Έντυπη Έκδοση

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ 210.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015

44 δισ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον

Ανάδειξη του Φαληρικού όρμου και της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, μετατροπή της Πανεπιστημίου σε άξονα δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περιπάτου, καθώς και ανάπλαση των προσφυγικών στην Καισαριανή, αποτελούν τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο πακέτο τον αστικών παρεμβάσεων το οποίο σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

Προβλέπεται επίσης η τμηματική κατασκευή τριών αξόνων για ποδήλατο, συνολικού μήκους άνω των 150 χλμ., που θα διατρέχουν ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα θα ακολουθούν τις διαδρομές:

-Κηφισιά-Φαληρικός όρμος, όπου τα πρώτα έργα θα αφορούν το τμήμα από το ιστορικό κέντρο ώς την παραλία.

-Φάληρο-παραλιακή ζώνη Σαρωνικού, με προοπτική να φτάσει σε πρώτη φάση ώς τη Βάρκιζα

-Γουδή-Πολυτεχνούπολη-Πανεπιστημιούπολη, που αποτελούν και την πρώτη προτεραιότητα.

Οι παρεμβάσεις συμπληρώνοται με προγράμματα για την ανάδειξη των ιστορικών κέντρων πόλεων της περιφέρειας, το «πρασίνισμα» ταρατσών σε δημόσια κτίρια και την ολοκλήρωση του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και άλλα έργα μικρότερης κλίμακας, για τα οποία υπολογίζεται να διατεθούν την επόμενη πενταετία 5,048 δισ. ευρώ. Από τα κονδύλια αυτά περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ποσό πάνω από το 20%, προεξοφλείται ότι θα προέλθει από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και άλλους πόρους τού υπό σύσταση «πράσινου ταμείου». Οι πρώτες δράσεις, όπως η πεζοδρόμηση της Β. Ολγας και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρο (πλατεία Θεάτρου, Αγιος Παντελεήμονας, πλατεία Αττικής κ.λπ.) έχουν ήδη ξεκινήσει με την εξασφάλιση κονδυλίου 500 εκατ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος θα απορροφήσει το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, όπου προβλέπεται να διατεθεί 1,83 δισ. ευρώ, χωρίς να διασαφηνίζεται αν συμπεριλαμβάνεται και η αναγραφόμενη ιδιωτική συμμετοχή. Εχει ενδιαφέρον ότι στον κατάλογο δεν μνημονεύεται καν το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, που πρόσφατα είχε τεθεί από το υπουργείο και τον Οργανισμό Αθήνας σε πρώτη προτεραιότητα.

Πρόκειται για τμήμα των φιλόδοξων «αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την πραγματική οικονομία» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), που παρουσίασε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Το συνολικό κονδύλι που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί ώς το 2015 ανέρχεται σε 44,44 δισ. ευρώ και αφορά το σύνολο των δράσεων, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν 210.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 27.000 θα αφορούν προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

Οι υπόλοιπες δράσεις που αναφέρονται στον τομέα του περιβάλλοντος αφορούν τους εξής τομείς:

*ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ, που επικεντρώνονται στα σχέδια διαχείρισης που η χώρα μας οφείλει από χρόνια να καταθέσει στην Κομισιόν, αλλά και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως τα φράγματα Μαυροματίου και Νεσορίου, η ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης της Κέρκυρας, η μείωση των απωλειών στα συστήματα διανομής νερού στα αστικά κέντρα και η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά με πρόβλημα λειψυδρίας. Περίπου 435 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αντιπλημμυρική προστασία στο σύνολο της χώρας (Ερασίνος, Μοσχάτο κ.λπ.), ενώ 90 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί για αποκατάσταση των νερών του Ασωπού και άλλων περιοχών που έχουν μολυνθεί.

*ΔΑΣΗ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναδάσωσης αλλά και στη δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής. Εχει ενδιαφέρον ότι από τα 603 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε αυτόν τον τομέα, τα 245 θα εξασφαλιστούν από τον ιδιωτικό τομέα.

*ΘΟΡΥΒΟΣ, που αφορά μελέτες και μετρήσεις σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, που θα απορροφήσουν 34 εκατ. ευρώ.

*ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που μαζί με τη διαχείριση των σκουπιδιών και την αποκατάσταση των παλιών χωματερών απαιτούν επενδύσεις άνω των 3,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. θα προέλθει από δάνεια και συμμετοχή ιδιωτών. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 5.472 θα αφορούν μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, δίνεται έμφαση στον εθελοντισμό και για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις 10 εκατ. ευρώ.

*ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, που περιλαμβάνει δράσεις όπως η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της λίμνης Κάρλας και του οικότοπου του Αιτωλικού, καθώς και μελέτες για περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Πυρά από Σπηλιωτόπουλο για κολέγια
Απεργία οδηγών φορτηγών Δ.Χ.
Επιστράτευση στρες τεστ
Το κείμενο της επιστράτευσης
Τα... εμπρός μαρς της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας
Από την Τρίτη ήταν έτοιμα τα ατομικά δελτία
«Μολών λαβέ» η απάντηση των μεταφορέων
ΚΚΕ: Θ' ανοίξουν οι τόποι εξορίας; ΣΥΡΙΖΑ: Ιουλιανό πραξικόπημα
Χανιά: Ομόφωνα, δεν κάνουμε πίσω
Παιδικοί σταθμοί
Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς
Αύξηση αιτήσεων, μένουν εκτός 3.300
«Εμφραγμα» στους δήμους, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τόσο πολλά παιδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος
44 δισ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον
Περιβάλλον
17 επιθέσεις ζώων σε καρέτα καρέτα
«Τρέχει» το νερό χρωμίου και οι αρμόδιοι κωφεύουν
Εξατμίζουν τον «κατσίγαρο»
Συνάντηση πράσινης ενέργειας στη Χίο
Ευρωβραβείο σε πρόγραμμα-«ασπίδα» στα ποτάμια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φύλακας του Γκιόλια λόγω... φιλίας
Προκήρυξη με σκληρή γλώσσα και απειλές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκάνδαλο με το αίμα στον εισαγγελέα
Η Θέμις δεν «είδε» το δράμα της οικογένειας
Βιβλίο
Βαλκάνια και Μεγάλες Δυνάμεις
Άλλες ειδήσεις
Ηλεκτρικός