Έντυπη Έκδοση

Στοπ στο μπόνους για πολύτεκνους

Εφετείο: Αντισυνταγματικός ο νόμος για καθ' υπέρβασιν εισαγωγή σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Μετά την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία μπήκε τέλος στην προνομιακή εισαγωγή παιδιών πολύτεκνων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με δύο αποφάσεις του επεκτείνει το απαγορευτικό καθεστώς και στις στρατιωτικές σχολές.

Η κρίση αυτή των διοικητικών δικαστών θα αποτελέσει άσο στο μανίκι όσων υποψηφίων δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος στις συγκεκριμένες σχολές, καθώς θα μπορούν με προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη να διεκδικήσουν δικαστικώς τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των Ειδικών Κατηγοριών.

Βέβαια ο δρόμος της δικαστικής τους δικαίωσης δεν θα είναι σύντομος. Θα πρέπει να περάσει και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το ζήτημα αναμένεται να κριθεί οριστικά από το ανώτατο δικαστήριο.

Η εισαγωγή υποψηφίων που είναι μέλη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους παραβιάζει το Σύνταγμα, αποφάνθηκαν οι διοικητικοί δικαστές, ακυρώνοντας τη νομοθετική διάταξη που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου και καθιέρωσε τη σχετική προνομία. Η ρύθμιση προβλέπει σημαντικό ποσοστό των θέσεων για την καθ' υπέρβασιν εισαγωγή τους στις σχολές αυτές, το οποίο ανέρχεται στο 35% για τις στρατιωτικές σχολές και στο 14% για τις αστυνομικές σχολές.

Το σκεπτικό των δικαστών είναι ανάλογο με της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οτι, δηλαδή, ο νόμος Διαμαντοπούλου (3648/2008) εισάγει υπέρ των παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα παιδιά των υπόλοιπων οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Τα υψηλά ποσοστά των θέσεων που καταλαμβάνουν οι πολύτεκνοι - τρίτεκνοι φαίνονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις. Για παράδειγμα, στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της Γενικής Σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της Γενικής Σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών είναι 31.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολύτεκνοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Αναλύσεις
Με απόκλιση μικρότερη του 1% οι εκτιμήσεις της «Ε»
Υπουργείο Μεταφορών
Οι τράπεζες μπαίνουν στις συγκοινωνίες με... λεωφορειοδάνεια
Ποιες γραμμές αλλάζουν δρομολόγιο, ποιες καταργούνται
Οι αλλαγές σε κάρτες και εισιτήρια
Νερό/Υδροδότηση
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι
ΚΕΠΚΑ
Οδηγίες για εξεύρεση φοιτητικής γκαρσονιέρας
Πολύτεκνοι
Στοπ στο μπόνους για πολύτεκνους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ραντεβού στη ΔΕΘ των εξαγγελιών έδωσαν οι ένστολοι
«Πουλούσε» ΕΣΠΑ
Πιστολίδι με νεκρό
Φωτογραφίες για αναγνώριση έδωσε η ΕΛΑΣ
Ανθρώπινα
30 χρόνια προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Φεγγάρι, πλοίο, παφλασμός