Έντυπη Έκδοση

Χρονιά ανατροπών

Υστερα από πολυήμερη αναμονή, ανακοινώθηκαν οι βάσεις από το υπουργείο Παιδείας. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσής τους οφείλεται εν πολλοίς στην Ελληνική Αστυνομία, με την αργοπορημένη έκδοση της προκήρυξής της. Αξίζουν συγχαρητήρια στη μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια χρονιά ένας υπουργός Παιδείας θα καταφέρει να συντονίσει τα συναρμόδια υπουργεία (Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας), ώστε οι βάσεις να εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, μειώνοντας την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους, αλλά δίνοντάς τους και χρόνο να βρουν σπίτι και να τακτοποιηθούν όσοι θα σπουδάσουν σε άλλη πόλη.

Οι ανατροπές που έφεραν οι βάσεις ήταν πολλές, αφού η βάση στα μισά τμήματα αυξομειώθηκε πάνω από 500 μόρια. Αιτίες των αυξομειώσεων ήταν τα εύκολα θέματα, που δημιούργησαν πολλούς αριστούχους, δίνοντας τη γενική ανοδική τάση, αλλά και η ανακατανομή των θέσεων των εισακτέων, που έφερε η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και η αλλαγή του τρόπου δήλωσης των σχολών, αφού επανήλθαν οι μετεγγραφές (μέχρι να καταργηθούν του χρόνου).

Τα παιδιά των πολύτεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών καθώς και όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες δήλωσαν σχολές σε όλες τις πόλεις με τη βεβαιότητα ότι θα πάρουν μετεγγραφή. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στις σχολές με ίδιο επιστημονικό αντικείμενο σε διαφορετικές πόλεις. Στο τμήμα Μηχανολόγων Κοζάνης η βάση ανέβηκε 1.960 μόρια, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι περιζήτητες σχολές ανέβασαν τη βάση τους από 100 έως 1.000 μόρια. Τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές είδαν τη βάση τους να εκτοξεύεται, δημιουργώντας πίκρα σε αριστούχους οι οποίοι είδαν να μην πετυχαίνουν στη σχολή που θέλουν στην πόλη τους.

Πτώση και μάλιστα μεγάλη παρουσίασαν οι βάσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας, αφού φέτος είχαμε 5.000 λιγότερους υποψηφίους και 1.000 περισσότερες θέσεις. Η μείωση του αριθμού των υποψηφίων οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις και δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές.

Η πτώση παρατηρήθηκε στα ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ κ.α. Πτώση παρατηρήθηκε και σε μερικά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το Περιβάλλοντος και το Γεωγραφίας Αιγαίου, που είδαν τη βάση τους να μειώνεται κάτω από τα 9.000 μόρια. Τη χαμηλότερη βάση με 7.713 μόρια είχε το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Παραδοσιακά τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, που απαιτούν τουλάχιστον 10 στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας, είχαν πολύ χαμηλή βάση. Οι ξένες φιλολογίες έχουν βάση «ασανσέρ», αφού η ξένη γλώσσα καθορίζει τον αριθμό των επιτυχόντων. Στο τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος, αφού το τμήμα απαιτεί εξέταση στο μάθημα του σχεδίου. Να δούμε αν θα λειτουργήσει το τμήμα με ένα μόνο φοιτητή.

Δεν έλειψαν και τα δυσάρεστα με λίγες περιπτώσεις υποψηφίων να μη βρίσκουν το όνομά τους στους επιτυχόντες, γιατί πίστεψαν ότι οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους, ενώ δεν το είχαν οριστικοποιήσει τελικά.

Μόνο ένας στους έξι υποψηφίους πετυχαίνει στη σχολή της πρώτης του προτίμησης κάθε χρόνο. Φέτος δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία, που ανακοινώνονται με μια μικρή καθυστέρηση. Οι υπόλοιποι πέντε στους έξι υποψηφίους κάνουν μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς. Χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό για να γίνουν οι σωστές επιλογές, που θα οδηγήσουν τελικά στην επιτυχία.

* Εκπαιδευτικός αναλυτής

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ:

ΑΕΙ - ΤΕΙ ΒΑΣΕΙΣ 2014 (πίνακας 1ος)

ΑΕΙ - ΤΕΙ ΒΑΣΕΙΣ 2014 (πίνακας 2ος)

ΑΕΙ - ΤΕΙ ΒΑΣΕΙΣ 2014 (πίνακας 3ος)

ΑΕΙ - ΤΕΙ ΒΑΣΕΙΣ 2014 (πίνακας 4ος)

 

Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία

Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών βάσεων είναι η ανοδική πορεία τους στις περισσότερες σχολές σε σχέση με πέρσι. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι ήταν, κατά γενική ομολογία, σαφή και προσιτά για την πλειονότητα των διαγωνιζομένων, συντελώντας στη θεαματική αύξηση του πανελλήνιου ποσοστού των αριστούχων (>18.000 μόρια) από 5,75% σε 9,48%.

Ο αυξημένος αριθμός αριστούχων διοχετεύθηκε σε όλες τις δημοφιλείς σχολές, ιδιαιτέρως των ΑΕΙ.

Τα κριτήρια

Αν αναζητήσουμε τα κριτήρια με τα οποία οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους διαπιστώνουμε ότι:

Πρωταρχικό κριτήριο επιλογής για τους περισσότερους υποψηφίους παραμένει η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου των βάσεών τους, που κινήθηκε στο επίπεδο του 4%-7%. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση που σημειώθηκε στη σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας σε σχέση με το 2013 (1.410 μόρια), αλλά και στη σχολή Αστυφυλάκων (1.734 μόρια).

Ενα δεύτερο κριτήριο που ανταγωνίζεται ισχυρά το πρώτο είναι το κριτήριο της εντοπιότητας των σπουδών. Φαίνεται ότι για όλο και περισσότερους το κριτήριο αυτό εδραιώνεται, παραμερίζοντας ακόμη και τις προτιμήσεις των υποψηφίων όσον αφορά την κατεύθυνση ή και το αντικείμενο των σπουδών τους. Ετσι οι ρυθμίσεις του υπουργείου για τις μετεγγραφές επηρέασαν τις επιλογές των υποψηφίων και τους οδήγησαν να επιλέξουν σχολές της περιφέρειας, με την προοπτική της μελλοντικής ένταξής τους σε ένα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η άνοδος των βάσεων:

α. Οσον αφορά τα ΑΕΙ, η άνοδος κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα κυρίως στα δεύτερο, τέταρτο και τρίτο πεδία. Στις θετικές και τεχνολογικές σπουδές οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλύτερα στα θετικά μαθήματα από πέρσι και η άνοδος που παρατηρήθηκε στα δεύτερο και τέταρτο πεδία ήταν της τάξης του 3,5%-6%, ακόμη και στην επαρχία (π.χ. με την προοπτική της μετεγγραφής σε ΑΕΙ του κέντρου, το Μαθηματικό Σάμου αύξησε τη βάση του κατά 10,51%, δηλ. 1.189 μόρια).

Παράλληλα οι σπουδές Πληροφορικής βγήκαν ενισχυμένες με ισχυρή άνοδο κατά μέσον όρο 6% (600-800 μόρια). Στο τρίτο πεδίο οι ιατρικές σχολές ανέκτησαν το υψηλόβαθμο προφίλ τους, με ουραγό την Ιατρική Αλεξανδρούπολης (18.710 μόρια). Επιπλέον τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Παραϊατρικά) ακολούθησαν την ανοδική πορεία των ΑΕΙ, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των υποψηφίων για την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και την ποιότητα σπουδών, που προσφέρουν. Στο πέμπτο πεδίο -παρά τις επίμονες αντίθετες προβλέψεις και τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων- παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη άνοδος (200-900 μόρια), που δείχνει την αναβάθμιση της εικόνας των οικονομικών σπουδών στη συνείδηση των υποψηφίων. Τέλος, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όπου οι επιδόσεις ήταν ελαφρώς καλύτερες από το 2013, οι νομικές σπουδές εξακολούθησαν να διατηρούν τα σκήπτρα -με μικρό, ωστόσο, ποσοστό ανόδου- ακολουθούμενες από τις σπουδές Ψυχολογίας.

β. Η εικόνα δεν είναι ίδια και για τα ΤΕΙ. Στα δεύτερο και τέταρτο πεδία η πτώση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κυμάνθηκε από 2% ώς10% (!). Στη Λογιστική έφτασε στο ποσοστό του 14% (Λογιστικής Πρέβεζα), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 15% (Διοίκησης Επιχειρήσεων Σέρρες), στα Τουριστικά ΤΕΙ έφτασε στο 33% (Λάρισα). Οι απώλειες που κατέγραψαν πολλά ΤΕΙ, ιδίως των δεύτερου και τέταρτου πεδίων (αλλά και του πέμπτου), υποδεικνύει τη σταδιακή διαμόρφωση μιας εικόνας που καθιστά ευδιάκριτο ένα μαθητικό πληθυσμό δύο ταχυτήτων στα δύο άκρα του πίνακα της βαθμολογικής κατανομής. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές διαχωρίζονται σε περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστικούς και κατευθύνονται ανάλογα σε μια ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι αναμενόμενο να αυξάνεται η σημασία που έχουν έστω και ελάχιστα μόρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η «πρώτη επιλογή». Δυστυχώς και φέτος είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που βρέθηκαν στο κατώφλι μιας σχολής, χάνοντας για λίγα μόρια τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αυτή. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν στην αναγνώριση των απαιτήσεων που εκφράζει ο μαθητικός πληθυσμός, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες για ποιοτικές και εναρμονισμένες με την αγορά εργασίας ανώτερες και ανώτατες σπουδές. Παράλληλα γίνεται φανερή και η διαρκής και σταθερή απαίτηση για μια όσο γίνεται πιο επαρκή προετοιμασία του υποψηφίου, σε συνδυασμό με μια αντικειμενική αποτίμηση των επιδόσεών του, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τις δυνατότητές του και να διεκδικήσει το μέλλον που του ανήκει.

Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση

Η χαμογελαστή Παγκρατιώτισσα Νεφέλη Αγγελοπούλου ήταν η πρώτη των πρώτων με 19.870 μόρια και η επιλογή της ξάφνιασε πολλούς καθώς δεν πάει στη Νομική Αθήνας όπως περίμεναν, αλλά στο τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. Η Νεφέλη, μαθήτρια του 7ου Λυκείου Αθήνας, έκανε συστηματικό διάβασμα και με τη βοήθεια του φροντιστηρίου της πέτυχε αυτό που ήθελε. Χθες το πρωί λίγο αφότου οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, ανακουφισμένη πήρε με την παρέα της το καράβι και αναχώρησε για τις Κυκλάδες για να περάσει λίγες ξένοιαστες στιγμές.

* Δημήτρης Αλέτρας, Λάρισα. Πρωτιά στο Πολυτεχνείο χωρίς φροντιστήριο.

Δημήτρης Αλέτρας, πέμπτος  στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αλέτρας, πέμπτος στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης Ποτέ δεν έκανε φροντιστήριο, έλυνε τις απορίες του μέσω Ιντερνετ και τώρα είναι ένας από τους πέντε πρώτους επιτυχόντες στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αλέτρα από τη Λάρισα, που μπήκε 5ος σε σειρά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΑΠΘ, έχοντας συγκεντρώσει 19.470 μόρια.

Η μητέρα του καθηγήτρια Αγγλικών, ο πατέρας του καθηγητής σε ΕΠΑΛ, του πρότειναν αρκετές φορές να πάρει βοήθεια. «Δεν ήθελα. Δεν επέμειναν. Με έβλεπαν ήρεμο και ήταν ήρεμοι κι αυτοί», λέει ο Δημήτρης. «Υπήρξαν στιγμές», συνεχίζει ο ίδιος, «που είχα πολλές απορίες. Ποτέ δεν απελπιζόμουν. Ελυνα τις απορίες μου μέσω Ιντερνετ. Googlαρα και τα αποτελέσματα με ανακατεύθυναν σε forum και σε σελίδες καθηγητών».Εχει λάβει τρεις διακρίσεις στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών, η τελευταία ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όπου απέσπασε το χρυσό μετάλλιο.

* Αλεξάνδρα Μπίσια, Χανιά. Πέρασε Ιατρική αλλά φεύγει στο Εδιμβούργο

Αλεξάνδρα Μπίσια, πέρασε Ιατρική, πάει Εδιμβούργο για Βιολογία Αλεξάνδρα Μπίσια, πέρασε Ιατρική, πάει Εδιμβούργο για Βιολογία «Πέρασα Ιατρική αλλά δεν θα πάω», λέει η Αλεξάνδρα Μπίσια από τα Χανιά. «Θεωρείται αυτονόητο ότι όποιος είναι καλός πρέπει να γίνει γιατρός ή δικηγόρος. Διαφωνώ. Πρέπει να γίνει ό,τι θέλει». Με 19.646 μόρια, εισήχθη 18η σε σειρά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ωστόσο είχε προαποφασίσει ότι θα φύγει στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Τρίτη αφήνει πίσω τις σπουδές στην Ιατρική που για πολλούς αποτελούν άπιαστο όνειρο, για να σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Το σκέφτηκα καλά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν δίνουν συνήθως τη δυνατότητα να εξελιχθείς ως επιστήμονας. Φοβάμαι πως θα μπλέξουμε με τις καταλήψεις και τις αναβολές και εγώ θέλω να αφοσιωθώ στη Βιολογία», λέει η 18χρονη μαθήτρια. «Κρατάω τη θέση στην Ιατρική για ασφάλεια, γιατί μπορεί κάτι να μην είναι όπως το φαντάζομαι και να θέλω να γυρίσω», λέει η ίδια. Οι γονείς της, γιατροί και οι δύο, δεν έφεραν αντίρρηση στην απόφαση της κόρης τους.

* Η Χρύσα Μελά, πλέον φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών με 19.200 μόρια, θεωρεί δικαίωση ότι παρά τις αντιξοότητες μπόρεσε να πετύχει το στόχο της. Αν και κατακρίνει το σύστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, πιστεύει ότι η ισχυρή θέληση σε βοηθάει να υπερνικήσεις όλες τις δυσκολίες.

Χρύσα Μελά, στη Νομική Αθηνών Χρύσα Μελά, στη Νομική Αθηνών Η Χρύσα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δικαιολογώντας παράλληλα τους φοιτητές που επιλέγουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στα επόμενα χρόνια.

* Οι αριστούχοι της Νομικής Σχολής δεν σταματάνε εκεί. Η Διονυσία Κωστοπούλου πέρασε με 19.198 στην πρώτη της επιλογή, τη Νομική Αθήνας, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια. Τα ωράρια σκληρά και η πίεση μεγάλη, η αποστολή όμως εξετελέσθη, όπως λέει. Η Διονυσία προτίμησε τη Νομική με το σκεπτικό της καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης, θεωρώντας ότι έχει δυναμική το πτυχίο της. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια την προβληματίζει, αν και ελπίζει ότι θα υπάρξει βελτίωση στα αμέσως επόμενα χρόνια.

* Η Γεωργία Κυριτσάκη πέρασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βγάζοντας 19.243 μόρια. Η συνταγή της επιτυχίας της; Συστηματικό διάβασμα τεσσάρων ωρών από την αρχή των θερινών μαθημάτων μετά το πέρας της δευτέρας λυκείου. Μ' αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποφύγει και τα εξαντλητικά ωράρια και τα γνωστά ξενύχτια των Πανελλαδικών, όπως τονίζει και η ίδια.

