Έντυπη Έκδοση

Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία

Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών βάσεων είναι η ανοδική πορεία τους στις περισσότερες σχολές σε σχέση με πέρσι. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι ήταν, κατά γενική ομολογία, σαφή και προσιτά για την πλειονότητα των διαγωνιζομένων, συντελώντας στη θεαματική αύξηση του πανελλήνιου ποσοστού των αριστούχων (>18.000 μόρια) από 5,75% σε 9,48%.

Ο αυξημένος αριθμός αριστούχων διοχετεύθηκε σε όλες τις δημοφιλείς σχολές, ιδιαιτέρως των ΑΕΙ.

Τα κριτήρια

Αν αναζητήσουμε τα κριτήρια με τα οποία οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους διαπιστώνουμε ότι:

Πρωταρχικό κριτήριο επιλογής για τους περισσότερους υποψηφίους παραμένει η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου των βάσεών τους, που κινήθηκε στο επίπεδο του 4%-7%. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση που σημειώθηκε στη σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας σε σχέση με το 2013 (1.410 μόρια), αλλά και στη σχολή Αστυφυλάκων (1.734 μόρια).

Ενα δεύτερο κριτήριο που ανταγωνίζεται ισχυρά το πρώτο είναι το κριτήριο της εντοπιότητας των σπουδών. Φαίνεται ότι για όλο και περισσότερους το κριτήριο αυτό εδραιώνεται, παραμερίζοντας ακόμη και τις προτιμήσεις των υποψηφίων όσον αφορά την κατεύθυνση ή και το αντικείμενο των σπουδών τους. Ετσι οι ρυθμίσεις του υπουργείου για τις μετεγγραφές επηρέασαν τις επιλογές των υποψηφίων και τους οδήγησαν να επιλέξουν σχολές της περιφέρειας, με την προοπτική της μελλοντικής ένταξής τους σε ένα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η άνοδος των βάσεων:

α. Οσον αφορά τα ΑΕΙ, η άνοδος κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα κυρίως στα δεύτερο, τέταρτο και τρίτο πεδία. Στις θετικές και τεχνολογικές σπουδές οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλύτερα στα θετικά μαθήματα από πέρσι και η άνοδος που παρατηρήθηκε στα δεύτερο και τέταρτο πεδία ήταν της τάξης του 3,5%-6%, ακόμη και στην επαρχία (π.χ. με την προοπτική της μετεγγραφής σε ΑΕΙ του κέντρου, το Μαθηματικό Σάμου αύξησε τη βάση του κατά 10,51%, δηλ. 1.189 μόρια).

Παράλληλα οι σπουδές Πληροφορικής βγήκαν ενισχυμένες με ισχυρή άνοδο κατά μέσον όρο 6% (600-800 μόρια). Στο τρίτο πεδίο οι ιατρικές σχολές ανέκτησαν το υψηλόβαθμο προφίλ τους, με ουραγό την Ιατρική Αλεξανδρούπολης (18.710 μόρια). Επιπλέον τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Παραϊατρικά) ακολούθησαν την ανοδική πορεία των ΑΕΙ, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των υποψηφίων για την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και την ποιότητα σπουδών, που προσφέρουν. Στο πέμπτο πεδίο -παρά τις επίμονες αντίθετες προβλέψεις και τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων- παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη άνοδος (200-900 μόρια), που δείχνει την αναβάθμιση της εικόνας των οικονομικών σπουδών στη συνείδηση των υποψηφίων. Τέλος, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όπου οι επιδόσεις ήταν ελαφρώς καλύτερες από το 2013, οι νομικές σπουδές εξακολούθησαν να διατηρούν τα σκήπτρα -με μικρό, ωστόσο, ποσοστό ανόδου- ακολουθούμενες από τις σπουδές Ψυχολογίας.

β. Η εικόνα δεν είναι ίδια και για τα ΤΕΙ. Στα δεύτερο και τέταρτο πεδία η πτώση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κυμάνθηκε από 2% ώς10% (!). Στη Λογιστική έφτασε στο ποσοστό του 14% (Λογιστικής Πρέβεζα), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 15% (Διοίκησης Επιχειρήσεων Σέρρες), στα Τουριστικά ΤΕΙ έφτασε στο 33% (Λάρισα). Οι απώλειες που κατέγραψαν πολλά ΤΕΙ, ιδίως των δεύτερου και τέταρτου πεδίων (αλλά και του πέμπτου), υποδεικνύει τη σταδιακή διαμόρφωση μιας εικόνας που καθιστά ευδιάκριτο ένα μαθητικό πληθυσμό δύο ταχυτήτων στα δύο άκρα του πίνακα της βαθμολογικής κατανομής. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές διαχωρίζονται σε περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστικούς και κατευθύνονται ανάλογα σε μια ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι αναμενόμενο να αυξάνεται η σημασία που έχουν έστω και ελάχιστα μόρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η «πρώτη επιλογή». Δυστυχώς και φέτος είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που βρέθηκαν στο κατώφλι μιας σχολής, χάνοντας για λίγα μόρια τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αυτή. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν στην αναγνώριση των απαιτήσεων που εκφράζει ο μαθητικός πληθυσμός, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες για ποιοτικές και εναρμονισμένες με την αγορά εργασίας ανώτερες και ανώτατες σπουδές. Παράλληλα γίνεται φανερή και η διαρκής και σταθερή απαίτηση για μια όσο γίνεται πιο επαρκή προετοιμασία του υποψηφίου, σε συνδυασμό με μια αντικειμενική αποτίμηση των επιδόσεών του, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τις δυνατότητές του και να διεκδικήσει το μέλλον που του ανήκει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Πανελλαδικές
Φοιτητές
Εκπαίδευση
Παιδεία
Κύριο θέμα
Χρονιά ανατροπών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Παιδείας
«Θερμή» υποδοχή
Χρονιά ανατροπών
Εντυπωσιακή άνοδος σε όλα τα πεδία
Ελπίζουν σε ισχυρό πτυχίο και γρήγορη αποφοίτηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές
Αναλύσεις
Με απόκλιση μικρότερη του 1% οι εκτιμήσεις της «Ε»
Υπουργείο Μεταφορών
Οι τράπεζες μπαίνουν στις συγκοινωνίες με... λεωφορειοδάνεια
Ποιες γραμμές αλλάζουν δρομολόγιο, ποιες καταργούνται
Οι αλλαγές σε κάρτες και εισιτήρια
Νερό/Υδροδότηση
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι
ΚΕΠΚΑ
Οδηγίες για εξεύρεση φοιτητικής γκαρσονιέρας
Πολύτεκνοι
Στοπ στο μπόνους για πολύτεκνους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ραντεβού στη ΔΕΘ των εξαγγελιών έδωσαν οι ένστολοι
«Πουλούσε» ΕΣΠΑ
Πιστολίδι με νεκρό
Φωτογραφίες για αναγνώριση έδωσε η ΕΛΑΣ
Ανθρώπινα
30 χρόνια προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Φεγγάρι, πλοίο, παφλασμός