Έντυπη Έκδοση

Μες στου Αιγαίου

Ενας φάκελος για το Αιγαίο θα 'λεγε κανείς πως δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τα εθνικά θέματα, τις δίκαιες διεκδικήσεις των Αιγαιοπελαγιτών για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η ακριτική θέση...

Και όμως. Το Αιγαίο του σήμερα και η θέση των νησιών του στον παγκόσμιο χάρτη και προπάντων στο χάρτη της περιοχής θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Φτάνει, θα πρόσθετε κάποιος, και οι κάτοικοί του να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη θέση τού ακρίτα ως συγκριτικό μειονέκτημα.

Το Αιγαίο δεν είναι το τέλος της Ευρώπης. Είναι η αρχή της μεγάλης ηπείρου που ξανοίγεται μπροστά του. Της Ασίας...

Οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά, το Αιγαίο είναι η μεγάλη πρόκληση. Σταματήστε τη μίζερη γκρίνια, μασήστε έναν κόκκο μαστίχας χιώτικης και απολαύστε τη θάλασσα και τους θαλασσινούς που τα κατάφεραν μονάχα όταν λειτούργησαν σαν αρχοντάδες Αιγαιοπελαγίτες.

Ο τουρισμός, «γέφυρα» με την Τουρκία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατροπής σε τουριστικό θέρετρο Τούρκων πολιτών 12 μήνες το χρόνο είναι η Λέσβος

Τα νησιά, κυρίως του ανατολικού Αιγαίου, αργά αλλά σταθερά εξελίσσονται σε τουριστικό προορισμό Τούρκων πολιτών που έρχονται για διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μοχλός για να γίνει πραγματικότητα αυτό, η ευόδωση προσπαθειών, πολλά χρόνια τώρα, φορέων των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και κυρίως φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το 2013 θα ξεπεράσουν τις 30.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το 2013 θα ξεπεράσουν τις 30.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Που υπέβαλλαν στις ελληνικές κυβερνήσεις το πάγιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για το ακανθώδες ζήτημα της προξενικής θεώρησης, της γνωστής βίζας. Η οποία και αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στην περαιτέρω προώθηση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Χρόνια τώρα η ανατροπή της ετεροβαρούς για την Ελλάδα τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και η προσπάθεια για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών, προσέκρουε στη διαβόητη βίζα. Μια θεώρηση που η ελληνική πλευρά αποδεχόταν, παρά τις αντιρρήσεις της σε όλες της διοικητικές βαθμίδες της χώρας λόγω της γνωστής σε όλους Συνθήκης Σένγκεν.

Ευτυχώς και κυρίως με προσπάθειες όλων των καλής θέλησης πολιτών και των φορέων που τάσσονταν και τάσσονται υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις:

1 Από τον Αύγουστο του 2010 γίνονται πλέον δεκτοί και στην Ελλάδα Τούρκοι τουρίστες χωρίς βίζα.

Πρόκειται για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, πολίτες δηλαδή με υπαλληλική κυρίως εργασιακή σχέση με το τουρκικό κράτος.

2 Υπάρχουν πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια μαθητών, φοιτητών και γενικότερα νέων έως 25 ετών. Για ζητήματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμό.

3 Εκτός από τον κλασικό τρόπο έκδοσης βίζας, πλέον βίζα εκδίδεται από τα γνωστά «visa center» σε διάφορες τουρκικές πόλεις.

4 Τέλος, σημαντική είναι πλέον η δυνατότητα έκδοσης βίζας στα έξι λιμάνια εισόδου Τούρκων τουριστών (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο).

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατροπής σε τουριστικό θέρετρο Τούρκων πολιτών 12 μήνες το χρόνο είναι η Λέσβος. Παραδοσιακά το νησί έχει τουριστική κίνηση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι μήνες Απρίλιος και Οκτώβριος αποτελούσαν και αποτελούν την αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Εντελώς «νεκροί» τουριστικά ήταν η περίοδος Νοεμβρίου - Μαρτίου. Αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Την περίοδο Νοεμβρίου 2011 - Μαρτίου 2012 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο ανήλθαν στα 1.252 άτομα. Την ίδια περίοδο στη διετία 2012 - 2013 οι αφίξεις ανήλθαν στις 1.528.

Οι Τούρκοι επισκέπτες δίνουν σημαντική ανάσα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στη Μυτιλήνη και γύρω από αυτή. Καθώς τους δίνουν αυξημένη πληρότητα σε μια περίοδο «νεκρή» από κάθε άποψη.

Η παραπέρα ενίσχυση του ρεύματος απαιτεί να ληφθούν μέτρα ενίσχυσής του, αλλά και υποδομές κατάλληλες για χειμερινό τουρισμό.

Παράλληλα ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία για τις αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις, ωστόσο υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι αφίξεις ανήλθαν σε 672, το ίδιο διάστημα του 2012 οι αφίξεις ήταν 222 και το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν 235. Από τους παραπάνω αριθμούς προκύπτει τριπλασιασμός των αφίξεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μεγαλύτερη αισιοδοξία δημιουργεί η δήλωση του γενικού συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων Β' της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, Λάμπη Κουναλάκη, πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο διπλασιάστηκαν οι θεωρήσεις βίζας που χορήγησαν σε Τούρκους πολίτες οι ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία. Στην πλειονότητα τους όσοι έλαβαν βίζα θα επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου και τις άλλες περιοχές της χώρας μας τους επόμενους μήνες. Δεδομένου τούτου, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το 2013 θα ξεπεράσουν τις 30.000 ή και τις 35.000 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Κύματα μεταναστών

Σε τεράστιο πρόβλημα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως γι' αυτά του βορειοανατολικού Αιγαίου εξελίσσεται η ροή μεταναστών και προσφύγων.

Ο περιορισμός της εισόδου των φυγάδων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος επιτεύχθηκε με την κατασκευή του μεγάλου φράκτη στον ποταμό Εβρο, ώθησε το κύμα των μεταναστών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην αύξηση του φαινομένου συνέβαλε μεταξύ άλλων και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος δημιούργησε τεράστιο κύμα προσφύγων.

Ο αριθμός των συλληφθέντων μόνο από το Λιμενικό Σώμα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο ανατολικό Αιγαίο ανέρχεται συνολικά σε 837 άτομα, από μόλις 31 που συνελήφθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012! Αλλα περίπου 400 άτομα συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία. Στην εθνολογική σύνθεσή τους κυριαρχούν με μεγάλη διαφορά οι Σύροι και οι Αφγανοί. Ακολουθούν με φθίνουσα σειρά Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Ιρακινοί, Γεωργιανοί, Σουδανοί και Ιρανοί.

Η αστυνομία αποδεικνύεται ανήμπορη να διαχειριστεί τόσους ανθρώπους και έφθασε στο σημείο να μην προχωρεί στη σύλληψή τους αφήνοντάς τους επί μέρες στους δρόμους μέχρι να έρθει η σειρά τους. Δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης, πραγματική εικονική πραγματικότητα για τις αρχές, αλλά και ανθρωπιστικά τραγική κατάσταση για όλους τους άλλους, και ιδιαίτερα τους πολίτες της πόλης.

Κέντρο υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων υπάρχει μόνο στη Σάμο, ενώ το υπάρχον στη Χίο δεν λειτουργούσε, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε επιλέξει να μη λειτουργεί, στην περιοχή στην οποία εκλέγεται, τέτοιος χώρος. Οσον αφορά τη Λέσβο, το Κέντρο έχει εξαγγελθεί δεκάδες φορές, ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί έχει βρεθεί, πλην όμως «αοράτως» η δημιουργία του διακόπτεται.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Στην πλειονότητά τους, τη σίτιση και τον υγειονομικό τους έλεγχο έχουν αναλάβει εθελοντές.

Κυβέρνηση και νομοθέτες αγνοούν το Βόρειο Αιγαίο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί το φυσικό ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Ασία, περιλαμβάνει δέκα νησιά μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και η γεωγραφική τους διάταξη προσδιορίζει το νησιωτικό χαρακτήρα της και τις ιδιαιτερότητές της σε σχέση με άλλες ηπειρωτικές περιφέρειες.

Γιατί σημειώνω αυτά τα στοιχεία που κατά πολλούς θεωρούνται αυτονόητα; Πολύ απλά διότι στην πράξη η «νησιωτικότητα» σαν έννοια, σαν πραγματικότητα και σαν καθημερινότητα των πολιτών που κατοικούν στο Βόρειο Αιγαίο, αν δεν παραγνωρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση και από εκείνους που νομοθετούν, τότε -και αυτό είναι χειρότερο-αγνοείται! Τα παραδείγματα είναι πολλά και η απλή παραπομπή στους αγώνες μας για τη διατήρηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή για τα νησιά, τη διατήρηση στο ακέραιο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των νοσοκομείων και των ΔΟΥ στα νησιά, επιβεβαιώνει ότι η «νησιωτικότητα», αν και συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν είναι δεδομένη.

Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικά ζοφερό, που ενισχύεται από την άλυτη θλιβερή υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης για την οποία δεν διαφαίνεται διάθεση αποφασιστικής αντιμετώπισης, η Περιφέρειά μας αντιστέκεται, ασκεί και επιδιώκει πολιτικές ανάπτυξης, στηρίζει επενδύσεις στην καινοτομία, σε νέες μορφές ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες, ενισχύει την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τον τουρισμό. Καταγράφει σε αυτά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ως νέος θεσμός, μικρές και μεγάλες νίκες, είτε αγκαλιάζοντας είτε αναλαμβάνοντας η ίδια πρωτοβουλίες προώθησης των χαρακτηριστικών αγροδιατροφικών της προϊόντων σε νέες αγορές είτε προβάλλοντας τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της.

Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πως στην προσδοκώμενη από όλους πορεία προς την περιβόητη ανάπτυξη, απαιτείται η στήριξη και αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών στοιχείων του τόπου μας, δημιουργώντας κίνητρα στους πολίτες -και ιδιαίτερα στη νεολαία- να παραμείνουν και να εργαστούν στα νησιά μας.

Στη διαδρομή μου από το 2011 μέχρι σήμερα είμαι ευτυχής που διαπιστώνω πως παρά τα πολλά προβλήματα, σε ένα δύσκολο εγχείρημα, κατορθώσαμε στην πρώτη θητεία αιρετής περιφέρειας να εμφυσήσουμε «περιφερειακή συνείδηση» στους πολίτες ενός συμπλέγματος νησιών, να αφουγκραστούμε τα αιτήματά τους και να αποτελέσουμε τη φωνή τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση μελλοντικά του θεσμού, ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο διαμεσολάβησης του κεντρικού κράτους με την κοινωνία.

Τα «μαργαριτάρια» του Νοτίου Αιγαίου

Την ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος, με την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, όπως αναρριχητικού και καταδυτικού τουρισμού, αποτελεί προτεραιότητα για την αντιπεριφερειάρχη Ελευθερία Φτακλάκη

Η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας των 48 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως ιδανικών προορισμών για τον κάθε επισκέπτη μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Αρχιπελάγους, αποτελεί την κορωνίδα της επικοινωνιακής μας στρατηγικής ως περιφερειακής αρχής.

Ελευθερία Φτακλάκη Ελευθερία Φτακλάκη Για να το επιτύχουμε αυτό επενδύουμε στην εξωστρέφεια των δράσεών μας, με στόχο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να καταστεί ένας από τους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς.

Εχουμε δημιουργήσει μια δυναμική ταυτότητα προορισμού (destination Brand), το «Aegean islands - Endless Blue», σηματοδοτώντας το γεωγραφικό προσδιορισμό, ως νησιά του Αιγαίου, πέραν από διοικητικές διαιρέσεις που σαφώς δεν ενδιαφέρουν τον επισκέπτη μας. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας ισχυρής Περιφερειακής Τουριστικής Ταυτότητας που να στηρίζεται στο τρίπτυχο «παράδοση, πολιτισμός και περιβάλλον», που αποτελούν τις εμβληματικές μας προτεραιότητες στην ανάδειξη του προορισμού.