Γεωργία Κυριτσάκη, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Γεωργία Κυριτσάκη, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Οι προσδοκίες της Γεωργίας από τη σχολή είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, δηλαδή στα 4 χρόνια, και επίσης το πτυχίο που θα αποκτήσει από τη σχολή να είναι ισχυρό.

* Φοιτήτρια του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι από χθες η Τζωρτζίνα Γκάνιου με 19.190 μόρια. Χαρούμενη για την επιτυχία της, αυτό που την ώθησε να στραφεί στο εν λόγω αντικείμενο ήταν η πεποίθησή της για τις προοπτικές του τομέα αυτού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το ότι της αρέσει το αντικείμενο. Αν και προσπαθεί να σκέφτεται θετικά, δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσαρεσκειά της για τις εξελίξεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

* Η Αστέρω Τσίρκα είναι πλέον φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών συγκεντρώνοντας 19.094 μόρια. Η προσπάθειά της προϋπέθετε μεγάλο κόπο μέχρι να αποδώσει εν τέλει καρπούς. Ανακουφισμένη από την ανακοίνωση των βάσεων, έχει θέσει στόχο να μη χρονοτριβήσει και να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη σχολή της, αποσκοπώντας σε κάποιο μεταπτυχιακό αργότερα. Σε αντίθεση με τη γενικότερη αντίληψη, η Αστέρω πιστεύει στο ελληνικό πανεπιστήμιο κυρίως στον τομέα της διδασκαλίας, αλλά και της επιστημονικής έρευνας.

Με απόκλιση μικρότερη του 1% οι εκτιμήσεις της «Ε»

Η μελέτη για τη διαμόρφωση των βάσεων 2014 του μαθηματικού-ερευνητή Στράτου Στρατηγάκη, που δημοσιεύθηκε στην «Ε» στις 19.7 και στις 18.8, έδωσε 93 τμήματα με απόκλιση της βάσης από την εκτίμησή μας 0-100 μόρια και 172 τμήματα (ποσοστό 37,31% του συνόλου) με απόκλιση 0-200 μόρια, δηλαδή απόκλιση μικρότερη του 1% ως προς το άριστα του 20.000.

Ολα αυτά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αφού είχαμε την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών, που επέφερε αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων, και την επαναφορά των μετεγγραφών, που άλλαξε τον τρόπο που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα, που αύξησαν τον αριθμό των αριστούχων, είχαν αποτέλεσμα σε 234 τμήματα (ποσοστό 50,21% του συνόλου) να έχουμε μεταβολή στη βάση τους πάνω από 500 μόρια.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και την ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από τη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο α' εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Οι εγγραφές των εισαγόμενων αλλοδαπών στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από τη Δευτέρα 15 μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ') του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Οσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχός τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι σχολές και τα τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής, προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδεία
Υπουργείο Παιδείας
Πανελλαδικές
Φοιτητές
Εκπαίδευση
Σχετικά αρχεία
el26--13 - 227 KB
el27--12 - 227 KB
el28--3 - 941 KB
sal-24-25 - 257 KB
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Αναλύσεις
Με απόκλιση μικρότερη του 1% οι εκτιμήσεις της «Ε»
Υπουργείο Μεταφορών
Οι τράπεζες μπαίνουν στις συγκοινωνίες με... λεωφορειοδάνεια
Ποιες γραμμές αλλάζουν δρομολόγιο, ποιες καταργούνται
Οι αλλαγές σε κάρτες και εισιτήρια
Νερό/Υδροδότηση
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι
ΚΕΠΚΑ
Οδηγίες για εξεύρεση φοιτητικής γκαρσονιέρας
Πολύτεκνοι
Στοπ στο μπόνους για πολύτεκνους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ραντεβού στη ΔΕΘ των εξαγγελιών έδωσαν οι ένστολοι
«Πουλούσε» ΕΣΠΑ
Πιστολίδι με νεκρό
Φωτογραφίες για αναγνώριση έδωσε η ΕΛΑΣ
Ανθρώπινα
30 χρόνια προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Φεγγάρι, πλοίο, παφλασμός