεις, θα ενισχυθεί η παραγωγή και θα ανακάμψει η οικονομία. Δηλαδή ούτε αυτή τη φορά έλειψαν οι συμβιβασμοί (Βρετανίας-Γαλλίας) και τα ευχολόγια.

Οι 27 συμφώνησαν σε σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στα επόμενα δύο χρόνια 2014-2015, ενώ ήταν προγραμματισμένο τα χρήματα αυτά να εκταμιευθούν σε επτά χρόνια. Οι ετοιμασίες θα αρχίσουν αμέσως, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο, θεωρητικά τουλάχιστον. Χάρη στην ευελιξία που αποφασίστηκε στη διαχείριση του προϋπολογισμού 2014-2020, το ποσό για την ανεργία των νέων «θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 6 δισεκατομμυρίων. Μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τα 8 δισ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδά μας, προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι από τα 6 δισ. θα επωφεληθούν 300.000 νέοι στη χώρα του.

Πάντως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της συνόδου. Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα των ετών 2014-17, επισήμανε ο Α. Σαμαράς. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες που πέτυχαν τη νύχτα, οι 27 κοιμήθηκαν λίγες ώρες και χθες το πρωί ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους, με θέματα διεύρυνσης.

Καλωσόρισαν την ένταξη της Κροατίας, την 1η Ιουλίου, και αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Σερβία για τις παραχωρήσεις της έναντι του Κοσσυφοπεδίου, ορίζοντας ότι οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν το αργότερο ώς τον Ιανουάριο του 2014.

Ελλάδα: 180 εκατ. από το '14

Ποσό της τάξεως των 160 έως 180 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα τη διετία 2014-2015 για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών, από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων αφορά κυρίως ευρωπαϊκές περιφέρειες με ανεργία στους νέους άνω του 25%. Ως εκ τούτου, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν ισχύσει κλιμακωτή χρηματοδότηση (ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας), την οποία διεκδικεί η Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Σύνοδος Κορυφής
Σχετικά θέματα: Σύνοδος Κορυφής
Τι μέτρα παίρνουν οι Ευρωπαίοι για καταπολέμηση της ανεργίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος Κορυφής
«Πράσινο» για ανέργους και μικρομεσαίους
Τι μέτρα παίρνουν οι Ευρωπαίοι για καταπολέμηση της ανεργίας
Δημόσιος Τομέας
Κλείνουν υπηρεσίες, απολύονται 10.000
ΠΑΣΟΚ
Βλέπουν «Πρωτοβουλία» επανόδου για Παπανδρέου
ΔΗΜΑΡ
Με επίθεση σε Σαμαρά-Βενιζέλο η ομιλία Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Εντεκα δέσμες αλλαγών για άμεση δημοκρατία
Κύπρος
Δυστυχώς, πτωχεύσαμε... προσωρινά
Νέα Δημοκρατία
Συνέδριο Ν.Δ.: η σωτηρία της «γαλάζιας» ψυχής
Αρθρα/Σχολιασμοί
Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από το αντιευρωπαϊκό αίσθημα
«Η δικομματική έχει υποχρέωση επιτυχίας»
ΚΚΕ
Υπονομεύουν την άμυνα της χώρας