Στην επικοινωνιακή μας πολιτική και στην ανάπτυξη των δράσεων προβολής (εκθέσεις, εκδηλώσεις, road shows, workshops, κ.ά.), η ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών μας, με το πρόγραμμα «Aegean Cuisine», η νέα πρωτοβουλία, τα «Κεράσματα του Αιγαίου», που σηματοδοτούν την παραδοσιακή νησιώτικη φιλοξενία με τη γεύση, και ο πολιτισμός μας, έχουν την πρωτοκαθεδρία μέσω στοχευμένων και πιλοτικών δράσεων για την προώθηση, την ανάδειξη της ταυτότητας των νησιών μας και τη διασύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία.

Η ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος, που βασίζεται στον κλασικό δίπολο «ήλιος και θάλασσα», με την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού για την ανάδειξη του πολιτιστικού, θρησκευτικού, θαλάσσιου, περιπατητικού-αναρριχητικού, καταδυτικού, γαστρονομικού, αθλητικού, ιατρικού τουρισμού, του τουρισμού 3ης ηλικίας, και του τουρισμού κινήτρων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της τουριστικής μας πολιτικής, για να μπορέσει το τουριστικό μας προϊόν να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και γιατί όχι μοναδικό.

Για την επίτευξη των στόχων μας είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς του τουρισμού, τους δήμους αλλά και τις ΜΚΟ, καθώς βασική μας αρχή είναι τα 3 Σ, δηλαδή οι Συνέργειες, οι Συνεργασίες και ο Συντονισμός. Για αυτό και δημιουργήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ένα όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του τουρισμού και οι δήμοι, με στόχο τον κοινό προγραμματισμό της στρατηγικής για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την ανάπτυξη συνεργειών και τη συστηματική συνεργασία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός ισχυρού cluster στα πρότυπα των Βαλεαρίδων νήσων, καθώς οι ανάγκες της διεθνούς αγοράς απαιτούν ισχυρές συμμαχίες, καινοτόμες δράσεις και κοινή στρατηγική στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Ο επαγγελματισμός και η τουριστική συνείδηση πρέπει να διαχέονται σε όλα τα επίπεδα και τομείς άσκησης της τουριστικής πολιτικής και σίγουρα η διασφάλιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών και το άρτια κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι ψηλά στην τουριστική μας στρατηγική.

Τέλος, για τη συστηματική και επιστημονική παρακολούθηση του προϊόντος δημιουργήσαμε μηχανισμούς παρακολούθησης του τουρισμού στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως είναι το Παρατηρητήριο Αειφόρου Τουρισμού για το Αιγαίο που είναι κάτω από την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή τουριστική πλατφόρμα για την προβολή όλων των νησιών μας και τη χρήση social media, και τη δημιουργία ενός think tank με νέους επιστήμονες που συμβάλλουν σε εθελοντική βάση στην επιστημονική παρακολούθηση της τουριστικής μας βιομηχανίας, που απαιτεί πλέον ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Κι αυτό χτίζουμε για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την πολυνησιακή περιφέρεια με τα πανέμορφα μαργαριτάρια της.

*Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αρμόδια για θέματα τουρισμού, απασχόλησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Πέντε ανοιχτές περιβαλλοντικές πληγές

Είναι πραγματικά άχαρο να είσαι αναγκασμένος να γράφεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αιγαίου, έναν τόπο που υμνήθηκε για το κάλλος του από τόσους ποιητές. Το περιβάλλον του Αιγαίου, παρά τα τόσα προβλήματα και απειλές, αποτελεί ακόμα για όλους εμάς τους Αιγαιοπελαγίτες ανάσα ελπίδας και ομορφιάς μέσα στο γενικευμένο πλαίσιο ασχήμιας της εποχής μας.

Τα σκουπίδια, τα στερεά απόβλητα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κάθε χρόνο καταλήγουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε οργανωμένους ΧΥΤΑ, στη χειρότερη σε παλιές χωματερές που ακόμα δεν έχουν κλείσει, ή σε αυτοσχέδιες χωματερές σε κοίτες ποταμιών, δάση ή παραλίες. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, προέκυψε και εξαγωγή σκουπιδιών προς την ηπειρωτική Ελλάδα (Μύκονος προς Φυλή!). Η ανακύκλωση που έπρεπε εδώ και καιρό να αρχίσει δεν προχωράει ικανοποιητικά, με λίγα φωτεινά παραδείγματα (π.χ. Σύρος), που δείχνουν ότι όταν υπάρχει σωστή και συντονισμένη προσπάθεια, η ανακύκλωση ακόμα και στα νησιά μπορεί να γίνει πράξη.

