Έντυπη Έκδοση

Αγκυρα: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες

«Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα ως προς την έρευνα και την αξιοποίηση φυσικών πόρων, βρίσκονται εξ ολοκλήρου οι περιοχές που αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου περί ερευνών πετρελαίου στη Μεσόγειο», δηλώνει η Αγκυρα.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη δραστηριοποίηση της δύναμης Frontex της Ε.Ε., μετά από αίτημα της Αθήνας στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανακύψει με τα πετρέλαια στη Μεσόγειο. «Η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2008 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 16 Ιουλίου 2009 σχετίζεται με την παροχή άδειας για γεωλογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των περιοχών ευθύνης μας», τόνισε ο εκπρόσωπος και υπογράμμισε τα περί υφαλοκρηπίδας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στις 14-18 Νοεμβρίου 2008 έχουν πραγματοποιηθεί γεωφυσικές έρευνες εντός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης της Τουρκίας».

Δυσαρέσκεια για Frontex

Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», σε προχθεσινό δημοσίευμά της είχε επικαλεστεί υψηλά ιστάμενο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για να αναφέρει ότι η Αγκυρα «έχει γνωστοποιήσει στην Αθήνα τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις περιπολίες της Frontex στο Αιγαίο». Η ίδια πηγή ανέφερε πως «η Frontex είναι μια πρακτική της Ε.Ε. για κοινό έλεγχο των συνόρων. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η Ελλάδα, είναι το ότι ο κοινός έλεγχος δεν σημαίνει οριοθέτηση των συνόρων». Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματική πηγή, οι περιοχές που περιπολούν τα ιταλικά και γαλλικά σκάφη της Frontex από τον Ιούνιο στο Αιγαίο, «είναι διεθνή ύδατα και όχι ελληνικά» και «η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να επισυνάψει τα θέμα της λαθρομετανάστευσης στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η ίδια εφημερίδα πάντως γράφει πως η Αγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνδρομή της Frontex.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νόμος Δένδια
Ράπισμα Αρχής στην κυβέρνηση για τις κάμερες
«Δημιουργία υπερδικαιώματος που μπορεί να παραμερίσει τα υπόλοιπα»
Επιμένει για την τροπολογία παρά τις αντιδράσεις
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Η πιο πετυχημένη υπηρεσία, οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι
Νέα Δημοκρατία
Οπισθεν, αλλά η φωτιά δεν σβήνει
Χαρακόπουλος: Η πλειονότητα συμμερίζεται τις απόψεις των «16»
Αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ
Διαψεύδει τα αδιάψευστα...
Κρατική ραδιοτηλεόραση
Παναγόπουλος για ΕΡΤ: Φταίνε οι εθελούσιες έξοδοι
ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Συντηρούν προεδρολογία
Υπόθεση Siemens
Διαψεύδει τον Σκαρπέλη ο Γεωργίου
Άλλες ειδήσεις
Κατά κυβέρνησης και «Ριζοσπάστη» ο Τρεμόπουλος
Αγκυρα: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες