Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

Μέτοχοι στον ΤΑΡ, αμέτοχοι στα τέλη διέλευσης

Η ΔΕΠΑ θέλει να καπαρώσει 1 δισ. κ.μ. του αζερικού αερίου το χρόνο

Αν το Δημόσιο εξασφάλισε δικαίωμα να αποκτήσει σοβαρό μετοχικό ποσοστό (5%) στον αγωγό ΤΑΡ αφού ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του, τότε θα έχει πράγματι έσοδα και από τον αγωγό.

Γιάννης Μανιάτης (αριστερά) και Ασημάκης Παπαγεωργίου επιβεβαίωσαν, χωρίς να είναι ακριβείς, το ποσοστό συμμετοχής μας στον αγωγό ΤΑΡ Γιάννης Μανιάτης (αριστερά) και Ασημάκης Παπαγεωργίου επιβεβαίωσαν, χωρίς να είναι ακριβείς, το ποσοστό συμμετοχής μας στον αγωγό ΤΑΡ Διότι, χθες, επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν εισπράττει τέλη διέλευσης για τον ΤΑΡ, ενώ και τα φορολογικά έσοδα από τον αγωγό υπολογίζονται σε μόλις 320 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο, σε βάθος 15ετίας και είναι ασήμαντα.

Το ακριβές ποσοστό που θα αποκτήσει στον ΤΑΡ το Δημόσιο και τα ανταλλάγματα, δεν ανακοινώθηκαν χθες στην ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, και ο υφυπουργός, Μάκης Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν διέψευσε το 5%, αλλά δεν επιβεβαίωσε επίσης. Παλαιότερες πληροφορίες ήθελαν την Ελλάδα να αγωνίζεται να εξασφαλίσει ποσοστό 1%, στον αγωγό, αφού δεν είχε κινηθεί εγκαίρως για να εξασφαλίσει μερίδιο, πριν προκριθεί ο ΤΑΡ. Πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, δεν προβλέπονται τέλη διέλευσης σε τέτοιου είδους έργα, όπου ο αγωγός είναι ιδιωτικός.

Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα, από τις κοινοπραξίες των εταιρειών, η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ. Χαιρετίστηκε δεόντως από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλο, τις ευρωπαϊκές αρχές και φυσικά τις χώρες που θα συνδέει.

Και στα Δυτ. Βαλκάνια

Από τον αγωγό αυτό θα έρχεται το φυσικό αέριο της Κασπίας και θα καταλήγει στην Ιταλία και την Ευρώπη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη, μέσω διακλάδωσης από την Ελλάδα (με κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού), να πηγαίνει προς τη Βουλγαρία και από εκεί να καταλήγει στα δυτικά Βαλκάνια. Μία προοπτική που ενδιέφερε ιδιαίτερα την Ε.Ε. και έπαιξε ρόλο στην επιλογή του αγωγού, έναντι του Nabucco West, όπως είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου.

Στη μεγάλη σημασία της επιλογής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στάθηκε ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε για γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός τροφοδότης της Ε.Ε. Και είπε ότι ο αγωγός μπορεί να συνδεθεί με την αξιοποίηση των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων και αυτών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας, ο αγωγός είναι έργο εθνικής σημασίας, που θα αδειοδοτηθεί φαστ τρακ, με επίσπευση των διαδικασιών για απαλλοτριώσεις και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται για να εξασφαλίσει ποσότητα 1 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο αζερικού αερίου από τον αγωγό (πέραν αυτού που προμηθεύεται ήδη, περίπου 0,75 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως).

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και υπολόγισε ότι θα έχει διάρκεια κατασκευής 3-4 χρόνια, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση ώστε να λειτουργήσουν τμήματα του αγωγού για να έρθει αέριο στην Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωσή του με το υποθαλάσσιο τμήμα (θα ενώσει Αλβανία και Ιταλία). Είπε ακόμα ότι στη φάση της κατασκευής, η προμήθεια υλικών από τις ελληνικές βιομηχανίες θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Αποκρατικοποιήσεις
Φυσικό αέριο
Ιδιωτικοποιήσεις
ΔΕΠΑ
Σχετικά θέματα: Αποκρατικοποιήσεις
Για ενδοτικότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΓΣΕΕ
ΓΣΕΕ: Κατοχυρωμένο το 5ήμερο
Αποκρατικοποιήσεις
Μέτοχοι στον ΤΑΡ, αμέτοχοι στα τέλη διέλευσης
Για ενδοτικότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
ΟΑΕΔ
Αναδρομικά υπέρ ΟΑΕΔ στις θυγατρικές τραπεζών
ΔΕΗ
Ολοι θέλουν φθηνό ρεύμα
Καύσιμα/Ενέργεια
Η κρίση χτυπά την Gazprom
Ο κόκκινος στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν
Υπουργείο Οικονομικών
Ξεκίνησε η προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο
Φυσικό αέριο
Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος