Έντυπη Έκδοση

Βαλκάνια και Μεγάλες Δυνάμεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορικοπολιτική μελέτη για τα Βαλκάνια, αλλά και τον ασαφή έως επικίνδυνο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή είναι το βιβλίο του δημοσιογράφου - πολιτικού επιστήμονα Γιάννη Τζώρτζη «Αυστροβαλκάνια - Από την κατάρα του Σεράγεβου στη θύελλα του Κοσόβου», εκδ. Α. Α. Λιβάνη (σελ. 431).

Ο συγγραφέας εξ αρχής καθιστά φανερό ότι «η Ευρώπη των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ βαρύνεται εγκληματικά λόγω της συμμετοχής της στις από αέρος βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές του 1999 εναντίον του λαού της Σερβίας... Θρυμματίστηκε ό,τι είχε πλέον απομείνει από μια ιστορική πανβαλκανική συνείδηση, η οποία διαμορφωνόταν ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου εκεί. (...) Η Ευρώπη καταβάλλει τώρα το τίμημα της έλλειψης μιας δικής της παρουσίας στο διεθνές στερέωμα, εξαρτώντας την πολιτική και τον ρόλο της από τα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ».

Μοναδική εργασία, διαφωτιστική για τον αδαή, αλλά και για τον επιστήμονα, για το τι σημαίνει να είναι κάποιος Βαλκάνιος, για το πώς έβλεπε η βιεννέζικη ελίτ την περιοχή (μια ανέκαθεν ενιαία και ακυβέρνητη χώρα, θεωρούμενη σαν ένας αυθαίρετα συντεταγμένος τόπος, χωρίς έθνη και χωρίς σύνορα). Ουδέποτε τα Βαλκάνια θεωρήθηκαν πολιτισμικός χώρος της Δύσης. Ηταν, όμως, και είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου συναντώνται ο άκρατος επεκτατισμός της Ανατολής κι ένας αλόγιστος ιμπεριαλισμός της Δύσης. Στα αριστοκρατικά σαλόνια της Βιέννης και στα μεγαλοαστικά καφέ της διαμορφώθηκε η έκθεση για την κατάσταση των λαών και των εθνοτήτων στην ευρύτερη Μεσευρώπη. Σ' αυτή διαφαίνεται η κατάληξη πως η βαλκανική χερσόνησος ήταν πάντα -δυνητικά- υπό τον έλεγχο ξένων δυνάμεων.

Η ονομασία Βαλκάνια τείνει σήμερα να αντικατασταθεί από τον σκόπιμα επινοημένο όρο Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πλήθος πληροφορίες για την ιστορία και τη μυθολογία της περιοχής, ξεχωριστά για κάθε κρατικό μόρφωμα, ιστορικές συνθήκες, εξεγέρσεις, διπλωματία, οθωμανισμός, γιουγκοσλαβισμός, ευρωπαϊσμός, αμερικανισμός. Ολοι οι -ισμοί γδέρνουν το σώμα των Βαλκανίων, να, όμως, που αυτό αναζωογονείται και αναστατώνει τους γδάρτες.

Μια εξονυχιστική παρουσίαση ιστορικών γεγονότων με καθαρή και αντικειμενική ματιά, από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει πολλά χρόνια από τη ζωή του και ως σύμβουλος Τύπου στις ελληνικές πρεσβείες της Βιέννης, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ. Μελέτη με καθαρά συμπεράσματα, που ίσως πονάνε τους «ισχυρούς» της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν όμως λαμπερά τον βαθύ πολιτισμό των Βαλκανίων, μοναδικό, αλλά απειλούμενο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Πυρά από Σπηλιωτόπουλο για κολέγια
Απεργία οδηγών φορτηγών Δ.Χ.
Επιστράτευση στρες τεστ
Το κείμενο της επιστράτευσης
Τα... εμπρός μαρς της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας
Από την Τρίτη ήταν έτοιμα τα ατομικά δελτία
«Μολών λαβέ» η απάντηση των μεταφορέων
ΚΚΕ: Θ' ανοίξουν οι τόποι εξορίας; ΣΥΡΙΖΑ: Ιουλιανό πραξικόπημα
Χανιά: Ομόφωνα, δεν κάνουμε πίσω
Παιδικοί σταθμοί
Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς
Αύξηση αιτήσεων, μένουν εκτός 3.300
«Εμφραγμα» στους δήμους, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τόσο πολλά παιδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος
44 δισ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον
Περιβάλλον
17 επιθέσεις ζώων σε καρέτα καρέτα
«Τρέχει» το νερό χρωμίου και οι αρμόδιοι κωφεύουν
Εξατμίζουν τον «κατσίγαρο»
Συνάντηση πράσινης ενέργειας στη Χίο
Ευρωβραβείο σε πρόγραμμα-«ασπίδα» στα ποτάμια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φύλακας του Γκιόλια λόγω... φιλίας
Προκήρυξη με σκληρή γλώσσα και απειλές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκάνδαλο με το αίμα στον εισαγγελέα
Η Θέμις δεν «είδε» το δράμα της οικογένειας
Βιβλίο
Βαλκάνια και Μεγάλες Δυνάμεις
Άλλες ειδήσεις
Ηλεκτρικός