Έντυπη Έκδοση

Ανεκτίμητο βυζαντινό εύρημα στη Θεσσαλονίκη

Η αρχαιολογική σκαπάνη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε την παλαιότερη βασιλική που έχει ποτέ βρεθεί.

Η βασιλική που αποκαλύφθηκε στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι παλιότερη από την Αχειροποίητο (φωτογρ.) σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Η βασιλική που αποκαλύφθηκε στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι παλιότερη από την Αχειροποίητο (φωτογρ.) σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Παλαιότερη και από την Αχειροποίητο, που οικοδομήθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα, όπως είπε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μελίνα Παϊσίδου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην περιοχή Σιντριβανίου. Συσχετίζει τα κατάλοιπα της βασιλικής με την Αχειροποίητο γιατί τα δύο μνημεία έχουν κατασκευαστεί με το ίδιο δομικό σύστημα. Η χρονολόγηση του ναού έγινε με βάση ένα νόμισμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου που ανέβηκε στο θρόνο το 395. Το νόμισμα βρέθηκε κάτω από το σύνθρονο.

Σε συνδυασμό και με άλλα επιστημονικά στοιχεία, οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η βασιλική είναι η παλαιότερη που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα. Ηταν σε λειτουργία πιθανότατα και μετά τον 7ο αιώνα. Βρισκόταν στον άξονα της Εγνατίας οδού και απείχε από την Κασσανδρεωτική Πύλη κάτι λιγότερο από 100 μ. Το μήκος του ναού υπολογίζεται στα 25 μ. εκ των οποίων έχουν ανασκαφεί τα 17. Τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη κάτω από την πλατεία Σιντριβανίου.

Εικάζεται πως συνδεόταν με κάποιο κοιμητήριο. Στην περιοχή υπήρχαν εκτεταμένα νεκροταφεία ήδη από την αρχαιότητα.

Το εύρημα είναι σημαντικότατο, γι' αυτό προτάθηκε από την έφορο η μεταφορά του στη Ροτόντα ή στο Επταπύργιο, που φυλάσσονται από την Εφορεία, ή στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως έγινε όταν βρέθηκε στο σταθμό Συντάγματος στην Αθήνα ένα ρωμαϊκό λουτρό και μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Θα μεταφερθούν τα δάπεδα, η βάση του σύνθρονου, η βάση της Αγίας Τράπεζας, το φράγμα του πρεσβυτέριου και τμήμα του κεντρικού κλίτους. Θα γίνει τομή κάτω από την Αγία Τράπεζα προκειμένου να βρεθεί το εγκαίνιο, από όπου ίσως προκύψει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωμένος ο ναός. Για τη μεταφορά της βασιλικής πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Η Εφορεία σκάβει μέρα νύχτα και με διπλοβάρδιες για να αποδώσει το χώρο τάχιστα για τη συνέχιση του έργου. Παράλληλα, η ΙΣΤ'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σκάβει παρακείμενο εξαγωνικό κτήριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
«Αν ξεχάσεις την καταγωγή σου θα σε σφάξω»
Συλλογή Ιόλα
Στα «αζήτητα» η μισή συλλογή Ιόλα
Συνέντευξη: Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
«Γκουσμάν, ο διανοούμενος του τρόμου»
Θέατρο
«Η «Ερωφίλη» δεν σηκώνει καινοτομίες»
Αρχαιολογία
Ανεκτίμητο βυζαντινό εύρημα στη Θεσσαλονίκη
Κριτική κινηματογράφου
Οι «Μπόνι και Κλάιντ» ξαναπαίρνουν τα όπλα τους!
Τηλεόραση
Νέοι με λίγα ευρώ αλλά πολύ χιούμορ
Στους «δρόμους» του εγκλήματος
Στο Novasports 1 η «μάχη» του Ολυμπιακού