Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Από τα συγχωροχάρτια στο ξέπλυμα χρήματος

Σαν να μην έφθανε το γενικώς βεβαρημένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία, η καμπάνα που ακούστηκε χθες ηχηρά για την Τράπεζα του Βατικανού, έφερε τρεις συλλήψεις και σοβαρές κατηγορίες. Μόλις δύο μέρες νωρίτερα, ο πάπας Φραγκίσκος προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής ερευνών προς εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας.

Η είσοδος του δικαστηρίου όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου για το νέο σκάνδαλο που απειλεί το Βατικανό Η είσοδος του δικαστηρίου όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου για το νέο σκάνδαλο που απειλεί το Βατικανό Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, Νούντσιο Σκαράνο, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχείρησε να εισαγάγει 20 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, στη χώρα, με ιταλικό ιδιωτικό αεροσκάφος. Ο μονσινιόρ Νούντσιο Σκαράνο, όμως, βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο έρευνας από την Εισαγγελία της Ρώμης, για τη συνολική δραστηριότητα της Τράπεζας του Βατικανού και κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συκοφαντία.

Μαζί του συνελήφθησαν, επίσης, ο χρηματιστής Τζοβάνι Καρέντσιο και ο Τζοβάνι Μαρία Τζίτο, μέλος των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Σιλβέριο Σίκα, ο Νούντσιο Σκαράνο ενήργησε ως μεσάζων μεταξύ φίλων του και του χρηματιστή Καρέντσιο, για την επιστροφή 20 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν δώσει να επενδύσει.

Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι οι Σκαράνο και Τζίτο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρουν από ελβετικές τράπεζες στην Ιταλία 20 εκατομμύρια ευρώ, που ανήκαν σε φίλους του Ιταλού κληρικού. Πριν από δύο εβδομάδες, ο υψηλόβαθμος κληρικός είχε λάβει κλήση σε απολογία από την Εισαγγελία του Παλέρμο για ξέπλυμα 560 χιλιάδων ευρώ και για το λόγο αυτό, δύο μέρες νωρίτερα, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του οικονομικού διαχειριστή του Οργανισμού Ακίνητης Περιουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η υπερασπιστική γραμμή επιμένει στη λογική της επιστροφής χρημάτων και επισημαίνει αντιδικία που υπήρξε για την προμήθεια του Τζίτο.

(ΠΗΓΕΣ: ANSA-BBC-REPUBBLICA-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Διαφθορά
Ιταλία
Βατικανό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βατικανό
Από τα συγχωροχάρτια στο ξέπλυμα χρήματος
ΗΠΑ
Είπε «ναι» η Γερουσία, στη Βουλή το μεταναστευτικό
Ομπάμα στα χνάρια Μπους στις παρακολουθήσεις
Αίγυπτος
Επιμένει στις πρόωρες εκλογές η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο
Βρετανία
Παιδιά τριών γονέων προσεχώς στη Βρετανία
Χάκερ
Το απάνεμο λιμάνι του Ισημερινού
«Λαχείο» για τη Μόσχα ο Σνόουντεν
Αστρονομία και Διάστημα
Θα αποκτήσουμε και γαλαξιακό νόμισμα