Χιλιάδες στρέμματα γης γίνονται στάχτη κάθε καλοκαίρι στα νησιά μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές βρίσκονται σε έξαρση, γεγονός που σίγουρα επηρεάζεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 35% της ανατολικής Ελλάδας εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης -«νέκρωση» δηλαδή των εδαφών σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, ενώ για το 49% ο κίνδυνος είναι ορατός. Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ, η μείωση των βροχοπτώσεων είναι μια πραγματικότητα, ενώ ο αριθμός των πλημμυρών συνεχώς αυξάνει. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να κλείνουμε τα μάτια σε καταστροφικές ασύδοτες δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση, οι εκχερσώσεις, οι εμπρησμοί. Είναι απαραίτητη η μελέτη της βοσκοϊκανότητας των νησιών μας με εφαρμογή πολιτικών κατά της υπερβόσκησης.

Μεγάλο ζήτημα για τα νησιά μας αποτελεί η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του νερού. Σε πολλά από τα νησιά, το βάθος των γεωτρήσεων έχει φτάσει τα 200 μ., με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να έχουν υφαλμυρωθεί. Η ερημοποίηση επιτείνει το πρόβλημα, καθώς η κατακράτηση των υδάτων μειώνεται. Απαιτείται αυστηρή προστασία των υδροφόρων, οι οποίοι τροφοδοτούν την ύδρευση, δρομολόγηση μικρών έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών (υδατοδεξαμενές) σε τοπικό επίπεδο, αλλά και τιμολογιακή πολιτική με βάση το κριτήριο ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά βασικό αγαθό.

Το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο δέχεται τα τελευταία χρόνια μια επίθεση από τη δόμηση, εξαιτίας της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού, της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί πανευρωπαϊκή ελληνική πατέντα, και της ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών μονάδων που πιέζουν το φυσικό περιβάλλον, με τεράστια συγκροτήματα να κτίζονται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Η απουσία ξεκάθαρου καθορισμού χρήσεων γης στα νησιά μας (αγροτική, φυσική, οικιστική, τουριστική) έχει αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως ένα απέραντο οικόπεδο. Δυστυχώς, ακόμα κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα πάντα μπορούν και πρέπει να χτιστούν (νόμιμα ή παράνομα), οι δρόμοι μπορεί να πηγαίνουν παντού, ή ότι οι φυσικές περιοχές αποτελούν εμπόδιο και όχι ευκαιρία για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Οριακή είναι η κατάσταση σε σχέση με το ενεργειακό στα νησιά μας. Αφενός μεν η ρυπογόνα και πολυδάπανη παραγωγή ενέργειας από τους σταθμούς της ΔΕΗ, αφετέρου δε η έλλειψη ενεργειακού προγραμματισμού και σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, συνθέτουν ένα θολό τοπίο. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλούνται στα νησιά μας από τη λαίλαπα των επενδυτικών προτάσεων ΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς κανένα σεβασμό του νησιωτικού τοπίου.

Το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας είναι ο πλούτος μας. Η ευθύνη για την κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας είναι μεγάλη. Το περιβάλλον των νησιών μας, από την αρχαιότητα, αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού. Οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, οι πεζούλες, το αγροτικό τοπίο δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοιχτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης ανάπτυξης.

* Περιβαλλοντολόγος, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον «Οικολογικό άνεμο»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τουρισμός
Σκοτεινές κηλίδες στον ήλιο της βιομηχανίας του τουρισμού
«Πράσινο φως» για καζίνα
Χωρίς μισθό και ασφάλιση
Πετρελαϊκές εταιρείες/Καύσιμα
Λαθραίο πετρέλαιο με αλυσίδα παραγωγής
Συνθήκες εργασίας
Απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ψέματα!
Σκουριές
Αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις για τις Σκουριές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επιστροφή φόρου σε... ανύπαρκτους
Κατά παραγγελία η απόπειρα δολοφονίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για την κομπίνα του ΙΚΑ Καλλιθέας
Ισόβια για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ
Παιχνίδια
Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους