Έντυπη Έκδοση

Παιδιά τριών γονέων προσεχώς στη Βρετανία

Παιδιά «τριών γονέων» θα μπορούν να γεννηθούν σε λίγα χρόνια στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει μια νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία αποτρέπει το πέρασμα κληρονομικών ασθενειών από τη μητέρα στο παιδί.

Η μέθοδος αποκαλείται «μεταφορά μιτοχονδρίων» και αφορά την αντικατάσταση των ελαττωματικών μιτοχονδρίων της μητέρας με αυτά μιας δότριας ωαρίων. Τα μιτοχόνδρια είναι αυτοτελείς κυτταρικοί οργανισμοί με δικό τους DNA, που λειτουργούν ως «σταθμοί παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού. Περνούν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του ωαρίου.

Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά σοβαρότατων, και ενίοτε θανατηφόρων, κληρονομικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων μεταβολικά νοσήματα, μυϊκή δυστροφία, τύφλωση και καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά την αποκαλούμενη και «εξωσωματική γονιμοποίηση των τριών γονέων» δημιουργούνται έμβρυα που έχουν DNA από δύο γονείς και ένα πολύ μικρό ποσοστό γονιδιακού υλικού από τα μιτοχόνδρια της δότριας. Πιο συγκεκριμένα, ένα τέτοιο έμβρυο έχει πάνω από 20.000 γονίδια από τους γονείς του και 37 μιτοχονδριακά γονίδια από τη δότρια. Γεννιέται δε χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσει τις εν λόγω ασθένειες.

Η ανώτατη σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης επί ιατρικών θεμάτων, δρ Σάλι Ντέιβις, κάνει λόγο για μια σωτήρια καινοτόμο μέθοδο. Οπως όμως και σε άλλες περιπτώσεις παρόμοιων ερευνών, η συγκεριμένη διαδικασία προκαλεί αντιδράσεις και προβληματισμό, καθώς περιλαμβάνει γενετική τροποποίηση εμβρύων. Μια από τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται είναι ότι, αν και ο σκοπός της μεθόδου είναι προφανώς θεμιτός, ανοίγει ενδεχομένως η πόρτα και σε άλλες μορφές γενετικής τροποίησης που ξεπερνούν τα όρια της θεραπείας και της ηθικής. Η βρετανική κυβέρνηση εκπονεί σειρά κανονισμών που θα πλαισιώνουν την εφαρμογή της μεθόδου, λαμβάνοντας υπ' όψιν και ζητήματα δεοντολογίας, και η ολοκληρωμένη πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μέσα στο 2014. ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(ΠΗΓΕΣ: WWW.BBC.CO.UK-WWW.GUARDIAN.CO.UK-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βατικανό
Από τα συγχωροχάρτια στο ξέπλυμα χρήματος
ΗΠΑ
Είπε «ναι» η Γερουσία, στη Βουλή το μεταναστευτικό
Ομπάμα στα χνάρια Μπους στις παρακολουθήσεις
Αίγυπτος
Επιμένει στις πρόωρες εκλογές η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο
Βρετανία
Παιδιά τριών γονέων προσεχώς στη Βρετανία
Χάκερ
Το απάνεμο λιμάνι του Ισημερινού
«Λαχείο» για τη Μόσχα ο Σνόουντεν
Αστρονομία και Διάστημα
Θα αποκτήσουμε και γαλαξιακό νόμισμα