Έντυπη Έκδοση

Επιμένει για την τροπολογία παρά τις αντιδράσεις

Παρά την καθολική καταδίκη του νομικού κόσμου που έχει προκαλέσει η τροπολογία για τις κάμερες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας προχώρησε στην ψήφισή της, ξεχνώντας τις διαβεβαιώσεις του για δημόσια διαβούλευση περί των νομοθετημάτων.

Ν. Δένδιας: Αγνοεί τις αντιδράσεις, επιβάλλει τις κάμερες Ν. Δένδιας: Αγνοεί τις αντιδράσεις, επιβάλλει τις κάμερες Θυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή του στην ενεργοποίηση των καμερών και στην καταγραφή της δράσης κάθε πολίτη στο δημόσιο χώρο ως αντίθετη στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ενεργοποίηση των καμερών και του συστήματος C4Ι αποτελεί ευθεία παραβίαση των άρθρων 11, 9 και 9Α του Συντάγματος, καθώς παραβιάζει πρωτίστως το δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο (ο ιδιωτικός βίος δεν ταυτίζεται με τον ιδιωτικό χώρο, όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και το δικαίωμα στη διαδήλωση (γι' αυτό άλλωστε η χρήση των καμερών μετά την Ολυμπιάδα επετράπη μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και υπό αυστηρούς όρους με την απόφαση 63/2004 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων)».

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπάγιας έχει αναφερθεί στους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους για τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών που εγκυμονεί το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της εγκατάστασης καμερών παρακολούθησης, εκτιμώντας ότι οδηγούμαστε ευθέως στην κοινωνία του «μεγάλου αδελφού».

Το θέμα θα απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης.

Οσο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιδεικτικά αγνοεί ο νομοθέτης, έχει κρίνει ότι η συνεχής ή συστηματική επιτήρηση προσώπων σε δημόσιους χώρους με καταγραφή των δεδομένων τους συνιστά προσβολή της ιδιωτικής ζωής που προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νόμος Δένδια
Ράπισμα Αρχής στην κυβέρνηση για τις κάμερες
«Δημιουργία υπερδικαιώματος που μπορεί να παραμερίσει τα υπόλοιπα»
Για το ίδιο θέμα
Ράπισμα Αρχής στην κυβέρνηση για τις κάμερες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νόμος Δένδια
Ράπισμα Αρχής στην κυβέρνηση για τις κάμερες
«Δημιουργία υπερδικαιώματος που μπορεί να παραμερίσει τα υπόλοιπα»
Επιμένει για την τροπολογία παρά τις αντιδράσεις
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Η πιο πετυχημένη υπηρεσία, οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι
Νέα Δημοκρατία
Οπισθεν, αλλά η φωτιά δεν σβήνει
Χαρακόπουλος: Η πλειονότητα συμμερίζεται τις απόψεις των «16»
Αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ
Διαψεύδει τα αδιάψευστα...
Κρατική ραδιοτηλεόραση
Παναγόπουλος για ΕΡΤ: Φταίνε οι εθελούσιες έξοδοι
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Συντηρούν προεδρολογία
Υπόθεση Siemens
Διαψεύδει τον Σκαρπέλη ο Γεωργίου
Άλλες ειδήσεις
Κατά κυβέρνησης και «Ριζοσπάστη» ο Τρεμόπουλος
Αγκυρα: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες