Έντυπη Έκδοση

Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από το αντιευρωπαϊκό αίσθημα

Αιχμηρός για τη Γερμανία, σκεπτικός για το ευρώ και απαισιόδοξος για το μέλλον της Ε.Ε. εμφανίστηκε χθες ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία καταστροφής.

Πιστεύω στην Ε.Ε. Αλλά το αντιευρωπαϊκό αίσθημα θα την καταστρέψει, αν δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής τακτικής», τόνισε ενώπιον του αθηναϊκού κοινού, το οποίο από νωρίς είχε κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Divani Apollon» στη Βουλιαγμένη, συμμετέχοντας στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο ρόλος της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο μιας κοινωνίας πρόνοιας» και η θεματική της ομιλίας του Σόρος, η οποία είχε τη μορφή συζήτησης με δύο ομιλητές, αφορούσε τη φιλοσοφία της «πολιτικής φιλανθρωπίας», όπως αποκαλεί ο ίδιος τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα.

Ωστόσο ο Σόρος δεν απέφυγε να αναφερθεί στην πολιτική λιτότητας που υπαγορεύεται από τη Γερμανία, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την κρίση και τονίζοντας πως «αν είχε ξεκάθαρο όραμα, ίσως και να μην είχε ξεσπάσει η ευρωπαϊκή κρίση». Τόνισε ότι «όλα τα κράτη έχουν κάνει κάτι λάθος», πως «οι κανόνες στους οποίους στηρίχθηκε η δημιουργία του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένοι», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Καλά κάνουν και είναι καχύποπτοι μαζί μου. Κι εγώ είμαι καχύποπτος με τους φιλάνθρωπους», ανέφερε κάποια στιγμή, εξηγώντας ότι απαντά στην καχυποψία των άλλων με το «να είμαι ανοιχτός και να απαντώ στις ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι» (χθες, βέβαια, το κοινό δεν είχε δικαίωμα να υποβάλει απ' ευθείας ερωτήσεις στον ίδιο).

«Ποτέ δεν ανακατεύω business με φιλανθρωπία», συνέχισε, τονίζοντας ότι «όταν ήμουν ανώνυμος αυτό ήταν απλό». Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της φιλανθρωπίας, τόνισε ότι σημασία έχει να «ωθείς περισσότερους ανθρώπους στη φιλανθρωπία».

Λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του χαρακτήρισε τους Ελληνες «αδικημένους» και «πληγωμένους» και ισχυρίστηκε ότι «αυτό τους οδηγεί να επιτεθούν και να κλοτσήσουν κάποιον -και με αυτόν τον τρόπο ξεσπάει η βία απέναντι στους μετανάστες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρώπη
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Αρθρα/Σχολιασμοί
«Η δικομματική έχει υποχρέωση επιτυχίας»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος Κορυφής
«Πράσινο» για ανέργους και μικρομεσαίους
Τι μέτρα παίρνουν οι Ευρωπαίοι για καταπολέμηση της ανεργίας
Δημόσιος Τομέας
Κλείνουν υπηρεσίες, απολύονται 10.000
ΠΑΣΟΚ
Βλέπουν «Πρωτοβουλία» επανόδου για Παπανδρέου
ΔΗΜΑΡ
Με επίθεση σε Σαμαρά-Βενιζέλο η ομιλία Κουβέλη
ΣΥΡΙΖΑ
Εντεκα δέσμες αλλαγών για άμεση δημοκρατία
Κύπρος
Δυστυχώς, πτωχεύσαμε... προσωρινά
Νέα Δημοκρατία
Συνέδριο Ν.Δ.: η σωτηρία της «γαλάζιας» ψυχής
Αρθρα/Σχολιασμοί
Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από το αντιευρωπαϊκό αίσθημα
«Η δικομματική έχει υποχρέωση επιτυχίας»
ΚΚΕ
Υπονομεύουν την άμυνα της χώρας