Έντυπη Έκδοση

Αύξηση αιτήσεων, μένουν εκτός 3.300

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Περίπου 3.300 παιδιά έμειναν έξω από τους 93 παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας, αφού οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την καινούργια σχολική χρονιά ήταν 8.816 και από αυτές ικανοποιήθηκαν μόνο οι 5.465.

Η αύξηση που σημειώθηκε συγκριτικά με πέρυσι ήταν αρκετά μεγάλη, αφού κατατέθηκαν 337 περισσότερες αιτήσεις. Την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει εκτός σταθμών 3.078 παιδιά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Ηρα Βαλσαμάκη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Η στροφή των γονιών προς τους δημοτικούς σταθμούς ήρθε σε άσχημη ώρα για τον Δήμο της Αθήνας, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα προχώρησε για διάφορους λόγους (δικαστικούς, λειτουργικότητας κ.ά.) στο κλείσιμο 8 σταθμών. Βέβαια, η κ. Βαλσαμάκη διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά που πήγαιναν στους συγκεκριμένους σταθμούς θα απορροφηθούν σε άλλους.

Το μεγάλο «αγκάθι», όμως, για τους υπεύθυνους της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών είναι η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Βρεφοκομείου, για να μπορέσουν οι σταθμοί να λειτουργήσουν χρειάζονται το προσωπικό που προβλέπεται από τους κανονισμούς, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παραιτηθεί 100 άτομα, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί, ενώ ο διαγωνισμός του Δημοτικού Βρεφοκομείου για πρόσληψη 278 ατόμων, μόνιμου προσωπικού, βρίσκεται στο ΑΣΕΠ αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Από την άλλη, αβέβαιο είναι και το μέλλον των συμβασιούχων που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς γιατί μπορεί μεν η προσφυγή τους στα δικαστήρια να επέτρεψε στην πλειονότητα αυτών να παραμείνουν στη δουλειά τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, αλλά από 'κεί και μετά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί.

«Κάνουμε έκκληση λοιπόν στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να μας δώσουν τη δυνατότητα διορισμού από αυτούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί και εκκρεμεί η τελική επικύρωση του ΑΣΕΠ, ενός αριθμού τουλάχιστον 35 ατόμων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργούμε συμβασιούχους νέας γενιάς. Για την παιδεία και την υγεία, όπως είχε λεχθεί, θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις. Παρακαλούμε, λοιπόν, να είμαστε εμείς μία από αυτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξήσουμε τα παιδιά που μπορούμε να δεχτούμε. Εάν δεν μας το εγκρίνουν ή αν υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης αφού, όπως δήλωσε, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από τις 2 Ιανουαρίου του 2011 οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, λόγω «Καλλικράτη», θα είναι πολύ μεγάλα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμηθείτε από τώρα τι πρόκειται να συμβεί από τον Ιανουάριο και μετά».

* Την ανησυχία του εκφράζει με επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και στην πρόεδρο του Βρεφοκομείου κ. Βαλσαμάκη ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για το κλείσιμο έξι (συν δύο παλαιότερα) παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας. «Διανύουμε το 2010, έτος κατά το οποίο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) οφείλαμε να έχουμε καλύψει το 90% των αναγκών σε παιδικούς και το 33% σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο Δήμος της Αθήνας ως εκ της σημασίας και του ρόλου του οφείλει να δώσει το παράδειγμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Παιδικοί σταθμοί
Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς
«Εμφραγμα» στους δήμους, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τόσο πολλά παιδιά
Για το ίδιο θέμα
Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Πυρά από Σπηλιωτόπουλο για κολέγια
Απεργία οδηγών φορτηγών Δ.Χ.
Επιστράτευση στρες τεστ
Το κείμενο της επιστράτευσης
Τα... εμπρός μαρς της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας
Από την Τρίτη ήταν έτοιμα τα ατομικά δελτία
«Μολών λαβέ» η απάντηση των μεταφορέων
ΚΚΕ: Θ' ανοίξουν οι τόποι εξορίας; ΣΥΡΙΖΑ: Ιουλιανό πραξικόπημα
Χανιά: Ομόφωνα, δεν κάνουμε πίσω
Παιδικοί σταθμοί
Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς
Αύξηση αιτήσεων, μένουν εκτός 3.300
«Εμφραγμα» στους δήμους, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τόσο πολλά παιδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος
44 δισ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον
Περιβάλλον
17 επιθέσεις ζώων σε καρέτα καρέτα
«Τρέχει» το νερό χρωμίου και οι αρμόδιοι κωφεύουν
Εξατμίζουν τον «κατσίγαρο»
Συνάντηση πράσινης ενέργειας στη Χίο
Ευρωβραβείο σε πρόγραμμα-«ασπίδα» στα ποτάμια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φύλακας του Γκιόλια λόγω... φιλίας
Προκήρυξη με σκληρή γλώσσα και απειλές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκάνδαλο με το αίμα στον εισαγγελέα
Η Θέμις δεν «είδε» το δράμα της οικογένειας
Βιβλίο
Βαλκάνια και Μεγάλες Δυνάμεις
Άλλες ειδήσεις
Ηλεκτρικός