Έντυπη Έκδοση

Τι μέτρα παίρνουν οι Ευρωπαίοι για καταπολέμηση της ανεργίας

Για τη σωτηρία της «χαμένης γενιάς» των νέων στην Ευρώπη και ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, που συμπληρώνεται, αφήνει μία απολύτως πικρή γεύση ως προς τα ποσοστά ανεργίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 27 προσανατολίζονται στην υιοθέτηση ριζοσπαστικών μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Πράγματι, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης -κατά κύριο λόγο στο Βορρά- καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες, που μάλιστα δίνουν και αποτελέσματα.

Τα στοιχεία της Eurostat, όμως, τα οποία παραθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια ή την πλήρη ανυπαρξία πρωτοβουλιών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη Γερμανία έχει δοθεί η δυνατότητα, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού βέβαια και μέσω των προγραμμάτων μαθητείας, στους νέους από την ηλικία των 15 ετών να βρουν μία θέση στην αγορά εργασίας.

Μειώθηκε στο μισό

Η Φινλανδία έλαβε εγκαίρως, ύστερα από μία «έκρηξη» της ανεργίας το 1996 στο 34%, τα μέτρα εκείνα που της επιτρέπουν σήμερα να προβάλλει την επιτυχία της, καθώς ενισχύοντας τα προγράμματα εκπαίδευσης με 60 εκατ. ευρώ ετησίως, εκμηδένισε σχεδόν τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Στη Δανία η περίοδος μαθητείας ανοίγει το δρόμο στους νέους των 16-24 ετών σε μία σταθερή θέση εργασίας, καθώς το κράτος διαθέτει σημαντικά κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου, αναλαμβάνοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να καλύψει το σύνολο των αναγκών για την εκπαίδευσή τους.

Η Βρετανία κινητοποιήθηκε πρόσφατα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, μόλις το 2012.

Αλλά μέσω του προγράμματος «Youth contract» αποσκοπεί στη δημιουργία έως και 500.000 θέσεων εργασίας για νέους κάτω των 24 ετών.

Εδώ και ένα χρόνο η Πορτογαλία έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη νέων προγραμμάτων για τον περιορισμό της ανεργίας, με στόχο να επωφεληθούν 90.000 νέοι άνθρωποι.

Μέχρι σήμερα μόνο 12.000 υποψήφιοι έχουν συμμετάσχει.

Για το λόγο αυτό αναμένεται ενίσχυση της βοήθειας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει ένα χρόνο για να στηρίξει 120.000 νέους ανθρώπους.

Δεκαπέντε μέτρα «σοκ» υπέρ των νέων παρουσίασε η Ισπανία τον Μάρτιο, «απασφαλίζοντας» 3,48 δισ. ευρώ, με σκοπό την εκπαίδευση 450.000 νέων με ελλιπή μόρφωση.

Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή φόρου 800 ευρώ ετησίως και για τρία χρόνια σε όποια επιχείρηση απασχολήσει ένα νέο άνθρωπο, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Προσπάθειες για τη μείωση των ποσοστών ανεργίας καταβάλλει η Γαλλία τον τελευταίο χρόνο.

Οπως και η Ισπανία, η γαλλική κυβέρνηση προσβλέπει μακροχρόνια στην ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Στην Ελλάδα η μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων εμφανίζεται ως προτεραιότητα.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα από τις ελληνικές αρχές ώστε ο αριθμός του 27% να μην αποτελέσει την αφετηρία για την... εκτόξευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σύνοδος Κορυφής
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Σύνοδος Κορυφής
«Πράσινο» για ανέργους και μικρομεσαίους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος Κορυφής
«Πράσινο» για ανέργους και μικρομεσαίους
Τι μέτρα παίρνουν οι Ευρωπαίοι για καταπολέμηση της ανεργίας
Δημόσιος Τομέας
Κλείνουν υπηρεσίες, απολύονται 10.000
ΠΑΣΟΚ
Βλέπουν «Πρωτοβουλία» επανόδου για Παπανδρέου
ΔΗΜΑΡ
Με επίθεση σε Σαμαρά-Βενιζέλο η ομιλία Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Εντεκα δέσμες αλλαγών για άμεση δημοκρατία
Κύπρος
Δυστυχώς, πτωχεύσαμε... προσωρινά
Νέα Δημοκρατία
Συνέδριο Ν.Δ.: η σωτηρία της «γαλάζιας» ψυχής
Αρθρα/Σχολιασμοί
Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από το αντιευρωπαϊκό αίσθημα
«Η δικομματική έχει υποχρέωση επιτυχίας»
ΚΚΕ
Υπονομεύουν την άμυνα της χώρας